Οστεοτομίες δευτέρου μεταταρσίου

Τι είναι το δεύτερο μετατάρσιο;

Τα μετατάρσια είναι τα μακρά οστά στο πόδι που συνδέουν τα δάχτυλα των ποδιών με το μέσο μέρος του ποδιού. Τα μετατάρσια είναι αριθμημένα ένα έως πέντε, ξεκινώντας από το πρώτο μετατάρσιο που αντιστοιχεί στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Έτσι, το δεύτερο μετατάρσιο είναι το μακρύ οστό στη βάση του δεύτερου δακτύλου.

 

Τι είναι η οστεοτομία βράχυνσης του δευτέρου μεταταρσίου;

Αυτή είναι μία επέμβαση κατά την οποία κόβεται και βραχύνεται το δεύτερο μετατάρσιο.

 

Ποιος είναι ο στόχος της οστεοτομίας;

Ο στόχος της οστεοτομίας βράχυνσης του μεταταρσίου είναι να μειωθεί ο πόνος στη βάση του δεύτερου δακτύλου και / ή να βοηθήσει να ισιώσει το δεύτερο δάκτυλο.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Πολλοί ασθενείς έχουν πόνο κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων. Το σύμπτωμα αυτό λέγεται μεταταρσαλγία. Συνήθως, αισθάνονται σαν να πατάνε πάνω σε βότσαλο ή σβώλο. Συχνά έχουν μεγαλύτερη ενόχληση όταν περπατούν ξυπόλυτοι. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν κάλο (που επιστημονικά λέγεται τύλος) κάτω από την κεφαλή του μεταταρσίου. Σε ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς το 2ο μετατάρσιο είναι μακρύτερο από το φυσιολογικό.

Η αρχική αντιμετώπιση γίνεται συνήθως με τη χρήση ένθετων με ανύψωση μέσα στο υπόδημα (ορθωτικά – πάτοι) για να μειωθεί η πίεση στην περιοχή που πονά. Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο ένα πρόγραμμα διατάσεων που αποσκοπεί στη μείωση της πίεσης στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Εάν αυτές οι αρχικές θεραπείες δεν βοηθήσουν, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή. Επίσης, ο πόνος που οφείλεται σε μακρύ δεύτερο μετατάρσιο σπάνια θα εμφανιστεί μεμονωμένα. Σε αυτούς τους ασθενείς το χειρουργείο τυπικά εκτελείται σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις που στοχεύουν στο να ισιώσει το πόδι και να μειωθεί η ανομοιόμορφη πίεση στο μπροστινό τμήμα του πέλματος.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει τη συντηρητική αντιμετώπιση (ένθετα υποδημάτων, διατάσεις), πρέπει να το κάνετε πριν αποφασίσετε τη χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση αν έχετε λοίμωξη στο πόδι ή άλλα ιατρικά προβλήματα που κάνουν τους κινδύνους χειρουργικής επέμβασης πολύ μεγάλους για σας.

 

Γενικές πληροφορίες για τη διαδικασία

Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται συχνά στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής φτάνει στην κλινική μία έως δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα της χειρουργικής επέμβασης και επιστρέφει στο σπίτι την ίδια μέρα. Μπορεί ωστόσο να χρειαστεί και μία διανυκτέρευση στην κλινική. Η επέμβαση περιλαμβάνει την τομή του δευτέρου μεταταρσίου και την απομάκρυνση ενός μικρού τμήματος του οστού. Χρησιμοποιούνται βίδες (και μερικές φορές μια πλάκα) για να κρατήσουν το μετατάρσιο στη θέση βράχυνσης μέχρι αυτό να επουλωθεί.

