Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής

Τι είναι η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιούν οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην άρθρωση της ποδοκνημικής. Στην αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής χρησιμοποιείται μια λεπτή κάμερα με οπτικές ίνες (αρθροσκόπιο) που μπορεί να μεγενθύνει και να μεταδώσει εικόνες της ποδοκνημικής άρθρωσης σε μια οθόνη βίντεο. Η τεχνολογία είναι αντίστοιχη με την λαπαροσκοπική χειρουργική.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής;

Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι η μείωση του πόνου και η βελτίωση της συνολικής λειτουργίας της ποδοκνημικής.

 

Σε τι χρησιμεύει η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών της άρθρωσης της ποδοκνημικής. Η λίστα των προβλημάτων που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτή την τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και περιλαμβάνει:

Αρθρίτιδα ποδοκνημικής: Η αρθρόδεση της ποδοκνημικής είναι μια επιλογή θεραπείας κατάλληλη για πολλούς ασθενείς με αρθρίτιδα ποδοκνημικής τελικού σταδίου. Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής προσφέρει έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο για την εκτέλεση της αρθρόδεσης. Τα αποτελέσματα μπορούν να είναι ίσα ή καλύτερα από τις λεγόμενες ανοιχτές τεχνικές.

Κατάγματα ποδοκνημικής: Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με ανοικτές τεχνικές αποκατάστασης κατάγματος. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει την κανονική ευθυγράμμιση του οστού και του χόνδρου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά την επέμβαση σε κάταγμα ποδοκνημικής για την αναζήτηση τραυματισμών χόνδρου μέσα στην ποδοκνημική.

Αστάθεια ποδοκνημικής: Οι σύνδεσμοι της ποδοκνημικής μπορούν να διαταθούν (=τεντωθούν), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αίσθηση χαλάρωσης της ποδοκνημικής άρθρωσης. Αυτή είναι η αστάθεια της ποδοκνημικής. Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορούν να ενισχυθούν με χειρουργική επέμβαση. Οι αρθροσκοπικές τεχνικές μια από τις θεραπευτικές επιλογές για αυτό το πρόβλημα.

Σύνδρομο προστριβής ποδοκνημικής: Η προστριβή της ποδοκνημικής συμβαίνει όταν υπάρχει φλεγμονή του οστού ή του μαλακού ιστού στο πρόσθιο μέρος της άρθρωσης της ποδοκνημικής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα στην ποδοκνημική. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα να λυγίσει η ποδοκνημική, δηλαδή ο αστράγαλος προς τα πάνω. Το περπάτημα στην ανηφόρα είναι συχνά επώδυνο. Σε ακτινογραφίες της άρθρωσης εμφανίζονται οστεόφυτα. Η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόξεση – καθαρισμό των φλεγμονωδών ιστών και των οστών.

Αρθροίνωση: Διάφορες παθήσεις και κακώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σχηματισμό ουλώδους ιστού μέσα στην ποδοκνημική άρθρωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια οδυνηρή και άκαμπτη άρθρωση. Αυτό είναι γνωστό ως αρθροινωμάτωση. Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση του ουλώδους ιστού (αποστολή βιοψίας σε ορισμένες περιπτώσεις) και την απομάκρυνση του.

Λοίμωξη: Η λοίμωξη του μεσάρθριου διαστήματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αντιβιοτικά. Συχνά απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να ξεπλυθεί η άρθρωση. Αυτό μπορεί να γίνει με αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής.

Ελεύθερα σώματα: Ο χόνδρος, το οστό και ο ουλώδης ιστός μπορούν να βρίσκονται ελεύθερα μέσα στην άρθρωση και να σχηματίζουν τα λεγόμενα ελεύθερα σώματα. Τα ελεύθερα σωματίδια μπορεί να είναι επώδυνα και να προκαλούν προβλήματα όπως κριγμό, δυσκαμψία, έως και μπλοκάρισμα της άρθρωσης (αίσθηση πως η άρθρωση «μαγκώνει»). Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βρεθούν και να αφαιρεθούν τα ελεύθερα σωματίδια.

