Δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος. Χειλεκτομή

Τι είναι η πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση;

Η πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση είναι η άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού μεταξύ του πρώτου μεταταρσίου και της εγγύς φάλαγγας.

 

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση χειλεκτομής;

Η χειλεκτομή της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης απομακρύνει τις οστέϊνες προεξοχές – οστεόφυτα από τα οστά της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου. Τα οστεόφυτα αναπτύσσονται με την οστεοαρθρίτιδα (δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος-hallux rigidus) του μεγάλου δάχτυλου και λειτουργούν ως μηχανικό εμπόδιο στην κίνηση, προκαλώντας πόνο.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της χειλεκτομής;

Ο στόχος αυτής της επέμβασης είναι να ανακουφίσει από τον πόνο που προκαλεί ο δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος (hallux rigidus). Επίσης μπορεί να βελτιώσει το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Οι ασθενείς έχουν πόνο με περιορισμένη κίνηση του μεγάλου δακτύλου. Μπορεί να έχετε πόνο στη ράχη του μεγάλου δακτύλου επειδή σας χτυπάνε τα παπούτσια. Πριν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, μπορείτε να δοκιμάσετε μη χειρουργικές μεθόδους, όπως το να φοράτε παπούτσια με σκληρή σόλα, ένθετα ορθωτικά ή / και φάρμακα. Αν δεν έχετε ανακούφιση από τα συμπτώματα με αυτά, η επέμβαση χειλεκτομής μπορεί να είναι σωστή για σας.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Ο δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος (hallux rigidus) είναι μια εξελισσόμενη αρθριτική πάθηση. Εάν η αρθρίτιδα σας είναι πιο προχωρημένη, η χειλεκτομή μπορεί να μην είναι η κατάλληλη χειρουργική επέμβαση για εσάς.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Τα οστεόφυτα στην ράχη των οστών του μεγάλου δακτύλου αφαιρούνται και η άρθρωση καθαρίζεται. Τα τυχόν ελεύθερα υπολείμματα γύρω και μέσα από την άρθρωση αφαιρούνται. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στην άρθρωση να έχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης και να μειώσει τον πόνο κατά τη διάρκεια της βάδισης και της ορθοστασίας.

Χειρουργική τεχνική

Γίνεται μια τομή πάνω στο επίπεδο της πρώτης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης. Ο τένοντας του μακρού εκτείνοντα τον μεγάλο δάκτυλο αναγνωρίζεται και προστατεύεται. Οποιαδήποτε οστέϊνη προεξοχή – οστεόφυτο αφαιρείται. Εάν υπάρχει φλεγμονώδης ιστός ή ελεύθερα υπολείμματα, αφαιρούνται επίσης. Ελέγχεται ο χόνδρος στις επιφάνειες των αρθρώσεων. Απομακρύνονται περίπου το 30% του άνω τμήματος της κεφαλής του μεταταρσίου και τα αντίστοιχα οστεόφυτα.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Μετά το χειρουργείο, το πόδι σας τυλίγεται με επιδέσμους. Ο γιατρός σας θα σας ενθαρρύνει να κρατήσετε το πόδι σας ανυψωμένο για μερικές ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση για να ελαχιστοποιήσετε το οίδημα. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν μόλις θεραπευτεί η πληγή. Καθώς το πρήξιμο μειώνεται, θα μπορείτε να μεταβείτε πάλι σε κανονικό παπούτσι. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να ξεκινήσετε μια σειρά ασκήσεων για την κινητοποίηση του μεγάλου δακτύλου.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Ειδικά για την επέμβαση της χειλεκτομής, υπάρχουν οι κίνδυνοι του μουδιάσματος κατά μήκος του μεγάλου δάχτυλου του ποδιού, η δημιουργία επώδυνης ουλής και προβλήματα επούλωσης στη χειρουργική τομή. Η αρθρίτιδα είναι μια εξελισσόμενη πάθηση και ίσως ο πόνος της αρθρίτιδας συνεχιστεί παρά τη χειρουργική επέμβαση. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν και δεύτερη χειρουργική επέμβαση, όπως αρθρόδεση. Αυτό μπορεί να συμβεί σε 20 έως 30% των ασθενών με αρθρίτιδα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.

Συχνές ερωτήσεις

Θα υπάρχει κάποιο μέταλλο ή εμφύτευμα στο πόδι μου;

Όχι. Ο στόχος της χειλεκτομής είναι η αφαίρεση των οστεοφύτων. Δεν εισάγεται κάποιο υλικό στο δάκτυλο.

 

Τι γίνεται αν η αρθρίτιδα χειροτερέψει;

Οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται με την χειλεκτομή για περισσότερο από 10 χρόνια. Εάν η αρθρίτιδα σας εξελίσσεται, άλλες επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η αρθρόδεση και η αρθροπλαστική παρεμβολής του μεγάλου δακτύλου.