Τι είναι τα ελάσσονα μετατάρσια;

Κάθε πόδι έχει πέντε μετατάρσια. Αυτά είναι τα μακρά οστά του ποδιού. Συνδέουν τα δάχτυλα των ποδιών με το υπόλοιπο πόδι. Αντιστοιχούν επίσης στο μαλακό μέρος στο μπροστινό πέλμα στο οποίο πατάμε όταν αλλάζουμε βήμα. Τα ελάσσονα μετατάρσια είναι τα οστά που συνδέονται με το δεύτερο έως το πέμπτο δάκτυλο του ποδιού.

 

Τι είναι η οστεοτομία;

Οστεοτομία είναι μια ελεγχόμενη τομή που γίνεται στο κόκαλο από τον χειρουργό.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης οστεοτομίας βράχυνσης ελλάσονων μεταταρσίων;

Ο στόχος της οστεοτομίας βράχυνσης ελλάσονων μεταταρσίων είναι να μειώσει το μήκος τους. Αυτό μπορεί να επιτύχει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι επιτρέπει στον χειρουργό να επαναφέρει ένα δάκτυλο που απομακρύνεται από το μεγάλο δάκτυλο πίσω στη θέση του. Το δεύτερο είναι ότι η βράχυνση των μεταταρσίου θα μειώσει την πίεση στο πέλμα κάτω από αυτό, που συχνά ονομάζεται πτώση μεταταρσίου.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η πρώτη ένδειξη για τις οστεοτομίες των μεταταρσίων χρειάζονται είναι η διόρθωση της γωνίωσης ή του εξαρθρήματος των δακτύλων του ποδιού. Αυτό συνήθως παρατηρείται στις παραμορφώσεις σφυροδακτυλίας ή γαμψοδακτυλίας. Άλλες χειρουργικές τεχνικές μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνται μόνες τους ή σε συνδυασμό με τις οστεοτομίες, ανάλογα με την παραμόρφωση και τα συμπτώματα του ασθενούς. Ωστόσο, όταν το δάκτυλο εξαρθρώνεται, η παραμόρφωση είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί με οστεοτομία βράχυνσης μεταταρσίου. Η δεύτερη ένδειξη για την οστεοτομία είναι να ανακουφίσει την πίεση κάτω από την κεφαλή του μεταταρσίου. Συχνά αυτό συνδέεται με έναν κάλο και πόνο κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Ο κύριος λόγος για να αποφύγετε αυτή τη χειρουργική επέμβαση είναι η αρθρίτιδα στην άρθρωση του δακτύλου. Η οστεοτομία βράχυνσης θα διορθώσει τη θέση του δακτύλου, αλλά ο ασθενής θα έχει πιθανώς πόνο λόγω της αρθρίτιδας

Μια άλλη σχετική αντένδειξη είναι τα χρόνια εξαρθρήματα με σοβαρή παραμόρφωση του δακτύλου. Οι μαλακοί ιστοί, τα νεύρα και οι αρτηρίες μπορεί να συρρικνώνονται και να εμποδίζουν τη διόρθωση της παραμόρφωσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των νεύρων και των αρτηριών αφού διορθωθεί το δάκτυλο του ποδιού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο ή ακόμα και γάγγραινα του δακτύλου.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα ειδικό πριόνι για να κόψει το οστό του μεταταρσίου και να εκτελέσει την οστεοτομία. Τα δύο άκρα των οστών μετατοπίζονται έτσι ώστε να βραχυνθεί το οστό. Αυτή η βράχυνση “χαλαρώνει” το δάχτυλο του ποδιού και του επιτρέπει την τοποθέτηση του στη σωστή θέση. Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις μαλακών ιστών μπορεί επίσης να απαιτηθούν.

 

Χειρουργικη τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Θα έχω φυσιολογική λειτουργία των δακτύλων μου μετά από τις οστεοτομίες;

Θα πρέπει να περιμένετε κάποιο βαθμό δυσκαμψίας των χειρουργημένων δακτύλων μετά από αυτή την επέμβαση. Το ποσοστό ανάκτησης της κίνησης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της παραμόρφωσης πριν από τη χειρουργική επέμβαση και από οποιαδήποτε άλλη συνοδευτική επέμβαση έχει πραγματοποιηθεί. Οι ασκήσεις εύρους κίνησης μετά από χειρουργική επέμβαση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσκαμψίας.