Σφυροδακτυλία. Χειρουργική αντιμετώπιση

Τι είναι η σφυροδακτυλία;

Η σφυροδακτυλία είναι μια παραμόρφωση των δακτύλων. Σε αυτήν η βάση του δακτύλου (εγγύς ή βασική φάλαγγα) στρέφεται προς τα πάνω ενώ το μέσο του δακτύλου (μέση φάλαγγα) στρέφεται προς τα κάτω. Τέλος, η τελική φάλαγγα, δηλαδή η άκρη του δακτύλου που φέρει το νύχι βρίσκεται στην ευθεία, με το δάκτυλο να ακουμπά στο έδαφος. Η σφυροδακτυλία εμφανίζεται συχνά σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα των ποδιών. Τα δάκτυλα μπορεί να αναπτύξουν τύλους (κάλους) πάνω από τη μεσαία άρθρωση που συχνά τρίβεται στο παπούτσι.

Οι ασθενείς που έχουν σφυροδακτυλία προσπαθούν συνήθως να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους συντηρητικά.  Αυτό περιλαμβάνει την κάλυψη με επιθέματα του δακτύλου και την τροποποίηση των υποδημάτων για περισσότερη άνεση. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ενοχλήσεις από τη σφυροδακτυλία μπορείτε να εξετάσετε την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης.

Η σφυροδακτυλία μπορεί να είναι εύκαμπτη ή δύσκαμπτη. Ανάλογα με την ευελιξία του ποδιού και την προτίμηση του ορθοπαιδικού χειρουργού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία της σφυροδακτυλίας.

 

Ποιος είναι ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για σφυροδακτυλία;

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αντιμετώπιση του πόνου που δεν έχει βελτιωθεί με την συντηρητική θεραπεία.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης για σφυροδακτυλία;

Εάν πονάτε ή δεν μπορείτε να φορέσετε άνετα τα παπούτσια σας μετά από συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της σφυροδακτυλίας μπορεί να είναι μια επιλογή.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση διόρθωσης της σφυροδακτυλίας;

Οι ασθενείς με πολλαπλά προβλήματα στο πόδι πέρα από τη σφυροδακτυλία, όπως ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος,  θα πρέπει να αποφεύγουν μια περιορισμένη χειρουργική τεχνική για τη διόρθωση μόνο της σφυροδακτυλίας. Μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση και των υπολοίπων παραμορφώσεων. Άλλοι λόγοι για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση της σφυροδακτυλίας περιλαμβάνουν ενεργές λοιμώξεις, κακή κυκλοφορία και οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια που θα καθιστούσε την επέμβαση μη ασφαλή. Θα πρέπει να συζητήσετε το ιστορικό υγείας σας με τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας προτού εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης διόρθωσης σφυροδακτυλίας.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Τις περισσότερες φορές, η διόρθωση της σφυροδακτυλίας γίνεται ως επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι την ίδια ημέρα της χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με γενική αναισθησία, είτε ενώ είστε ξυπνητοί αφού σας δοθεί φάρμακο που μουδιάζει προσωρινά το πόδι.

 

Χειρουργική τεχνική

Εύκαμπτη σφυροδακτυλία: Εάν η σφυροδακτυλία σας είναι εύκαμπτη και ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας μπορεί να ισιώσει το δάχτυλο του ποδιού, μια επιλογή για τη διόρθωση του προβλήματος είναι η τεχνική της τενοντομεταφοράς. Αυτό συνεπάγεται την ανακατεύθυνση των τενόντων από το κάτω μέρος του δακτύλου προς την κορυφή του δακτύλου, όπου και προσκολλώνται. Αυτό τους βοηθά να τραβήξουν την λυγισμένη άρθρωση σε ευθεία θέση.

