Τι είναι η σφυροδακτυλία;

Η σφυροδακτυλία είναι μια παραμόρφωση των δακτύλων. Σε αυτήν η βάση του δακτύλου (εγγύς ή βασική φάλαγγα) στρέφεται προς τα πάνω ενώ το μέσο του δακτύλου (μέση φάλαγγα) στρέφεται προς τα κάτω. Τέλος, η τελική φάλαγγα, δηλαδή η άκρη του δακτύλου που φέρει το νύχι βρίσκεται στην ευθεία, με το δάκτυλο να ακουμπά στο έδαφος. Η σφυροδακτυλία εμφανίζεται συχνά σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα των ποδιών. Τα δάκτυλα μπορεί να αναπτύξουν τύλους (κάλους) πάνω από τη μεσαία άρθρωση που συχνά τρίβεται στο παπούτσι.

Οι ασθενείς που έχουν σφυροδακτυλία προσπαθούν συνήθως να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους συντηρητικά.  Αυτό περιλαμβάνει την κάλυψη με επιθέματα του δακτύλου και την τροποποίηση των υποδημάτων για περισσότερη άνεση. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ενοχλήσεις από τη σφυροδακτυλία μπορείτε να εξετάσετε την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης.

Η σφυροδακτυλία μπορεί να είναι εύκαμπτη ή δύσκαμπτη. Ανάλογα με την ευελιξία του ποδιού και την προτίμηση του ορθοπαιδικού χειρουργού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία της σφυροδακτυλίας.

 

Ποιος είναι ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για σφυροδακτυλία;

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αντιμετώπιση του πόνου που δεν έχει βελτιωθεί με την συντηρητική θεραπεία.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης για σφυροδακτυλία;

Εάν πονάτε ή δεν μπορείτε να φορέσετε άνετα τα παπούτσια σας μετά από συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της σφυροδακτυλίας μπορεί να είναι μια επιλογή.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση διόρθωσης της σφυροδακτυλίας;

Οι ασθενείς με πολλαπλά προβλήματα στο πόδι πέρα από τη σφυροδακτυλία, όπως ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος,  θα πρέπει να αποφεύγουν μια περιορισμένη χειρουργική τεχνική για τη διόρθωση μόνο της σφυροδακτυλίας. Μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση και των υπολοίπων παραμορφώσεων. Άλλοι λόγοι για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση της σφυροδακτυλίας περιλαμβάνουν ενεργές λοιμώξεις, κακή κυκλοφορία και οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια που θα καθιστούσε την επέμβαση μη ασφαλή. Θα πρέπει να συζητήσετε το ιστορικό υγείας σας με τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας προτού εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης διόρθωσης σφυροδακτυλίας.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Τις περισσότερες φορές, η διόρθωση της σφυροδακτυλίας γίνεται ως επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι την ίδια ημέρα της χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με γενική αναισθησία, είτε ενώ είστε ξυπνητοί αφού σας δοθεί φάρμακο που μουδιάζει προσωρινά το πόδι.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Αν υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης της σφυροδακτυλίας;

Ναι. Υπάρχει η μικρή πιθανότητα μετά από τη χειρουργική επέμβαση να επανεμφανιστεί η παραμόρφωση σφυροδακτυλίας. Εάν συμβεί αυτό και έχετε δυσφορία στο δάκτυλο, μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του πόνου.

 

 

Θα μπορώ να λυγίσω το δάκτυλό μου μετά από την επέμβαση;

Ανάλογα με τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται, θα μπορείτε ή όχι να λυγίσετε το δάκτυλό σας μόλις αυτό επουλωθεί. Ρωτήστε τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας για το είδος της χειρουργικής τεχνικής που απαιτείται στη δική σας περίπτωση για την αντιμετώπιση της σφυροδακτυλίας.