Βλαισός δάκτυλος. Επανεγχείρηση

Τι σημαίνει αποτυχία σε επέμβαση για βλαισό δάκτυλο (κότσι);

Οι περισσότερες περιπτώσεις βλαισού δακτύλου (κότσια) μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς κάποια επέμβαση, αλλά μερικές φορές απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις για την ανακούφιση από τον πόνο και την διόρθωση της παραμόρφωσης. Δυστυχώς, σε μερικές περιπτώσεις η επέμβαση αποτυγχάνει και το κότσι επανεμφανίζεται. Οι εξοστώσεις μπορούν να επανεμφανιστούν λόγω συνοδών παθήσεων, χειρουργικής τεχνικής ή ανεπαρκούς επούλωσης των οστών. Κάποιες φορές τα κότσια επανεμφανίζονται όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν τις μετεγχειρητικές οδηγίες.

 

Τι είναι η διόρθωση της αποτυχημένης επέμβασης σε βλαισό δάκτυλο (κότσι);

Ο στόχος της διόρθωσης μιας αποτυχημένης επέμβασης σε βλαισό δάκτυλο (κότσι) είναι να ανακουφίσει από τον πόνο και την παραμόρφωση του πρώτου δάχτυλου που παραμένουν ή επανεμφανίζονται μετά την πρώτη χειρουργική επέμβαση. Σε αυτήν την περίπτωση η επανεγχείρηση ονομάζεται και χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης. Μερικές φορές, αναπτύσσεται και αρθρίτιδα μετά από την πρώτη χειρουργική επέμβαση διόρθωσης του βλαισού δακτύλου (κότσι). Αυτό μπορεί να απαιτεί μια διαφορετική χειρουργική τεχνική από την πρώτη επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί η πρώτη χειρουργική επέμβαση απέτυχε ώστε να αποτραπεί άλλη μία αποτυχία.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη επανεγχείρησης;

Η επανεγχείρηση, ή χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης είναι για όσους ασθενείς έχουν παραμόρφωση και πόνο μετά από την πρώτη χειρουργική επέμβαση. Ο πόνος μπορεί να είναι ο ίδιος ή και διαφορετικός σε σχέση με το πρώτο χειρουργείο. Θα εξεταστούν οι παραμορφώσεις των οστών και των αρθρώσεων και οι διάφορες γωνίες τους γύρω από το μεγάλο δάκτυλο.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η επανεγχείρηση;

Η χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης (επανεγχείρηση) δεν συνιστάται όταν υπάρχει κακή κυκλοφορία του αίματος ή ορισμένες νευρολογικές καταστάσεις. Τα κότσια δεν πρέπει να ξαναχειρουργούνται αν είναι ανώδυνα και δεν προκαλούν προβλήματα. Δεν θα πρέπει ποτέ να πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση μόνο για αισθητικούς λόγους. Η χειρουργική επέμβαση επίσης αποφεύγεται εάν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τις οδηγίες του χειρουργού μετά το χειρουργείο.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η επανεγχείρηση, ή χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης, μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, επειδή συνήθως είναι πιο περίπλοκη. Οι τομές πραγματοποιούνται συνήθως γύρω από το πρώτο δάκτυλο και από την καμάρα του ποδιού. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη αποφόρτιση για να έχετε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ειδικές οδηγίες μπορεί να περιλαμβάνουν την επίδεση, προστασία με μπότες ή νάρθηκες και περιορισμό των δραστηριοτήτων.

 

Χειρουργική τεχνική

Υπάρχουν πολυάριθμες αποδεκτές μέθοδοι διόρθωσης ενός βλαισού δακτύλου σε περίπτωση επανεγχείρησης. Μερικές περιπτώσεις απαιτούν νέες οστεοτομίες των οστών του μεγάλου δάχτυλου, ενώ άλλες απαιτούν αρθρόδεση. Μεταλλικά υλικά με τη μορφή πλακών και / ή βιδών χρησιμοποιούνται συχνά για τη διατήρηση των διορθώσεων ή για τη συγκράτηση των αρθροδέσεων.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Η αποκατάσταση θα διαρκέσει τουλάχιστον όσο η πρώτη χειρουργική επέμβαση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα χρησιμοποιήσετε κάποιο νάρθηκα ή μετεγχειρητικό παπούτσι. Θα πρέπει να αποφύγετε τη φόρτιση του ποδιού ή να βάζετε βάρος μόνο στην πτέρνα για χρονικό διάστημα που καθορίζεται από το χειρουργό σας. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Η χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών. Το οστό μπορεί να αποτύχει να επουλωθεί ή μπορεί να κολλήσει σε μια λιγότερο καλή θέση. Τα νεύρα που είναι κοντά στις τομές μπορεί να υποστούν βλάβες, δημιουργώντας μούδιασμα, κάψιμο ή πόνο. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ένα άλλο μέρος του ποδιού να ερεθιστεί. Οι επιπλοκές του τραύματος, οι λοιμώξεις, τα προβλήματα με τη ροή του αίματος και το παρατεταμένο οίδημα είναι πιο πιθανά. Τα μεταλλικά υλικά μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις και να απαιτηθεί η αφαίρεσή τους.

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Το κότσι μου έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται, αλλά δεν με ενοχλεί. Χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση;

 

Γενικά όχι. Η χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης ενδείκνυται σε παραμόρφωση με πόνο. Αν αισθάνεστε καλά παρά το κότσι, η επανεγχείρηση δεν ενδείκνυται.