Οστεοχόνδρινες βλάβες: Αυτές είναι οι περιοχές με φθορά του χόνδρου και των οστών στην άρθρωση της ποδοκνημικής. Οι οστεοχόνδρινες βλάβες προκαλούνται συνήθως από τραυματισμούς στην ποδοκνημική, όπως κατάγματα και διαστρέμματα. Τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα στην ποδοκνημική άρθρωση. Οι ασθενείς μπορεί να παραπονούνται για κριγμό ή δυσκαμψία της ποδοκνημικής. Η διάγνωση γίνεται με συνδυασμό κλινικής εξέτασης και απεικονιστικών εξετάσεων. Η απεικόνιση μπορεί να περιλαμβάνει ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία. Η θεραπεία βασίζεται στο μέγεθος, τη θέση και τη σταθερότητα της οστεοχόνδρινης βλάβης. Επίσης, παράμετροι για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας είναι τα συμπτώματα καθώς και οι δραστηριότητες του ασθενούς. Η χειρουργική επέμβαση συχνά συνίσταται στην απόξεση του κατεστραμμένου χόνδρου και στη διάνοιξη μικρών οπών με τρυπανισμούς ή μικροκατάγματα στο οστό για την ευόδωση της επούλωσης. Μπορούν επίσης να διεξαχθούν επεμβάσεις μεταμόσχευσης οστών και μεταμόσχευσης χόνδρου.

Σύνδρομο οπίσθιας προστριβής της ποδοκνημικής: Αυτό συμβαίνει όταν οι μαλακοί ιστοί στο οπίσθιο τμήμα της ποδοκνημικής έχει φλεγμονή. Η κίνηση του ποδιού προς τα κάτω (θέση pointe στον χορό) μπορεί να είναι επώδυνη. Αυτό το σύνδρομο υπερχρήσης εμφανίζεται συνήθως στους χορευτές. Μπορεί να συσχετιστεί με ένα επικουρικό οστό που ονομάζεται τρίγωνο οστούν (os trigonum). Ο ιστός που Ο προβληματικός ιστός μπορεί να αφαιρεθεί με αρθροσκόπηση.

Υμενίτιδα: Το φυσικό στρώμα που περικλείει τους ιστούς της άρθρωσης της ποδοκνημικής, που ονομάζεται αρθρικός υμένας, μπορεί να έχει φλεγμονή. Αυτό λέγεται υμενίτιδα και προκαλεί πόνο και οίδημα. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό και υπερβολική χρήση. Υμενίτιδα της ποδοκνημικής εμφανίζεται επίσης συχνά σε φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, με συχνότερη της ρευματοειδή αρθρίτιδα και στην οστεοαρθρίτιδα. Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής άρθρωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει χειρουργικά τον φλεγμονώδη ιστό που δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία.

Αδιάγνωστα συμπτώματα: Μερικές φορές οι ασθενείς αναπτύσσουν συμπτώματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν από άλλες διαγνωστικές τεχνικές. Η αρθροσκόπηση παρέχει την ευκαιρία για έναν έλεγχο απευθείας στην άρθρωση. Ο χειρουργός μπορεί στη συνέχεια να εντοπίσει τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση.

 

Πότε θα πρέπει να αποφεύγεται η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η επιλογή της αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής άρθρωσης δεν είναι κατάλληλη για ορισμένους ασθενείς. Οι ασθενείς με σοβαρή αρθρίτιδα της ποδοκνημικής δεν μπορούν να επωφεληθούν από την απλή αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση “καθαρισμού”. Οι ασθενείς με ενεργές λοιμώξεις ή άλλα ιατρικά προβλήματα μπορεί επίσης να μην είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Ο χειρούργος σημαδεύει το πόδι πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής μεταφέρεται στο χειρουργείο και λαμβάνει αναισθησία. Ένας ίσχαιμος επίδεσμος που εμποδίζει την απώλεια αίματος εφαρμόζεται συνήθως στη βάση του μηρού. Το πόδι καθαρίζεται καλά με αντισηπτικά. Ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μερικές φορές μια συσκευή για να “τεντώσει” την άρθρωση της ποδοκνημικής και να διευκολύνει την ορατότητα.

