Τι είναι το κάταγμα του σώματος του αστραγάλου;
Το οστό του αστραγάλου αποτελεί μέρος της άρθρωσης τόσο της ποδοκνημικής όσο και της υπαστραγαλικής άρθρωσης. Η άρθρωση της ποδοκνημικής δίνει κίνηση προς τα επάνω και προς τα κάτω στο πόδι και η υπαστραγαλική άρθρωση παρέχει πλαγιο-πλάγια κίνηση στο πίσω μέρος του ποδιού. Ένα κάταγμα του σώματος του αστραγάλου είναι ένα σπάσιμο του οστού που συχνά περιλαμβάνει και τις δύο αυτές σημαντικές αρθρώσεις.
Ποιος είναι ο στόχος της επέμβασης σε κάταγμα του σώματος του αστραγάλου;
Το πόδι και η άρθρωση της ποδοκνημικής πρέπει να είναι καλά ευθυγραμμισμένα για να λειτουργούν σωστά. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για τα κατάγματα του σώματος αστραγάλου είναι η αποκατάσταση του φυσιολογικού σχήματος των οστών και της λειτουργίας των αρθρώσεων. Είναι σημαντικό να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ενώσω το κάταγμα θεραπεύεται χωρίς επιπλοκές. Ο γενικός στόχος είναι να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα χωρίς πόνο.
Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;
Η φυσιολογική κίνηση των αρθρώσεων έχει ως προϋπόθεση την ομαλή ολίσθηση του χόνδρου που καλύπτει τα οστά. Μια ανομοιόμορφη επιφάνεια χόνδρου μπορεί να προκαλέσει πόνο και αρθρίτιδα. Η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση στο κάταγμα του σώματος του αστραγάλου είναι η διάσπαση αυτής της ομαλής επιφάνειας είτε στην άρθρωση της ποδοκνημικής είτε στην υπαστραγαλική άρθρωση. Άλλες ενδείξεις μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβη στα νεύρα ή στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής ή κατάγματα όπου ένα κομμάτι του οστού διαπερνά το δέρμα.
Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;
Υπάρχουν καταστάσεις όπου είναι καλύτερο να θεραπεύεται το κάταγμα σώματος του αστραγάλου χωρίς χειρουργική επέμβαση, όπως όταν τα σπασμένα κομμάτια του οστού δεν έχουν μετατοπιστεί. Η κακή συνολική υγεία του ασθενούς θα μπορούσε επίσης να καταστήσει την χειρουργική επέμβαση ακατάλληλη. Επίσης, η χειρουργική επέμβαση καθυστερεί όταν υπάρχει οίδημα που μπορεί να επηρεάσει την ίαση. Οι φουσκάλες ή άλλες δερματικές πληγές μπορούν επίσης να μην επιτρέψουν την διενέργεια μιας ασφαλούς επέμβασης.
Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση του κατάγματος στο σώμα του αστραγάλου τοποθετεί το οστό στη θέση του όσο το δυνατόν καλύτερα. Συνήθως απαιτεί γενική ή περιοχική αναισθησία. Μπορεί να απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Απαιτούνται τομές οι οποίες μπορεί να είναι κάπως μεγάλες.
Χειρουργική τεχνική
Οι τομές μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε ασθενή ανάλογα και με το κάταγμα. Οι τομές γίνονται συνήθως στο μπροστινό μέρος του άκρου ποδός ή του αστραγάλου. Κάποιες άλλες φορές βρίσκονται στο πίσω μέρος του ποδιού ή της ποδοκνημικής. Μερικές φορές πρέπει να γίνει τομή και στο οστό της κνήμης ώστε να υπάρξει πρόσβαση στον αστράγαλο. Ένας συνδυασμός βιδών και πλακών χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να συγκρατήσουν τα κομμάτια των οστών μαζί ενώ αυτά επουλώνονται.
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, εφαρμόζεται γύψινος νάρθηκας ή μια μπότα. Ο χειρουργός παρακολουθεί τις τομές και την επούλωση των οστών για τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Δεν πρέπει να βάζετε βάρος στο πόδι μέχρι να σας το επιστρέψει ο χειρουργός σας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 12 εβδομάδες, ή και περισσότερο μετά το χειρουργείο.
Τα κατάγματα του σώματος αστραγάλου είναι σοβαροί τραυματισμοί που συχνά θα επηρεάσουν την μετέπειτα ζωή του ασθενούς. Μπορείτε να αναμένετε κάποιο βαθμό πόνου και δυσκαμψίας ακόμα και μετά από κατάλληλη θεραπεία.
Πιθανές επιπλοκές
Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων. Υπάρχουν επίσης αρκετές σημαντικές επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζετε όταν πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για κατάγματα του σώματος του αστραγάλου.
Οι δεύτερη ομάδα επιπλοκών είναι εκείνες που σχετίζονται ειδικά με τα κατάγματα του σώματος του αστραγάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τους κινδύνους το οστό να μην κολλήσει ή ακόμα και να νεκρωθεί και την επιπλοκή το οστό να μην μπορεί να επανατοποθετηθεί στη σωστή του θέση (η λεγόμενη πλημμελής πώρωση). Υπάρχει επίσης κίνδυνος ανάπτυξης μετατραυματικής αρθρίτιδας στις αρθρώσεις της ποδοκνημικής και της υπαστραγαλικής με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί τέλος σπανιότερα να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού. Η συχνότητα αυτών των επιπλοκών ποικίλλει ανάλογα με τον κάθε τραυματισμό.
Συχνές ερωτήσεις
Θα περπατήσω και πάλι;
Ο στόχος της θεραπείας των καταγμάτων του σώματος του αστραγάλου είναι να φτάσει ο ασθενής όσο πιο κοντά γίνεται στο φυσιολογικό. Το κάταγμα κάθε ασθενούς είναι διαφορετικό, αλλά η πλειοψηφία των ασθενών περπατά ξανά. Οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν με κάποιο βαθμό πόνου, δυσκαμψίας ή αδυναμίας μετά από κάταγμα του σώματος του αστραγάλου.
Το κάπνισμα επηρεάζει το αποτέλεσμα μου;
Ναι. Το κάπνισμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να θεραπεύει το σπασμένο οστό καθώς και τους περιβάλλοντες ιστούς. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο λοίμωξης. Θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως το κάπνισμα προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε αυτούς τους κινδύνους.