Τι είναι το δεύτερο μετατάρσιο;

Τα μετατάρσια είναι τα μακρά οστά στο πόδι που συνδέουν τα δάχτυλα των ποδιών με το μέσο μέρος του ποδιού. Τα μετατάρσια είναι αριθμημένα ένα έως πέντε, ξεκινώντας από το πρώτο μετατάρσιο που αντιστοιχεί στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Έτσι, το δεύτερο μετατάρσιο είναι το μακρύ οστό στη βάση του δεύτερου δακτύλου.

 

Τι είναι η οστεοτομία βράχυνσης του δευτέρου μεταταρσίου;

Αυτή είναι μία επέμβαση κατά την οποία κόβεται και βραχύνεται το δεύτερο μετατάρσιο.

 

Ποιος είναι ο στόχος της οστεοτομίας;

Ο στόχος της οστεοτομίας βράχυνσης του μεταταρσίου είναι να μειωθεί ο πόνος στη βάση του δεύτερου δακτύλου και / ή να βοηθήσει να ισιώσει το δεύτερο δάκτυλο.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Πολλοί ασθενείς έχουν πόνο κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων. Το σύμπτωμα αυτό λέγεται μεταταρσαλγία. Συνήθως, αισθάνονται σαν να πατάνε πάνω σε βότσαλο ή σβώλο. Συχνά έχουν μεγαλύτερη ενόχληση όταν περπατούν ξυπόλυτοι. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν κάλο (που επιστημονικά λέγεται τύλος) κάτω από την κεφαλή του μεταταρσίου. Σε ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς το 2ο μετατάρσιο είναι μακρύτερο από το φυσιολογικό.

Η αρχική αντιμετώπιση γίνεται συνήθως με τη χρήση ένθετων με ανύψωση μέσα στο υπόδημα (ορθωτικά – πάτοι) για να μειωθεί η πίεση στην περιοχή που πονά. Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο ένα πρόγραμμα διατάσεων που αποσκοπεί στη μείωση της πίεσης στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Εάν αυτές οι αρχικές θεραπείες δεν βοηθήσουν, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή. Επίσης, ο πόνος που οφείλεται σε μακρύ δεύτερο μετατάρσιο σπάνια θα εμφανιστεί μεμονωμένα. Σε αυτούς τους ασθενείς το χειρουργείο τυπικά εκτελείται σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις που στοχεύουν στο να ισιώσει το πόδι και να μειωθεί η ανομοιόμορφη πίεση στο μπροστινό τμήμα του πέλματος.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει τη συντηρητική αντιμετώπιση (ένθετα υποδημάτων, διατάσεις), πρέπει να το κάνετε πριν αποφασίσετε τη χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση αν έχετε λοίμωξη στο πόδι ή άλλα ιατρικά προβλήματα που κάνουν τους κινδύνους χειρουργικής επέμβασης πολύ μεγάλους για σας.

 

Γενικές πληροφορίες για τη διαδικασία

Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται συχνά στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής φτάνει στην κλινική μία έως δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα της χειρουργικής επέμβασης και επιστρέφει στο σπίτι την ίδια μέρα. Μπορεί ωστόσο να χρειαστεί και μία διανυκτέρευση στην κλινική. Η επέμβαση περιλαμβάνει την τομή του δευτέρου μεταταρσίου και την απομάκρυνση ενός μικρού τμήματος του οστού. Χρησιμοποιούνται βίδες (και μερικές φορές μια πλάκα) για να κρατήσουν το μετατάρσιο στη θέση βράχυνσης μέχρι αυτό να επουλωθεί.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά τη επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Γιατί πρέπει να μην βάζω βάρος στο πόδι μου;

Οι ασθενείς θα πρέπει να παραμείνουν σε αποφόρτιση για να αποτρέψουν την κίνηση μεταξύ των οστών που προσπαθούν να κολλήσουν μετά την οστεοτομία. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουν βάρος στο χειρουργημένο πόδι. Εάν υπάρχει μεγάλη κίνηση μεταξύ των οστών, μπορεί τα κόκαλα να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν ή  και να μην επουλωθούν καθόλου. Τα οστά τυπικά χρειάζονται έξι έως οκτώ εβδομάδες μέχρι να κολλήσουν, οπότε η αποφόρτιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα τους επιτρέψει να ενωθούν χωρίς προβλήματα.

 

Τι θα συμβεί αν τα οστά μου δεν ενωθούν;

Ο επιστημονικός όρος για αυτήν την επιπλοκή είναι ψευδάρθρωση. Είναι πιο συχνή σε ασθενείς που είναι διαβητικοί και στους καπνιστές, όπως και σε ασθενείς που φορτίζουν το πόδι πριν από την ολοκλήρωση της επούλωσης των οστών. Η ψευδάρθρωση, που συνήθως φαίνεται στις ακτινογραφίες, μπορεί να προκαλέσει συνεχή πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση. Η επιπλοκή αυτή απαιτεί τη διενέργεια και δεύτερης χειρουργικής επέμβασης. Στην επανεγχείρηση μπορεί να χρησιμοποιηθούν περισσότερες ή μεγαλύτερες πλάκες και βίδες για την συγκράτηση των οστών, και συνήθως χρησιμοποιείται κάποια μορφή οστικού μοσχεύματος για να βοηθήσει τα οστά να ενωθούν οριστικά.