Οπίσθια αρθροσκόπηση ή ενδοσκόπηση ποδοκνημικής

Τι είναι η οπίσθια ενδοσκόπηση/αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η οπίσθια ενδοσκόπηση/αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία προβλημάτων στο οπίσθιο τμήμα της ποδοκνημικής.

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την ανατομία της ποδοκνημικής. Η άρθρωση της ποδοκνημικής είναι η άρθρωση μεταξύ των οστών της κνήμη και της περόνης με το οστό του αστραγάλου . Η άρθρωση κάτω από την άρθρωση της ποδοκνημικής ονομάζεται υπαστραγαλική. Βρίσκεται μεταξύ του αστραγάλου και του οστού της πτέρνας. Ο αστράγαλος έχει μια οστέινη προεξοχή (τη λεγόμενη απόφυση Stieda) στο πίσω μέρος δίπλα στον μακρό εκτείνοντα του μεγάλου δακτύλου. Αυτός είναι ο τένοντας που κινεί το μεγάλο δάκτυλο προς τα κάτω.

Η οστέινη αυτή οπίσθια προεξοχή μπορεί να είναι η αιτία του πόνου της ποδοκνημικής για ορισμένους ανθρώπους αν είναι μεγάλη σε μέγεθος ή αν δεν είναι εντελώς ενωμένη με το οστό του αστραγάλου, οπότε ονομάζεται τρίγωνο οστούν ή os trigonum.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πόνος εάν ο μακρύς εκτείνοντας του μεγάλου δακτύλου ερεθιστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ο τένοντας δεν προσαρμόζεται καλά επειδή το κανάλι από όπου διέρχεται είναι πολύ σφιχτό ή ο τένοντας είναι πολύ ογκώδης ή τέλος εάν ο τένοντας έχει φλεγμονή και οίδημα (που ονομάζεται τενοντοελυτρίτιδα).

Ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής μπορεί να προκαλέσει ρήξη των οπίσθιων συνδέσμων της ποδοκνημικής. Τα σκισμένα αυτά τμήματα μπορούν να στραφούν μέσα στην άρθρωση. Έτσι, μπορούν να παγιδευτούν μεταξύ των επιφανειών των αρθρώσεων και να προκαλέσουν πόνο. Αυτό το πρόβλημα ονομάζεται οπίσθια προστριβή μαλακών μορίων.

Ο Αχίλλειος τένοντας συνδέεται με το πίσω μέρος του οστού της πτέρνας. Μπορεί να τραυματίζεται από ένα προεξέχον κομμάτι οστού στην κορυφή της πτέρνας (που ονομάζεται παραμόρφωση του Haglund). Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη φθορά του Αχιλλείου τένοντα και τη δημιουργία επασβεστώσεων στην περιοχή του τένοντα που ενώνεται με την πτέρνα (που ονομάζεται καταφυτική τενοντίτιδα Αχιλλείου).

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Οι ασθενείς συνήθως εμφανίζουν πόνο στο πίσω μέρος της ποδοκνημικής. Η ακριβής θέση του πόνου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αιτία. Ο πόνος στην τενοντίτιδα του Αχιλλείου είναι συνήθως στην επιφάνεια πίσω από τη πτέρνα. Αυτός ο πόνος αυξάνεται συχνά όταν κάποιος φοράει κλειστά παπούτσια και βελτιώνεται με τα παπούτσια που είναι ανοικτά στο πίσω μέρος (π.χ. σαμπό).

