Κάταγμα στην ποδοκνημική άρθρωση (έξω / έσω σφυρό, αμφισφύριο)

Τι είναι το κάταγμα ποδοκνημικής;

Το άνω μέρος της άρθρωσης της ποδοκνημικής προέρχεται από την κνήμη και τη περόνη (εξωτερικό πόδι). Η κνήμη σχηματίζει το εμπρόσθιο, οπίσθιο και εσωτερικό τμήμα της άρθρωσης της ποδοκνημικής. Η κατώτερη περόνη σχηματίζει το εξωτερικό τμήμα της άρθρωσης της ποδοκνημικής. Τα άκρα αυτών των οστών ονομάζονται σφυρά. Υπάρχουν δύο σφυρά στην κνήμη (μέση και οπίσθια) και ένα στη περόνη (πλευρικά).

Τα κατάγματα ποδοκνημικής συμβαίνουν όταν σπάσουν τα σφυρά. Αυτά τα κατάγματα είναι πολύ συνηθισμένα. Τα κατάγματα ποδοκνημικής μπορούν να συμβούν μετά από πτώσεις, τροχαία ατυχήματα ή συστροφή της ποδοκνημικής. Ένα, δύο ή και τα τρία σφυρά μπορούν να σπάσουν.

Τα συμπτώματα του κατάγματος της ποδοκνημικής περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, μώλωπες και προβλήματα με την κίνηση της ποδοκνημικής. Οι ακτινογραφίες βοηθούν να καθοριστεί εάν απαιτείται θεραπεία από ορθοπαιδικό χειρουργό.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης σε κάταγμα ποδοκνημικής;

Ο κύριος στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η άρθρωση της ποδοκνημικής να θεραπευτεί με ένα φυσιολογικό σχήμα. Μόλις η ποδοκνημική επανατοποθετηθεί, το επόμενο βήμα είναι να επανακτήσει φυσιολογική κίνηση. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της επιδιόρθωσης μίας σπασμένης ποδοκνημικής είναι να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας στο μέλλον.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Όταν το κάταγμα της ποδοκνημικής είναι ασταθές ή σε κακή θέση, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οστά της ποδοκνημικής μπορεί να περάσουν μέσα από το δέρμα. Αυτά ονομάζονται ανοικτά κατάγματα ποδοκνημικής και απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση για το κάταγμα της ποδοκνημικής δεν είναι απαραίτητη αν η ποδοκνημική είναι στη θέση της και σταθερή παρά το κάταγμα. Η χειρουργική επέμβαση της ποδοκνημικής μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη όταν οι ασθενείς έχουν σοβαρή ιατρική πάθηση.

Τι να περιμένω κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης;

Πριν την επέμβαση χορηγούνται αντιβιοτικά. Μόλις ο ασθενής λάβει αντιβιοτικά και αναισθησία, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ξεκινήσει με ασφάλεια. Οι τομές γίνονται μέσω του δέρματος της ποδοκνημικής στο σημείο που υπάρχουν τα σπασμένα οστά. Τα σπασίματα στο οστό επανατοποθετούνται και συγκρατούνται στη θέση τους με μοσχεύματα. Αφού επιδιορθωθεί το κάταγμα της ποδοκνημικής, το πόδι του ασθενούς τοποθετείται σε προστατευτικό νάρθηκα από γύψο. Μερικοί ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην σπίτι τους μετά τη χειρουργική επέμβαση την ίδια ημέρα, ενώ άλλοι μπορεί να μείνουν μία νύχτα στο νοσοκομείο.

Χειρουργική τεχνική

Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις κατάγματος ποδοκνημικής περιλαμβάνουν ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση (Open Reduction Internal Fixation – ORIF). Μια τομή γίνεται πάνω από την ποδοκνημική για να φανούν τα σπασμένα οστά. Όπως ένα παζλ, τα κομμάτια των σπασμένων οστών τοποθετούνται στη θέση τους (ανοιχτή ανάταξη). Τα σπασμένα οστά στη συνέχεια συγκρατούνται μαζί (εσωτερική οστεοσύνθεση) σε αυτή τη σωστή θέση με μεταλλικές πλάκες και / ή βίδες. Αυτή η εσωτερική οστεοσύνθεση παρέχει σταθερότητα έτσι ώστε η κίνηση να μπορεί να ξεκινήσει λίγο μετά τη χειρουργική επέμβαση καθώς το κάταγμα της ποδοκνημικής θεραπεύεται.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Η χειρουργική θεραπεία των καταγμάτων της ποδοκνημικής επιτρέπει στους ασθενείς να ανακτήσουν τη λειτουργία της άρθρωσης ενώ τα οστά και η άρθρωση επουλώνονται. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ποδοκνημική θα ακινητοποιηθεί για μερικές εβδομάδες. Μόλις θεραπευτούν τα τραύματα, θα μπει γύψος ή μπότα. Πολλοί χειρουργοί χρησιμοποιούν αφαιρούμενη μπότα. Η μπότα προστατεύει την ποδοκνημική καθώς θεραπεύεται, αλλά μπορεί να αφαιρεθεί για να επιτραπεί το πλύσιμο, ο έλεγχος των πληγών και ο πάγος.

Μόλις τα σπασμένα οστά αρχίσουν να θεραπεύονται, μπορείτε να βάλετε βάρος στην ποδοκνημική. Αυτό ξεκινά με την χρήση της μπότας. Στη συνέχεια, μπορείτε να αφαιρεθεί ο γύψος ή η μπότα. Μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές δραστηριότητες μόλις τα οστά θεραπευτούν πλήρως. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν φυσικοθεραπεία της ποδοκνημικής για να ανακτήσουν πλήρη κίνηση και δύναμη. Ενώ ο καθένας είναι διαφορετικός, μπορεί να χρειαστεί έως και ένα έτος μετά το χειρουργείο για να επανακτήσει κάποιος ασθενής την πλήρη λειτουργία της ποδοκνημικής.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Προβλήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση κατάγματος ποδοκνημικής, περιλαμβάνουν δυσκαμψία, αδυναμία και αρθρίτιδα. Πιθανές επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση κατάγματος της ποδοκνημικής περιλαμβάνουν λοίμωξη και προβλήματα στην αποκατάσταση. Παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους μετά τη χειρουργική επέμβαση κατάγματος ποδοκνημικής περιλαμβάνουν τον διαβήτη, χρήση στεροειδών και το κάπνισμα.

Συχνές ερωτήσεις

Το υλικό της ποδοκνημικής (πλάκα και / ή βίδες) θα πρέπει να αφαιρεθεί μελλοντικά;

Οι πλάκες και οι βίδες που χρησιμοποιούνται για το κάταγμα της ποδοκνημικής δεν αφαιρούνται εφόσον δεν προκαλούν προβλήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν προβλήματα με την πλάκα και τις βίδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η πλάκα και οι βίδες μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή ερεθισμό. Όταν συμβεί αυτό, το υλικό μπορεί να αφαιρεθεί μετά την αποκατάσταση του κατάγματος.

Θα έχω τις αισθήσεις μου κατά την επέμβαση;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αναισθησίας για τη χειρουργική επέμβαση κατάγματος ποδοκνημικής. Μερικοί ασθενείς κοιμούνται. Κάποιοι άλλοι μπορούν να εγχυθούν με σκεύασμα που προκαλεί μούδιασμα στο σημείο της ποδοκνημικής. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει ελαφριά μέθη κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ώστε να μην κινηθείτε.