Βλαισός μεγάλος δάκτυλος. Οστεοτομία Chevron

Τι είναι το κότσι;

Το κότσι είναι μια διόγκωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου λόγω μιας κακής ευθυγράμμισης της άρθρωσης. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση προκαλεί το μεγάλο δάκτυλο να στρέφεται προς τα μικρότερα δάκτυλα των ποδιών. Τα κότσια δεν είναι πάντα επώδυνα και αυτή η παραμόρφωση γενικά αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης στον βλαισό δάκτυλο (κότσι);

Η χειρουργική επέμβαση στο κότσι ανακουφίζει από τον πόνο με την αποκατάσταση της κανονικής ευθυγράμμισης της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου. Ο στόχος της επέμβασης δεν είναι το να ξαναφορέσει η ασθενής ακατάλληλα παπούτσια, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει επανεμφάνιση της εξόστωσης. Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται στην επανευθυγράμμιση των οστών, σε επεμβάσεις των μαλακών μορίων και / ή σε αρθροδέσεις. Ένας ορθοπαιδικός χειρουργός ποδοκνημικής και άκρου ποδός μπορεί να καθορίσει ποια επέμβαση μπορεί να είναι η πιο σωστή για την περίπτωση σας.

 

Τι είναι η οστεοτομία Chevron;

Η οστεοτομία Chevron είναι μια συνήθης χειρουργική επέμβαση διόρθωσης για τον βλαισό μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κόβει το άκρο του πρώτου μετατάρσιου, που είναι το μακρύ οστό που καταλήγει στη βάση του μεγάλου δακτύλου. Στη συνέχεια μετατοπίζει την κορυφή του μεταταρσίου που λέγεται κεφαλή προς το εξωτερικό του ποδιού για να διορθώσει την κακή ευθυγράμμιση. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με τη σύσφιξη ή την χαλάρωση των μαλακών ιστών γύρω από την άρθρωση. Η οστεοτομία Chevron εκτελείται κατά κύριο λόγο για ήπιες έως μέτριες παραμορφώσεις βλαισοδακτυλίας.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η  χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί σε βλαισό δάκτυλο με επώδυνο κότσι ή ερεθισμό του δέρματος. Μπορεί να έχετε δοκιμάσει ήδη μη επεμβατικές θεραπείες όπως νάρθηκες, αποστάτες δακτύλων και φαρδύτερα παπούτσια χωρίς να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Ενώ η χειρουργική επέμβαση για κότσι μπορεί να βελτιώσει την αισθητική εμφάνιση του ποδιού, δεν πρέπει ποτέ να εκτελείται κυρίως για αυτόν τον λόγο.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Δεν πρέπει να γίνεται χειρουργική επέμβαση σε κότσι αν είναι ανώδυνο και δεν προκαλεί προβλήματα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση αν έχετε ενεργό λοίμωξη, κακή κυκλοφορία αίματος ή αρρύθμιστο διαβήτη. Εάν έχετε σοβαρή παραμόρφωση ή εκτεταμένη αρθρίτιδα στην πάσχουσα άρθρωση, η οστεοτομία Chevron μπορεί να μην είναι η σωστή χειρουργική επέμβαση για εσάς.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η οστεοτομία Chevron μπορεί να εκτελεστεί και στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας, που σημαίνει ότι οι ασθενείς γενικά επιστρέφουν σπίτι λίγες ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να γίνει και διανυκτέρευση στην κλινική. Η άρθρωση του μεγάλου δακτύλου επανευθυγραμμίζεται με μετατόπιση της κεφαλής του μεταταρσίου και το επώδυνο εξόγκωμα στη βάση του αφαιρείται. Αυτό γενικά ανακουφίζει από τον πόνο που συνδέεται με το κότσι και δίνει στο πόδι μια πιο φυσιολογική εμφάνιση.

