Τύλοι Κάλοι

Καθημερινά, ο μέσος άνθρωπος στέκεται αρκετές ώρες στα πόδια του και κάνει μερικές χιλιάδες βήματα. Το περπάτημα ασκεί πίεση στα πόδια σας που ισοδυναμεί με 1,5 φορές το σωματικό σας βάρος. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι τα πόδια σας σάς πονούν!

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα προβλήματα στα πόδια μπορούν να αποδοθούν όχι στο περπάτημα, αλλά στα παπούτσια σας. Οι τύλοι για παράδειγμα, είναι κάλοι που σχηματίζονται στα δάχτυλα των ποδιών, επειδή τα οστά τα σπρώχνουν προς το παπούτσι και ασκούν πίεση στο δέρμα. Το επιφανειακό στρώμα του δέρματος παχαίνει και συσσωρεύεται, προκαλώντας ερεθισμό στους ιστούς από κάτω. Οι σκληροί τύλοι βρίσκονται συνήθως στην κορυφή των ποδιών ή στο πλάι του μικρού δακτύλου. Οι μαλακοί κάλοι μπορεί να μοιάζουν με ανοικτές πληγές και να αναπτύσσονται μεταξύ των δακτύλων καθώς τρίβονται μεταξύ τους.

 

Τι προκαλεί τους τύλους;

  • Παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά. Εάν τα παπούτσια είναι πολύ στενά, πιέζουν το πόδι, αυξάνοντας την τοπική πίεση. Εάν είναι πολύ χαλαρά, το πόδι μπορεί να γλιστράει και να τρίβεται στο εσωτερικό του παπουτσιού.
  • Παραμορφώσεις δακτύλων, όπως η σφυροδακτυλία και η γαμψοδακτυλία.
  • Τα παπούτσια με ψηλό τακούνι επειδή αυξάνουν την πίεση στο πρόσθιο τμήμα του ποδιού.
  • Η τριβή του ποδιού στις ραφές στο εσωτερικό του παπουτσιού.
  • Κάλτσες που δεν εφαρμόζουν σωστά.

 

Πως γίνεται η διάγνωση των τύλων;

Οι κάλοι / τύλοι γίνονται συνήθως εύκολα αντιληπτοί. Μπορεί να έχουν ένα ευαίσθητο σημείο στο κέντρο τους, που περιβάλλεται από κιτρινωπό νεκρό δέρμα. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ποδιών όπως οι τύλοι είναι μια ομαδική προσπάθεια. Θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να διασφαλίσετε ότι τα προβλήματα δεν θα επανεμφανιστούν.

 

Πως αντιμετωπίζονται οι τύλοι;

  • Για να αποκαταστήσετε το φυσιολογικό περίγραμμα του δέρματος και να ανακουφιστείτε από τον πόνο, ο γιατρός σας ή ο πιστοποιημένος ποδολόγος / ποδοθεραπευτής (podiatrist) μπορεί να κόψει τον τύλο ξυρίζοντας το νεκρό στρώμα του δέρματος με ένα νυστέρι. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται από έναν επαγγελματία και όχι από εσάς, ειδικά εάν έχετε κακή κυκλοφορία, κακή όραση ή έλλειψη αίσθησης στα πόδια σας.
  • Αν ο γιατρός ανακαλύψει ένα υποκείμενο πρόβλημα, όπως μια παραμόρφωση των δακτύλων, μπορεί να τη διορθώσει χειρουργικά. Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας, δηλαδή χωρίς παραμονή στην κλινική.

 

Στο σπίτι

  • Μπορείτε να μουλιάζετε τα πόδια σας τακτικά και να χρησιμοποιείτε ελαφρόπετρα ή ράσπα για κάλους ώστε να μαλακώσετε και να μειώσετε το μέγεθος των τύλων και των κάλων.
  • Φορώντας ένα επίθεμα αφρού σε σχήμα ντόνατ / κουλούρι πάνω από τον τύλο θα βοηθήσει επίσης στην ανακούφιση της πίεσης.
  • Χρησιμοποιήστε καλύτερα επιθέματα κάλων χωρίς φαρμακευτικές ουσίες. Τα φαρμακευτικά επιθέματα μπορεί να αυξήσουν τον ερεθισμό και να οδηγήσουν σε μόλυνση.
  • Χρησιμοποιήστε διαχωριστικά δακτύλων ή λίγο μάλλινο ύφασμα (όχι βαμβάκι) ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας για να βοηθήσετε τους μαλακούς τύλους.
  • Φορέστε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά και είναι ευρύχωρα στα δάκτυλα.