Κάταγμα Pilon

Τι είναι το κάταγμα Pilon;

Η κνήμη και η περόνη είναι τα οστά ανάμεσα στο γόνατο και τον αστράγαλο. Τα κατάγματα Pilon είναι τραυματισμοί που συμβαίνουν στο κάτω άκρο της κνήμης και περιλαμβάνουν την επιφάνεια που φέρει το βάρος της άρθρωσης της ποδοκνημικής. Η περόνη μπορεί επίσης να σπάσει. Αυτοί οι τραυματισμοί περιγράφηκαν για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και παραμένουν ένα από τα πιο απαιτητικά προβλήματα για τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

Η λέξη pilon προέρχεται από τα Γαλλικά και σημαίνει γουδοχέρι. Το γουδοχέρι είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη σύνθλιψη ή το ανακάτεμα υλικών σε μία βάση (γουδί). Αυτή η σύνθλιψη περιγράφει το τι συμβαίνει με τα οστά της κνήμης και της περόνης στο επίπεδο της ποδοκνημικής άρθρωσης ως αποτέλεσμα της υψηλής ενέργειας του τραυματισμού.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του κατάγματος Pilon;

Τα κατάγματα Pilon είναι πολύ επώδυνοι και σοβαροί τραυματισμοί που δημιουργούν μεγάλη ανικανότητα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πόνο και την αδυναμία φόρτισης του ποδιού. Συχνά προκαλούν μια προφανή παραμόρφωση της άρθρωσης του αστραγάλου. Το οίδημα (= πρήξιμο) εμφανίζεται γρήγορα και μπορεί να ακολουθηθεί από μώλωπες.

 

Τι προκαλεί το κάταγμα Pilon;

Η άρθρωση της ποδοκνημικής περιλαμβάνει τρία οστά. Η κνήμη είναι το οστό που φέρει το κυρίως βάρος του ποδιού. Η περόνη είναι το λεπτότερο εξωτερικό οστό. Το κάτω οστό από την πλευρά του ποδιού ονομάζεται αστράγαλος. Και τα τρία οστά συνεργάζονται για να παρέχουν κίνηση και σταθερότητα στην άρθρωση της ποδοκνημικής.

Τα κατάγματα Pilon εμφανίζονται όταν ο αστράγαλος πιέζεται στην άρθρωση με τέτοια δύναμη ώστε το οστό του ποδιού, δηλαδή ο αστράγαλος να θρυμματίσει την κνήμη στο επίπεδο της άρθρωσης. Αυτοί οι τραυματισμοί προκαλούνται συνήθως από πτώσεις και τροχαία ατυχήματα.

 

Πως γίνεται η διάγνωση του κατάγματος Pilon;

Γίνεται λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Ο ειδικός ορθοπαιδικός θα προχωρήσει στη συνέχεια σε μια ενδελεχή κλινική εξέταση του κάτω άκρου. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης θα βοηθήσουν τον γιατρό να αποφασίσει για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης του κατάγματος. Ο γιατρός θα προσέξει επίσης για τυχόν άλλους τραυματισμούς που μπορεί να συνυπάρχουν.

Επιπλέον, ο ορθοπαιδικός θα ζητήσει να γίνουν ακτινογραφίες του άκρου ποδός και της ποδοκνημικής άρθρωσης του ασθενούς για να δει τη σοβαρότητα των καταγμάτων της κνήμης και της περόνης. Τα οστά μπορεί να έχουν σπάσει σε πολλά σημεία (τα λεγόμενα «συντριπτικά» κατάγματα). Ο χειρούργος μπορεί να ζητήσει και αξονική τομογραφία της ποδοκνημικής του για να δει όλα τα σπασμένα τμήματα της κνήμης και της περόνης.

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Ορισμένα κατάγματα Pilon δεν χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτά είναι τυπικά χαμηλότερης ενέργειας τραυματισμοί στην κνήμη και την περόνη στο επίπεδο της άρθρωσης της ποδοκνημικής. Τα οστά παραμένουν σπασμένα, αλλά ο τραυματισμός είναι λιγότερο σοβαρός. Αυτά τα κατάγματα χαμηλής ενέργειας μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιμετωπιστούν με ένα γύψινο νάρθηκα.