Χειρουργική τεχνική

Γίνεται μια τομή στο εσωτερικό του ποδιού στο επίπεδο της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου. Συχνά αφαιρείται ένα μέρος από τον πρησμένο ιστό ανάμεσα στο δέρμα και τα οστά που περιέχει παθολογικό υγρό. Το άκρο του πρώτου μεταταρσίου που λέγεται κεφαλή κόβεται σε σχήμα οριζόντιου V και μετατοπίζεται. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ορθοπαιδικός χειρούργος μπορεί να χρησιμοποιήσει προσωρινά σύρματα ή μόνιμες βίδες για να κρατήσει το άκρο του οστού στη νέα του θέση. Η οστέινη προεξοχή στο εσωτερικό του ποδιού αφαιρείται και για να απομακρύνει το επώδυνο εξόγκωμα. Μαζί με την οστεοτομία γίνεται μια πρόσθετη επέμβαση για τη σύσφιξη του μαλακού ιστού στη μέσα πλευρά της άρθρωσης. Αντίστοιχα, μερικές φορές πραγματοποιείται ταυτόχρονα μια επιπλέον χειρουργική επέμβαση για να χαλαρώσει ο μαλακός ιστός στην εξωτερική πλευρά της άρθρωσης. Οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν συχνά διεγχειρητικές ακτινογραφίες για να επαληθεύσουν ότι η ευθυγράμμιση του ποδιού έχει αποκατασταθεί.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Ο χειρουργός θα εφαρμόσει επιδέσμους στο χειρουργείο και θα σας δοθεί ένα ειδικό παπούτσι. Θα πρέπει να αποφύγετε τη φόρτιση του ποδιού ή θα πατάτε μόνο στη φτέρνα για χρονικό διάστημα που καθορίζεται από το χειρουργό σας. Οι επίδεσμοι εφαρμόζονται για να κρατήσουν το μεγάλο δάκτυλο στη θέση του, οπότε δεν πρέπει να τους αλλάξετε εκτός αν σας το πει ο χειρουργός σας. Επίσης, οι επίδεσμοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βραχούν.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την οστεοτομία Chevron θα σας ζητηθεί να ανυψώσετε το πόδι σας στο επίπεδο στήθους. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες ή περπατούρα τις πρώτες ημέρες μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση. Αυτά συμβάλλουν στη μείωση των επιπλοκών καθώς και του πόνου και του οιδήματος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ασκήσεις εύρους κίνησης (κάμψη του γόνατος, ισχίου ή ποδοκνημικής) για να διατηρήσετε την ευελιξία και να αποφύγετε τη δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας εάν χρειάζεται φυσικοθεραπεία.

Το πρήξιμο του ποδιού που επιμένει και η δυσκολία στο να φορέσει η ασθενής συνηθισμένα παπούτσια είναι πολύ συχνά μετά τη χειρουργική επέμβαση στα πόδια και μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Οι κάλτσες συμπίεσης και η φυσικοθεραπεία μπορούν να σας βοηθήσουν στη μείωση της οιδήματος.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Ειδικά μετά από οστεοτομία Chevron, οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν την αποτυχία επούλωσης του οστού ή τη διαταραχή της παροχής αίματος στο κομμένο οστό. Οι εξοστώσεις / κότσια που αφαιρέθηκαν χειρουργικά έχουν κάποια πιθανότητα επανεμφάνισης, ακόμα και όταν η αρχική χειρουργική επέμβαση εκτελέστηκε σωστά. Οι ασθενείς μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της επανεμφάνισης ακολουθώντας πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες του χειρουργού τους.

 

Συχνές ερωτήσεις

Είναι καλύτερα να διορθώσω το κότσι μου τώρα, ή πρέπει να περιμένω;

Όταν ο πόνος της εξόστωσης παρεμβαίνει στις καθημερινές σας δραστηριότητες ή οι τροποποιήσεις των υποδημάτων δεν σας βοηθούν, ήρθε η ώρα να συζητήσετε τις χειρουργικές επιλογές με τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας. Μαζί μπορείτε να αποφασίσετε εάν η χειρουργική επέμβαση είναι καλή επιλογή για εσάς.

 

Πόσο καιρό θα πρέπει να μη πατάω το πόδι μου;

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη χειρουργική επέμβαση, δεν πρέπει να φορτίζετε το πόδι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός σας μπορεί να σας επιτρέψει να περπατήσετε μόνο στη πτέρνα σας.

 

Τι πρέπει να κάνω εάν το κότσι επανεμφανιστεί;

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να έχει πάει η χειρουργική σας επέμβαση, υπάρχει πάντα κάποια πιθανότητα επανεμφάνισης της εξόστωσης. Συχνά το νέο κότσι δεν είναι επώδυνο και δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, εάν το κότσι σας επανεμφανιστεί και είναι επώδυνο, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον ορθοπαιδικό σας για χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης (επανεγχείρηση).