Ο πόνος λόγω τρίγωνου οστού, προβλήματος στον μακρύ εκτείνοντα τον μεγάλο δάκτυλο ή οπίσθια προστριβή μαλακού ιστού τείνει να είναι βαθύτερος. Συνήθως αυξάνεται με την προς τα κάτω κίνηση της ποδοκνημικής (πόδια στις μύτες, θέση pointe στο μπαλέτο). Οι ποδοσφαιριστές και οι χορευτές μπαλέτου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Θα πρέπει να αποφύγετε μια οπίσθια ενδοσκόπηση ή αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής εάν έχετε λοίμωξη στο δέρμα ή στα μαλακά μόρια της οπίσθιας περιοχής της ποδοκνημικής. Θα πρέπει να συζητήσετε για όλα τα ιατρικά σας προβλήματα με τον χειρουργό σας προτού υποβληθείτε σε αυτή την επέμβαση.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Με τον ασθενή να βρίσκεται σε θέση μπρούμυτα ή ξαπλωμένο στο πλάι, ο ορθοπαιδικός χειρουργός κάνει τομές στο πίσω μέρος της ποδοκνημικής. Συνήθως γίνονται δύο τομές εκατέρωθεν του Αχιλλείου τένοντα. Ένα αρθροσκόπιο (μια συσκευή που μοιάζει με ένα στυλό με κάμερα στο άκρο) εισάγεται και επιτρέπει στον χειρουργό να δει την περιοχή. Ο παχύς ιστός στο πίσω μέρος της ποδοκνημικής αφαιρείται για να δημιουργήσει ένα χώρο. Ο μακρύς εκτείνοντας του μεγάλου δακτύλου αναγνωρίζεται και τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα προστατεύονται. Ένα μικρό μέρος του οπίσθιου θυλάκου του αστραγάλου μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί προκειμένου το αρθροσκόπιο να εισέλθει στην άρθρωση της ποδοκνημικής. Μια συσκευή που “τεντώνει” την άρθρωση της ποδοκνημικής χρησιμοποιείται ορισμένες φορές για να βοηθήσει την απεικόνιση.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, μετεγχειρητικά χρησιμοποιείται συνήθως ένας νάρθηκας ή ένας ελαστικός επίδεσμος. Μπορεί να προστεθεί ένα μετεγχειρητικό παπούτσι ή μπότα για προστασία. Η φόρτιση μπορεί να περιοριστεί ανάλογα με τη χειρουργική επέμβαση που γίνεται. Πάντα να ρωτάτε τον χειρουργό σας σχετικά με την αποφόρτιση του ποδιού μετά την επέμβαση.

Το πόδι καλό θα είναι να βρίσκεται σε ανύψωση τις πρώτες 48 ώρες μετά το χειρουργείο. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 10 έως 14 ημέρες και μπορούν να ξεκινήσουν πιο ενεργητικές ασκήσεις στη συνέχεια. Συνήθως συνιστάται η πρόωρη κίνηση των αρθρώσεων της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός. Μπορεί να χρειαστεί και φυσικοθεραπεία. Ένας νάρθηκας νύχτας για να διατηρηθεί ο αστράγαλος σε 90 μοίρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η σύσφιξη του οπίσθιου μαλακού ιστού της ποδοκνημικής.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα είναι ασυνήθιστη, αλλά παραμένει μια επιπλοκή αυτής της επέμβασης. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν μούδιασμα στο κάτω μέρος του ποδιού, ευαισθησία του δέρματος στο εξωτερικό μέρος του ποδιού, ρίκνωση του Αχιλλείου τένοντα, σύνδρομο χρόνιου πόνου, λοίμωξη και σχηματισμός κύστης στο σημείο της τομής.

 

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής χειρουργικής σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση;

Η αρθροσκοπική χειρουργική για τα προβλήματα του οπίσθιου τμήματος της ποδοκνημικής και της υπαστραγαλικής είναι πολύ λιγότερο επεμβατική και παράγει λιγότερο ουλώδη ιστό στις περισσότερες περιπτώσεις. Η μεγέθυνση του αρθροσκοπίου και η φύση της αρθροσκόπησης συχνά επιτρέπουν την αξιολόγηση των ιστών και των παθολογικών προβλημάτων σε μια πιο φυσική κατάσταση με μικρότερη βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς. Αυτό μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής ανοικτής χειρουργικής.

Ποιες είναι οι εξετάσεις που γίνονται συνήθως πριν από αυτό το χειρουργείο;

Μια ακτινογραφία μπορεί να διαγνώσει ένα τρίγωνο οστούν ή μια διευρυμένη οπίσθια αρθρική απόφυση του αστραγάλου (απόφυση Stieda) και να αποκαλύψει άλλα προβλήματα των οστών. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να ωφελήσει στην αξιολόγηση των μαλακών ιστών όπως οι σύνδεσμοι και οι τένοντες. Σε αρκετές περιπτώσεις, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα.

Πότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να εξεταστεί μετά από τρεις μήνες ή περισσότερο αποτυχημένης συντηρητικής θεραπείας. Οι μη χειρουργικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν την ανάπαυση, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, γύψο ή μπότα για μικρό χρονικό διάστημα, τη φυσικοθεραπεία και την τοπική έγχυση στεροειδών.

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί ένας αθλητής ή χορευτής μπαλέτου για να επιστρέψει στην άθληση ή τον χορό μετά από αυτή την χειρουργική επέμβαση;

Χρειάζονται συνήθως 8 έως 12 εβδομάδες για έναν χορευτή μπαλέτου να επιστρέψει στο χορό μετά από οπίσθια αρθροσκόπηση ποδοκνημικής και εκτομή τρίγωνου οστού, αλλά αυτό το διάστημα μπορεί να διαφέρει. Συζητείστε με τον χειρουργό σας για το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση στη δική σας περίπτωση. Κάποιο οίδημα και ενόχληση μπορεί να συνεχίσει για αρκετούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.