Τουλάχιστον δύο μικρές τομές γίνονται στο μπροστινό και / ή πίσω τμήμα της ποδοκνημικής. Αυτές οι λεγόμενες αρθροσκοπικές «πύλες» γίνονται οι θέσεις εισόδου στην ποδοκνημική για την αρθροσκοπική κάμερα και τα όργανα. Το αποστειρωμένο υγρό ρέει μέσα στην άρθρωση για να την διατείνει και να επιτρέψει καλύτερη απεικόνιση. Η κάμερα και τα όργανα μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ των πυλών για την εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης. Μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης, τοποθετούνται τα ράμματα για να κλείσουν οι πύλες. Ένας αποστειρωμένος επίδεσμος τοποθετείται πάνω στα ράμματα. Συνήθως χρησιμοποιείται στο τέλος της επέμβασης ένας νάρθηκας ή μια μπότα.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Αναμένεται να υπάρχει κάποιος πόνος και οίδημα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το πόδι μπορεί να χρειαστεί να κρατηθεί ψηλά. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε παυσίπονα από το στόμα για αρκετές ημέρες. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να είστε σε θέση να περπατήσετε αμέσως ή ίσως χρειαστεί να περιμένετε αρκετούς μήνες πριν βάλετε βάρος στο πόδι. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης και τις συστάσεις του χειρουργού σας. Εάν είναι απαραίτητο, τα ράμματα αφαιρούνται μία έως δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Ο χειρουργός σας θα καθορίσει πότε επιτρέπονται δραστηριότητες όπως το ελεύθερο εύρος κίνησης και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης της ποδοκνημικής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί φυσικοθεραπεία.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Συγκεκριμένα, οι πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με την αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής περιλαμβάνουν τραυματισμό των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την ποδοκνημική. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πάνω μέρος του ποδιού μπορεί να συμβεί περίπου στο 10% των περιπτώσεων. Αυτό συνήθως επιλύεται με την πάροδο του χρόνου.

Συχνές ερωτήσεις

Πότε είναι ασφαλές να οδηγήσω ξανά;

Όταν είστε σε θέση να ρίξετε βάρος στο πόδι χωρίς περιορισμό και δεν λαμβάνετε πλέον ισχυρά παυσίπονα που περιέχουν κωδείνη / μορφίνη, πιθανότατα θα είστε σε θέση οδηγήσετε ξανά.

 

Πότε αναμένεται να επιστρέψω στην εργασία και στον αθλητισμό

Μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία αρκετές ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, εάν μπορείτε να ολοκληρώσετε με ασφάλεια τα καθήκοντά σας. Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται εκτός εργασίας για τουλάχιστον μία έως δύο εβδομάδες. Είναι δυνατό να επιστρέψετε σε αθλητισμό υψηλών απαιτήσεων μετά από αρθροσκόπηση ποδοκνημικής, αλλά αναμένετε τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες ανάκαμψης πριν επιστρέψετε σε τέτοιες δραστηριότητες.

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής

 

Το 70 – 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση ποδοκνημικής για τα πιο συνήθη προβλήματα επιτυγχάνουν καλά ή εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής

Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει μέσα στην ποδοκνημική μέσω μικρών τομών. Αυτό ελαχιστοποιεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται μερικές φορές με μεγάλες τομές, όπως η λοίμωξη και ο μετεγχειρητικός πόνος. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε επίπεδο ημερήσιας νοσηλείας (δηλαδή χωρίς διανυκτέρευση) λόγω του ελάχιστα επεμβατικού χαρακτήρα της. Οι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να ξεκινήσουν την αποκατάσταση νωρίτερα και μπορεί να επιστρέψουν ταχύτερα σε δραστηριότητες υψηλού επιπέδου όπως ο αθλητισμός.