Δύσκαμπτη σφυροδακτυλία: Εάν η σφυροδακτυλία σας έχει γίνει δύσκαμπτη, δηλαδη το γάκτυλο έχει αγκυλώσει σε στραβή θέση, υπάρχουν δύο επιλογές για θεραπεία. Η πρώτη είναι  η εκτομή της άρθρωσης. Σε αυτή την επέμβαση γίνεται μια τομή πάνω από την κορυφή του δακτύλου. Οι σύνδεσμοι και οι τένοντες μπορεί να κοπούν για να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση του δακτύλου. Το άκρο της μέσης φάλαγγας αφαιρείται για να επιτρέψει στο δάκτυλο να ισιώσει εντελώς, και τοποθετούνται προσωρινά καρφίδες για να κρατήσουν το δάκτυλο ευθυγραμμισμένο. Οι καρφίδες αυτές συνήθως αφαιρούνται τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Η άλλη επιλογή για την αντιμετώπιση της δύσκαμπτης σφυροδακτυλίας είναι η αρθρόδεση. Σε αυτή τη επέμβαση, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες μπορεί να κοπούν για να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση του δακτύλου. Τα δύο άκρα των φαλάγγων στην παραμορφωμένη άρθρωση κόβονται και το δάκτυλο ισιώνει. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν καρφίδες, βίδες ή άλλα εμφυτεύματα για να διατηρηθεί το δάκτυλο του ποδιού ευθυγραμμισμένο ενώ τα άκρα του οστού επουλώνονται. Τελευταία χρησιμοποιούνται επίσης βιοαπορροφήσιμες καρφίδες οι οποίες δεν χρειάζονται αφαίρεση.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Μπορεί να σας δοθεί ένα ειδικό μετεγχειρητικό παπούτσι για να σας βοηθήσει με το περπάτημα. Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που έγινε.

Σε κάθε περίπτωση, θα σας ζητηθεί να κρατήσετε το πόδι σας ανυψωμένο στο επίπεδο της καρδιάς τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.  Αυτό απαιτεί να ξαπλώνετε σε έναν καναπέ ή στο κρεβάτι με το πόδι σας ψηλά. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε πατερίτσες ή περπατούρα μετά από χειρουργική επέμβαση ανάλογα με την ισορροπία σας στη βάδιση.

Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αν τοποθετηθούν μεταλλικές καρφίδες, αυτές θα αφαιρεθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Δεν επιτρέπεται να βρέξετε το πόδι σας μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα και οι καρφίδες.

Αναφορικά με την οδήγηση, μπορεί να μην είστε σε θέση να οδηγήσετε για αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε. Σε περίπτωση που η επέμβαση έγινε στο αριστερό πόδι, η οδήγηση μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να επιτραπεί νωρίτερα εφόσον χρησιμοποιείτε αυτόματο αυτοκίνητο.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ασκήσεις για να τεντώσετε και να κινήσετε το δάκτυλο στο σπίτι μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με την ευελιξία του δακτύλου και τη διατήρηση της κίνησης στις υπόλοιπες αρθρώσεις.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει οίδημα, δηλαδή πρήξιμο στο δάκτυλο μετά από χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να χρειαστεί έως και ένα έτος για να υποχωρήσει.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Συγκεκριμένα για τη χειρουργική επέμβαση διόρθωσης της σφυροδακτυλίας, μια από τις επιπλοκές είναι η μικρή πιθανότητα επανεμφάνισης της παραμόρφωσης. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μετά την επέμβαση να αισθανθείτε ότι το δάκτυλο του ποδιού είναι ασταθές. Αυτό οφείλεται στην κοπή των συνδέσμων και των τενόντων. Ο κίνδυνος είναι μικρός επειδή χρησιμοποιούνται καρφίδες για να κρατήσουν το δάκτυλο στη θέση του για λίγες εβδομάδες ενώ το δάκτυλο επουλώνεται. Εάν έχει γίνει αρθρόδεση, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος μη επούλωσης των οστών. Αυτές οι επιπλοκές είναι όλες σπάνιες. Συζητήστε τις πιθανές επιπλοκές με τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας πριν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση διόρθωσης της σφυροδακτυλίας.

Συχνές ερωτήσεις

Αν υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης της σφυροδακτυλίας;

Ναι. Υπάρχει η μικρή πιθανότητα μετά από τη χειρουργική επέμβαση να επανεμφανιστεί η παραμόρφωση σφυροδακτυλίας. Εάν συμβεί αυτό και έχετε δυσφορία στο δάκτυλο, μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του πόνου.

 

Θα μπορώ να λυγίσω το δάκτυλό μου μετά από την επέμβαση;

Ανάλογα με τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται, θα μπορείτε ή όχι να λυγίσετε το δάκτυλό σας μόλις αυτό επουλωθεί. Ρωτήστε τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας για το είδος της χειρουργικής τεχνικής που απαιτείται στη δική σας περίπτωση για την αντιμετώπιση της σφυροδακτυλίας.