Κάταγμα καταπόνησης

Τι είναι το κάταγμα καταπόνησης;

Κάταγμα καταπόνησης είναι μια μικρή ρωγμή σε ένα οστό. Αυτά τα κατάγματα είναι συχνότερα αποτέλεσμα υπέρχρησης και παρατηρούνται συνήθως με την απότομη αύξηση των δραστηριοτήτων. Τα κατάγματα καταπόνησης εμφανίζονται συχνότερα στα οστά των ποδιών που δέχονται το βάρος του σώματος. Όταν τα οστά αυτά υποβάλλονται σε νέο καταπόνηση, όπως μια νέου τύπου άσκηση ή δραστηριότητα μπορεί να προλαβαίνουν να προσαρμοστούν και ως εκ τούτου μπορεί να σπάσουν με τα νέα φορτία που δέχονται.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του κατάγματος καταπόνησης;

Τα συμπτώματα των καταγμάτων καταπόνησης μπορεί να ποικίλουν αρκετά. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο παράπονο είναι ο πόνος. Ο πόνος μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά και συχνά ανακουφίζεται με την ανάπαυση. Ο πόνος συνήθως γίνεται πιο έντονος με σωματική δραστηριότητα και μπορεί να σχετίζεται με οίδημα (η πρήξιμο). Οίδημα και ευαισθησία μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή του πόνου. Σπάνια μπορεί να δείτε εκχυμώσεις (=μώλωπες) ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

 

Τι προκαλεί το κάταγμα καταπόνησης;

Η υπέρχρηση είναι η πρώτη αιτία κατάγματος καταπόνησης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αλλά η υπέρχρηση θα μπορούσε απλώς να σημαίνει μια αλλαγή στη δραστηριότητα. Η αύξηση της άσκησης, των αθλητικών δραστηριοτήτων, του φόρτου εργασίας ή ακόμη και αλλαγή των υποδημάτων μπορεί να προκαλέσει κάταγμα καταπόνησης. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν κατάγματα καταπόνησης ακόμα και μετά από μια απλή αλλαγή όπως το να πάνε διακοπές όπου περπάτησαν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ορισμένα αθλήματα που έχουν υψηλή συχνότητα επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, τα αθλήματα και ο χορός που περιλαμβάνουν τρέξιμο και άλματα μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα καταπόνησης.

Η οστεοπόρωση μπορεί επίσης να θέσει έναν ασθενή σε κίνδυνο για κάταγμα καταπόνησης. Τα αδύναμα ή μαλακά οστά μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστούν ακόμη και τις πιο απλές αλλαγές της δραστηριότητας και να αναπτύξουν κατάγματα καταπόνησης. Οποιοδήποτε οστό του ποδιού ή της ποδοκνημικής μπορεί να επηρεαστεί από κάταγμα καταπόνησης.

 

Πως γίνεται η διάγνωση του κατάγματος καταπόνησης;

Μετά τη λήψη του ιστορικού σας, ο γιατρός θα εξετάσει το πόδι σας. Συνήθως διενεργούνται ακτινογραφίες στην περιοχή. Εάν η ρωγμή είναι μικρή ή έχετε παρουσιάσει συμπτώματα για σύντομο χρονικό διάστημα, οι ακτινογραφίες μπορεί να είναι φυσιολογικές. Επομένως, αν χρειαστεί, θα μπορούσατε να ζητηθεί πρόσθετη απεικόνιση με αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών ή μαγνητική τομογραφία.

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Δεδομένου ότι τα κατάγματα καταπόνησης εμφανίζονται συχνότερα ως αποτέλεσμα της υπέρχρησης, η πρώτη θεραπεία περιλαμβάνει τη διακοπή της δραστηριότητας που προκάλεσε το κάταγμα. Απαιτείται λοιπόν περίοδος ανάπαυσης. Χρειάζεται χρόνος αποχής από τη δραστηριότητα για έξι έως οκτώ εβδομάδες. Συνήθως η άσκηση μπορεί να συνεχιστεί, αλλά συνιστάται μια μορφή άσκησης χαμηλής ενέργειας όπως η κολύμβηση, το ελλειπτικό ή το στατικό ποδήλατο.

Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, όπως η τροποποίηση των παπουτσιών. Ένα σκληρό ένθετο στο παπούτσι ή μια αφαιρούμενη ορθοπαιδική μπότα μπορεί να είναι μέρος της θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας συστήνει ένα νάρθηκα ή πατερίτσες. Τέλος, συχνά συνταγογραφούνται συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Τα περισσότερα κατάγματα καταπόνησης θα θεραπευτούν με τα συντηρητικά μέτρα που περιγράφηκαν παραπάνω, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Η πιο συνηθισμένη κατάσταση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση είναι όταν το οστό αποτύχει να θεραπευτεί, το οποίο ονομάζεται ψευδάρθρωση. Η χειρουργική επέμβαση θα περιλαμβάνει συνήθως τοποθέτηση βιδών για τη σταθεροποίηση του οστού. Μερικές φορές αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει επίσης την τοποθέτηση φρέσκου υγιούς οστού που ονομάζεται μόσχευμα στην περιοχή που αργεί να θεραπευτεί.

 

Πιθανές επιπλοκές

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή που συμβαίνει σε κάταγμα καταπόνησης είναι η ψευδάρθρωση, δηλαδή η μη ένωση των σπασμένων τμημάτων του οστού. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν την λεγόμενη πώρωση σε πλημμελή θέση (δηλαδή όταν το οστό επουλώνεται αλλά σε μη φυσιολογική θέση, ουσιαστικά «κολλάει στραβά») και υποτροπιάζοντα, δηλαδή επαναλαμβανόμενα κατάγματα. Τα επαναλαμβανόμενα κατάγματα συνήθως συμβαίνουν εάν το υποκείμενο πρόβλημα είναι η οστεοπόρωση. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφηθούν εάν η οστεοπόρωση είναι σοβαρή.

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Πως μπορώ να προλάβω το κάταγμα καταπόνησης;

  • Επιλέξτε τα κατάλληλα υποδήματα για τον συγκεκριμένο τύπο άσκησης
  • Ξεκινήστε σταδιακά όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα άσκησης μετά από μια περίοδο αποχής
  • Περπατήστε και κάντε διατάσεις για να γίνει σταδιακά το ζέσταμα πριν τρέξετε ή βαδίσετε μεγάλες αποστάσεις
  • Εστιάστε στις διατάσεις και στην ενδυνάμωση των γαστροκνημίων
  • Αυξήστε την απόσταση τρεξίματος ή βάδισης ή και την ταχύτητα σταδιακά, σε ρυθμό που δεν υπερβαίνει το 10% αύξησης την εβδομάδα
  • Αποφύγετε το εντατικό σπριντ αν δεν είστε συνηθισμένοι
  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για σωστή χαλάρωση μετά από άσκηση