Τενοντομεταφορά μακρού καμπτήρα τους δακτύλους στον οπίσθιο κνημιαίο τένοντα

Ποιοι είναι οι στόχοι της μεταφοράς του μακρού καμπτήρα τους δακτύλους;

Οι στόχοι της επέμβασης είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η αποκατάσταση των ασθενών με επώδυνη πλατυποδία. Η πλατυποδία στους ενήλικες εμφανίζεται όταν η ποδική καμάρα χάνει τη φυσιολογική της στήριξη και το πόδι επιπεδώνεται. Γενικά, αυτό συμβαίνει λόγω της εξασθένησης των τενόντων και των συνδέσμων του ποδιού.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η χειρουργική επέμβαση τενοντομεταφοράς ενδείκνυται για ενήλικες με εύκαμπτη επίκτητη πλατυποδία. Ένα εύκαμπτο πόδι με παραμόρφωση πλατυποδίας, είναι αυτό που μπορεί να διορθωθεί παθητικά προς μια πιο φυσιολογική θέση. Ο οπίσθιος κνημιαίος τένοντας αποτελεί έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της καμάρας του ποδιού. Αν εξασθενήσει και φθαρεί, δεν λειτουργεί πλέον σωστά και η καμάρα αρχίζει να πέφτει. Ο ασθενής αρχίζει να περπατά στο εσωτερικό του ποδιού καθώς το πόδι οδηγείται σε πλατυποδία. Τα δάχτυλα των ποδιών στρέφονται προς τα έξω και αναπτύσσεται μια αρκετά εμφανής παραμόρφωση. Όταν η συντηρητική θεραπεία, όπως τα ορθωτικά για ανύψωση της καμάρας, δεν παρέχουν ανακούφιση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Εάν η παραμόρφωση έχει γίνει δύσκαμπτη (σκληρή) ή έχει αναπτυχθεί αρθρίτιδα, απαιτείται μια πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως την εκ νέου κατασκευή της καμάρας με συνένωση κάποιων από τα οστά του ποδιού. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται αρθρόδεση. Οι ασθενείς με σοβαρά χρόνια ιατρικά προβλήματα μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Ο οπίσθιος κνημιαίος τένοντας συνδέεται κανονικά με το σκαφοειδές οστό στο ύψος του μέσου τμήματος του ποδιού στην έσω επιφάνεια. Ο μακρός καμπτήρας τους δακτύλους τένοντας είναι ένας από τους τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κάμψη των δακτύλων προς τα κάτω. Στην επέμβαση της τενοντομεταφοράς σε πλατυποδία ο τένοντας αυτός μετακινείται από τη συνήθη θέση του και συνδέεται με το σκαφοειδές οστό. Αυτό βοηθά στην υποστήριξη ή την αντικατάσταση του ασθενούς οπισθίου κνημιαίου τένοντα προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του ποδιού. Το άρρωστο τμήμα του οπισθίου κνημιαίου τένοντα τυπικά καθαρίζεται ή αφαιρείται για να εξαληφθεί η πηγή του πόνου.

Χειρουργική τεχνική

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως μέσω μιας τομής στο εσωτερικό της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός. Το αρχικό βήμα είναι η απομάκρυνση του ουλώδους ή του φλεγμονώδους ιστού του οπισθίου κνημιαίου. Ο τένοντας μπορεί να απομακρυνθεί εντελώς αν έχει υποστεί σοβαρές βλάβες. Ακριβώς κάτω από τον οπίσθιο κνημιαίο βρίσκεται ο τένοντας του μακρού καμπτήρα των δακτύλων. Ο τένοντας αυτός κόβεται έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν μακρύτερος. Δημιουργείται με ειδικό τρυπάνι μία οπή σαν μικρή σήραγγα στο σφηνοειδές οστό. Το άκρο του μακρού τένοντα περνάει δια μέσου του οστού. Ενώ το πόδι συγκρατείται στη διορθωμένη θέση, ο τένοντας ενώνεται με το οστό με ράμματα ή ειδικές άγκυρες. Έπειτα κλείνεται η χειρουργική τομή. Παράλληλα με την τεντοντομεταφορά εκτελούνται συνήθως και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η ποδική καμάρα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μετατόπιση των οστών με τεχνικές που ονομάζονται οστεοτομίες και την επιμήκυνση των μυών των γαστροκνημίων ή του Αχίλλειου τένοντα.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Οι ασθενείς τοποθετούνται συνήθως σε γύψινο νάρθηκα ή και πλήρη γύψο. Δεν επιτρέπεται η φόρτιση στο χειρουργημένο πόδι. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν συνήθως πατερίτσες ή περπατούρες. Η επέμβαση κατά κανόνα απαιτεί διανυκτέρευση στην κλινική.

Σε δύο εβδομάδες τα ράμματα τυπικά αφαιρούνται και εφαρμόζεται ένας νέος γύψος ή αφαιρούμενος νάρθηκας. Σε έξι εβδομάδες οι περισσότεροι ασθενείς μεταβαίνουν σε περιπατητικό νάρθηκα ή μία μπότα με αεροθάλαμο για την καμάρα.

Στους τρεις μήνες, οι ασθενείς επιστρέφουν σε ένα αθλητικό παπούτσι με στήριξη της καμάρας. Για την αντιμετώπιση του οιδήματος μπορεί να συστηθούν ελαστικές κάλτσες ή επιστραγαλίδες. Μπορεί επίσης να συνταγογραφήθεί φυσικοθεραπεία για να βοηθήσει με τη βάδιση και την αποκατάσταση της μυϊκή δύναμης και της ευκαμψίας των αρθρώσεων Μπορεί να χρειαστούν εννέα έως 12 μήνες για να ανακάμψουν πλήρως οι ασθενείς.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Συγκεκριμένα για την τενοντομεταφορά του μακρού καμπτήρα τους δακτύλους, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές σχετικές με τις χειρουργικές τομές που περιλαμβάνουν την καθυστερημένη επούλωση και τη λοίμωξη. Μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός ενός γειτονικού νεύρου και αυτό μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή αίσθηση καψίματος. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως επιλύονται με το χρόνο. Σπάνια ο επανατοποθετημένος τένοντας μπορεί να απομακρυνθεί από το σκαφοειδές οστό και να απαιτηθεί εκ νέου τοποθέτησή του. Ένα πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η αποτυχία αποκατάστασης της καμάρας και η υπολειμματική πλατυποδία.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να περιμένω ανακούφιση από τον πόνο με αυτήν την επέμβαση;

Συνήθως η επέμβαση προσφέρει πλήρη ανακούφιση του πόνου. Ακόμα και μετά από επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση συνιστάται συνήθως η χρήση μέσα στο παπούτσι υποστηρίξεων της καμάρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, και η στήριξη της ποδοκνημικής με ορθωτικό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Ποιες εναλλακτικές λύσεις έχω εάν η καμάρα μου δεν αποκατασταθεί ή πέσει ξανά;

Εάν η καμάρα δεν αποκατασταθεί ή αργότερα εμφανιστεί και πάλι πτώση καμάρας, και η υποστήριξη της με ορθοπαιδικούς πάτους και ορθωτικά δεν βοηθήσει, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετης χειρουργικής επέμβασης.