Μεταταρσαλγία

Ο πόνος κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων, την περιοχή ανάμεσα στην καμάρα και τα δάχτυλα των ποδιών, ονομάζεται μεταταρσαλγία. Ο πόνος συνήθως επικεντρώνεται σε ένα ή περισσότερα από τα πέντε οστά (μετατάρσια) στην περιοχή ακριβώς κεντρικότερα από τη βάση των δαχτύλων του ποδιού.

 

Τι προκαλεί πόνο στο πόδι;

Μερικές φορές ο πόνος προκαλείται από έναν κάλο που σχηματίζεται στο πέλμα του ποδιού σας. Ο κάλος είναι μια συσσώρευση σκληρού δέρματος που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα αυξημένης πίεσης από το υπερκείμενο οστό (κεφαλή μεταταρσίου). Κανονικά ένας κάλος δεν είναι από μόνος του επώδυνος, αλλά η συσσώρευση του δέρματος μπορεί να αυξήσει την πίεση και τελικά να προκαλέσει δυσκολία στη βάδιση. Η κατάσταση ονομάζεται από πολλούς «πτώση κεφαλών μεταταρσίων», ωστόσο ο όρος είναι αδόκιμος και τείνει να εγκαταλειφθεί, καθώς δεν περιγράφει σωστά την πραγματική παθολογία της περιοχής.

Τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα πόδια. Τα στενά παπούτσια πιέζουν το πόδι και αυξάνουν την πίεση τοπικά. Από την άλλη μεριά, τα χαλαρά παπούτσια ή παπούτσια που δεν δένουμε τα κορδόνια, αφήνουν το πόδι να γλιστράει και να τρίβεται, προκαλώντας προβλήματα από την προστριβή.
Ο πόνος στην κάτω πλευρά του ποδιού μπορεί να υποδεικνύει επίσης έναν σχισμένο σύνδεσμο ή φλεγμονή της άρθρωσης. Ο ορθοπαιδικός μπορεί να κάνει ορισμένα απλά τεστ για να αξιολογήσει την σταθερότητα των αρθρώσεων.

 

Πως αντιμετωπίζεται ο πόνος στο πόδι;

Τις περισσότερες φορές, τα απλά πρακτικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο των ποδιών.

  • Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη χρήση ενός ένθετου υποδήματος (όπως μια απλή στήριξη της καμάρας) ως ένα είδος απορροφητήρα κραδασμών. Σε άλλες περιπτώσεις αρκεί η χρήση ενός διαφορετικού είδους υποδήματος.
  • Μερικές φορές, απλά με την αγορά παπουτσιών που ταιριάζουν σωστά μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα. Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι ευρύχωρα στο σημείο των δακτύλων ώστε να μην τα σφίγγουν. Τα τακούνια δεν πρέπει ποτέ να είναι υψηλότερα από 6 εκατοστά.
  • Τα ποδόλουτρα για να μαλακώσετε τους τύλους και στη συνέχεια η αφαίρεση του νεκρού δέρματος με μία ελαφρόπετρα ή λίμα για κάλους θα μειώσει επίσης την πίεση. Σημείωση: οι διαβητικοί δεν πρέπει να το κάνουν αυτό μόνοι τους. Οι κάλοι θα πρέπει να φροντίζονται από το γιατρό σας ή τον πιστοποιημένο ποδολόγο ή νοσηλευτή που συστήνει ο γιατρός σας για τη φροντίδα των διαβητικών ποδιών.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί μια οστέϊνη προεξοχή ή να διορθωθεί μια παραμόρφωση.