Μυκητίαση – Το πόδι του αθλητή

Τι είναι το πόδι του αθλητή;

Το πόδι του αθλητή (tinea pedis) προκαλείται από διάφορους μύκητες που πολλαπλασιάζονται σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας. Είναι αρκετά συχνή κατάσταση και συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα. Υπάρχουν δύο κυρίως προσεγγίσεις, οι συχνές αλλαγές κάλτσας και υποδημάτων και η χορήγηση τοπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, που συνήθως λύνουν το πρόβλημα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα στο πόδι του αθλητή;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια αίσθηση κνησμού (= φαγούρα), καθώς και σκασίματα, ξεφλούδισμα ή φολίδες (τοπική απολέπιση) στο δέρμα. Το πόδι του αθλητή παρουσιάζεται συνήθως στο διάστημα μεταξύ των δακτύλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο εξαπλωμένο, και να προκαλέσει ακόμα και μικρές φυσαλίδες (= φουσκάλες) τοπικά.

 

Τι προκαλεί το πόδι του αθλητή;

Το πόδι του αθλητή προκαλείται από μύκητες που ευδοκιμούν σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα όπως το ντους και κάλτσες που έχουν μείνει μέσα στα παπούτσια. Το δέρμα είναι το φυσικό φράγμα του σώματος και κάθε σκάσιμο στο δέρμα μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση μίας λοίμωξης.

 

Ανατομία

Τα πόδια επηρεάζονται συχνότερα επειδή συνήθως καλύπτονται από κάλτσες και παπούτσια. Αυτό παγιδεύει τον ιδρώτα στο δέρμα και δημιουργεί ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη των μυκήτων.

 

Πως γίνεται η διάγνωση για το πόδι του αθλητή;

Η διάγνωση γίνεται συνήθως βάσει του ιστορικού, των συμπτωμάτων και της κλινικής εξέτασης. Μπορεί να χρειαστεί να εξετασθούν δείγματα από απόξεση της εμπλεκόμενης περιοχής. Αυτές οι αποξέσεις του δέρματος μπορούν να εξεταστούν στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μύκητες.

 

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;

Η θεραπεία του ποδιού του αθλητή δεν είναι χειρουργική. Η υγρασία του δέρματος μπορεί να μειωθεί με περιοδικές αλλαγές στις κάλτσες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα παπούτσια πρέπει επίσης να εναλλάσσονται. Είναι καλό να μην φορέσετε τα ίδια παπούτσια δύο συνεχόμενες ημέρες. Αφήστε χρόνο να εκτεθούν τα πόδια χωρίς κάλυψη (ξυπόλητοι) . Μετά από ένα ντους, στεγνώστε καλά το χώρο μεταξύ των δακτύλων. Τα πόδια μπορεί να συνεχίσουν να ιδρώνουν μετά από ένα ζεστό ντους, οπότε είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να κρυώσουν πριν βάλετε τις κάλτσες. Αυτές οι απλές παρεμβάσεις είναι εξίσου σημαντικές με τη φαρμακευτική θεραπεία.
Οι αντιμυκητιακοί παράγοντες είναι άμεσα διαθέσιμοι και διατίθενται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές για το πόδι του αθλητή. Περιέχουν συνήθως ουσίες όπως η κλοτριμαζόλη, η μικοναζόλη ή η τολναφτάτη. Τα σπρέυ, οι σκόνες και οι κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία. Χρησιμοποιήστε το φάρμακο για αρκετές εβδομάδες μετά την επίλυση των συμπτωμάτων για να μειώσετε τον κίνδυνο επανεμφάνισης της λοίμωξης.

 

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;

Εάν ακολουθούνται οι σωστές πρακτικές υγιεινής, η λοίμωξη θα υποχωρήσει συνήθως αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι περισσότερες λοιμώξεις θεραπεύονται πλήρως με επιτυχία. Ωστόσο, ενδέχεται να απαιτείται μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή για επίμονη μόλυνση.

 

Πιθανές επιπλοκές

Το πόδι του αθλητή μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα με άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μυκητιάσεις των νυχιών η τον λεγόμενο λειχήνα του δέρματος. Η εμπλεκόμενη περιοχή μπορεί επίσης να μολυνθεί και από άλλα βακτήρια εκτός από τους μύκητες. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη εάν το πόδι σας γίνει κόκκινο ή πρηστεί ή αν έχετε αυξανόμενο πόνο ή εκροή υγρού από το δέρμα ή τα νύχια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

 

Συχνές ερωτήσεις

Πως προλαμβάνω το πόδι του αθλητή;

Το πόδι του αθλητή δεν μπορεί πάντα να προληφθεί. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, η διατήρηση των ποδιών σας όσο το δυνατόν στεγνότερα με συχνές αλλαγές κάλτσας, εναλλαγή υποδημάτων και προσεχτικό στέγνωμα μετά από ένα ντους θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.