Χειρουργική τεχνική

Το πόδι του ασθενούς μουδιάζει με ειδικά φάρμακα σε συνδυασμό με αναισθησία χορηγούμενη μέσω ορού. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κάνει μια τομή στην ράχη του ποδιού, στην ευθεία του δευτέρου δακτύλου. Το οστό αποκαλύπτεται και κόβεται με ένα ειδικό μικρό πριόνι. Στη συνέχεια το μετατάρσιο βραχύνεται στο επιθυμητό μήκος και συνήθως συγκρατείται στη θέση του με μία ή δύο βίδες. Μερικές φορές χρησιμοποιείται μια πλάκα με βίδες. Ο χειρουργός κλείνει την τομή με ράμματα και / ή συρραπτικά και τοποθετεί επιδέσμους. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να τοποθετήσει έναν νάρθηκα για να προστατεύσει το πόδι. Μερικές φορές χρησιμοποιείται μπότα ή παπούτσι με σκληρή σόλα.

Τι συμβαίνει μετά τη επέμβαση;

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα καθορίσει αν επιτρέπεται να φορτίσετε το πόδι σας ή να βαδίσετε μετά το χειρουργείο. Για ορισμένους ασθενείς, η φόρτιση επιτρέπεται την ίδια ημέρα, αλλά για άλλους μπορεί να μην επιτρέπεται για έξι έως οκτώ εβδομάδες. Ο στόχος είναι να μπορέσετε να επιστρέψετε σε αθλητικά παπούτσια σε έξι έως οκτώ εβδομάδες, ανάλογα και με την επούλωση των οστών. Μπορεί να χρειαστούν έως και 12 εβδομάδες για να φορέσετε κανονικά υποδήματα και ο χρόνος αποκατάστασης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να εκτελούνται ταυτόχρονα με την οστεοτομία βράχυνσης. Ο γενικός στόχος είναι η ανάρρωση του ασθενούς να φτάσει σε ποσοστό 75% σε τρεις μήνες, 90% σε έξι μήνες, και 99%  ένα χρόνο μετά το χειρουργείο..

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Ειδικά για την οστεοτομία βράχυνσης του 2ου μεταταρσίου οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκαμψία του δακτύλου και μούδιασμα κοντά στην τομή. Εάν υπάρχει καθυστέρηση στην επούλωση των οστών ή εμφανιστεί εν τω βάθει λοίμωξη μπορεί να είναι απαραίτητη και μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση.

Συχνές ερωτήσεις

 

Γιατί πρέπει να μην βάζω βάρος στο πόδι μου;

Οι ασθενείς θα πρέπει να παραμείνουν σε αποφόρτιση για να αποτρέψουν την κίνηση μεταξύ των οστών που προσπαθούν να κολλήσουν μετά την οστεοτομία. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουν βάρος στο χειρουργημένο πόδι. Εάν υπάρχει μεγάλη κίνηση μεταξύ των οστών, μπορεί τα κόκαλα να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν ή  και να μην επουλωθούν καθόλου. Τα οστά τυπικά χρειάζονται έξι έως οκτώ εβδομάδες μέχρι να κολλήσουν, οπότε η αποφόρτιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα τους επιτρέψει να ενωθούν χωρίς προβλήματα.

Τι θα συμβεί αν τα οστά μου δεν ενωθούν;

Ο επιστημονικός όρος για αυτήν την επιπλοκή είναι ψευδάρθρωση. Είναι πιο συχνή σε ασθενείς που είναι διαβητικοί και στους καπνιστές, όπως και σε ασθενείς που φορτίζουν το πόδι πριν από την ολοκλήρωση της επούλωσης των οστών. Η ψευδάρθρωση, που συνήθως φαίνεται στις ακτινογραφίες, μπορεί να προκαλέσει συνεχή πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση. Η επιπλοκή αυτή απαιτεί τη διενέργεια και δεύτερης χειρουργικής επέμβασης. Στην επανεγχείρηση μπορεί να χρησιμοποιηθούν περισσότερες ή μεγαλύτερες πλάκες και βίδες για την συγκράτηση των οστών, και συνήθως χρησιμοποιείται κάποια μορφή οστικού μοσχεύματος για να βοηθήσει τα οστά να ενωθούν οριστικά.