Τα περισσότερα κατάγματα Pilon έχουν πολλαπλά σπασίματα. Συχνά υπάρχει μεγάλος διαχωρισμός μεταξύ των θραυσμάτων και αστάθεια στην κνήμη και την περόνη στο επίπεδο της άρθρωσης. Αυτά τα σπασμένα οστά πρέπει να επανατοποθετηθούν στη σωστή θέση με χειρουργική επέμβαση (η λεγόμενη «ανοικτή ανάταξη» του κατάγματος).

Οι στόχοι της θεραπείας είναι να αποκατασταθεί η ευθυγράμμιση και η σταθερότητα και να επιτραπεί η επούλωση της κνήμης και της περόνης στο επίπεδο της ποδοκνημικής άρθρωσης. Όταν τα κατάγματα αρχίζουν να επουλώνονται ή έχουν επουλωθεί, οι στόχοι του ορθοπαιδικού είναι να αποκατασταθεί η κίνηση η ισχύς της ποδοκνημικής άρθρωσης του ασθενούς.

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Αν ο αστράγαλος μου κινδυνεύει έτσι κι αλλιώς να αναπτύξει αρθρίτιδα μετά από κάταγμα Pilon, γιατί θα πρέπει να προχωρήσω σε χειρουργική επέμβαση;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας μετά από κάταγμα Pilon, αλλά οι πιθανότητες εμφάνισης αρθρίτιδας στην ποδοκνημική είναι γενικά μικρότερες με χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με τη συντηρητική αντιμετώπιση. Η χειρουργική επέμβαση προσφέρει συνήθως το πλεονέκτημα της τοποθέτησης των σπασμένων κομματιών της κνήμης και της περόνης στη θέση τους. Οι πιθανότητες εμφάνισης αρθρίτιδας είναι σημαντικά λιγότερες εάν αποκατασταθεί το σχήμα της άρθρωσης σε σχέση με το εάν επουλωθεί σε ανώμαλο σχήμα χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Τα εμφυτεύματα που έχουν σταθεροποιήσει κάταγμα Pilon πρέπει να αφαιρεθούν;

Υπάρχουν πολύ λίγοι λόγοι για να αφαιρέσετε τυχόν εσωτερικές πλάκες ή βίδες από τα οστά της κνήμης και της περόνης. Ένας λόγος θα ήταν αν πονάτε μετά την επούλωση του κατάγματος. Τότε ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση στο πόδι σας για να αφαιρεθούν τα υλικά. Ένας άλλος λόγος για την απομάκρυνση των εμφυτευμάτων θα ήταν εάν είχαν μολυνθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί ενώ το κάταγμα σας επουλώνεται ή αφού έχει ήδη θεραπευτεί. Η θεραπεία για την λοίμωξη μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη και εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.

 

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την επούλωση των οστών;

Αυτό που βοηθά σημαντικά την θεραπεία της κνήμης και της περόνης μετά από κάταγμα Pilon, είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας μετεγχειρητικά. Η επάνοδος σε δραστηριότητες σε σύντομο διάστημα μετεγχειρητικά, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα εμφυτεύματα που συγκρατούν τα οστά και τελικά την επούλωσή τους. Ο χειρούργος πρέπει να περιορίσει τον ασθενή με ορισμένους τρόπους μετά από την ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση ενός κατάγματος Pilon για να επουλωθούν σωστά τα οστά.

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις πιθανότητες θεραπείας της άρθρωσης του αστραγάλου και των οστών. Μια δίαιτα που είναι πολύ χαμηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη επούλωση οστών και τραυμάτων. Η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των οστών. Λαμβάνοντας την συνιστώμενη ημερήσια δόση και των δύο (1.000 έως 1.200 mg ασβεστίου και 600 έως 800 IU βιταμίνης D) μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να θεραπευτεί. Μέχρι 2.000 mg ασβεστίου ανά ημέρα μπορεί να βοηθήσουν τα σπασμένα κόκαλα να επουλωθούν.

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πρέπει να περιορίζεται σε ένα με δύο ποτά την ημέρα. Το κάπνισμα θα πρέπει να σταματά εντελώς, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβές για την επούλωση τόσο των οστών όσο και των τραυμάτων.