Γαμψοδακτυλία. Διόρθωση με τενοντομεταφορά

Clinical image of a right foot with a claw toe deformity of all the lesser toes

Τι είναι η τενοντομεταφορά του τένοντα του μακρού καμπτήρα τους δακτύλους στον εκτείνοντα?

Αυτή η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εύκαμπτης παραμόρφωσης γαμψοδακτυλίας. Σε μία παραμόρφωση γαμψοδακτυλίας το δάκτυλο είναι λυγισμένο και μπορεί να φαίνεται σαν ράμφος ή αγκίστρι. Μια εύκαμπτη παραμόρφωση είναι αυτή στην οποία το δάκτυλο μπορεί να διορθωθεί σε ευθεία θέση. Αυτή η παραμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία με τα παπούτσια, τον σχηματισμό τύλων δηλαδή κάλων και τον πόνο στη βάδιση.

Clinical image of a right foot with a claw toe deformity of all the lesser toes

Η επέμβαση της τενοντομεταφοράς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων στις οποίες το δάκτυλο αποκλίνει ή διασταυρώνεται με τα υπόλοιπα δάκτυλα. Πριν από την επιλογή της χειρουργικής επέμβασης, πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει μια περίοδο συντηρητικής αντιμετώπισης. Κάποιες από τις συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης είναι η τροποποίηση των παπουτσιών, το ειδικό δέσιμο των δακτύλων και ένθετα σιλικόνης που μοιάζουν με μανίκια γύρω από τα παραμορφωμένα δάκτυλα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της τενοντομεταφοράς του μακρού καμπτήρα τένοντα στον εκτείνοντα;

Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι να βελτιωθεί η ευθυγράμμιση του δακτύλου, να εξαλειφθούν τυχόν προεξοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε σχηματισμό τύλων, δηλαδή κάλων, και να βελτιωθεί  η προσαρμογή του ποδιού σε υποδήματα.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Οι ασθενείς με ιστορικό κυκλοφοριακής ανεπάρκειας και απώλεια αίσθησης στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών έχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και θα πρέπει να συμβουλεύονται κατάλληλα από τον ορθοπαιδικό χειρουργό για την επιλογή της χειρουργικής αντιμετώπισης.

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση εκτελείται συνήθως στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι την ίδια μέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία ή να πραγματοποιηθεί με φάρμακο που εγχύεται στο πόδι σας, οπότε δεν κοιμάστε στη διάρκεια του χειρουργείου. Για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αίματος εφαρμόζεται στο πόδι σας μία ίσχαιμος περίδεση.

Χειρουργική τεχνική

Η τεχνική περιλαμβάνει  μια χειρουργική τομή στο κάτω μέρος του δάκτυλου που πάσχει. Υπάρχουν δύο τένοντες σε κάθε δάκτυλο που συμβάλλουν στην κάμψη ή την έκταση του δακτύλου αντίστοιχα. Από αυτούς, ο ένας από τους τένοντες που κάμπτει το δάκτυλο ελευθερώνεται και μετατοπίζεται στην ράχη του δακτύλου. Στη συνέχεια συνδέεται με τον τένοντα που εκτείνει ή ισιώνει το δάκτυλο μέσω μιας δεύτερης χειρουργικής τομής στην κορυφή του δακτύλου. Μπορεί επίσης να εισαχθεί μία καρφίδα στο δάχτυλο για να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση για αρκετές εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Clinical picture of a left foot with a claw toe deformity of the lesser toes, as seen from the front

Postoperative clinical image of a claw toe deformity, as seen from the front of a left foot

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση κινητοποιούνται με τη χρήση ενός παπουτσιού. Αν έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες επεμβάσεις ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να περιορίσει την ικανότητά σας να φορτίσετε το πόδι για μια χρονική περίοδο μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τα ράμματα γενικά αφαιρούνται δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το δάκτυλο επίσης δένεται συνήθως με ταινία για να βοηθήσει στη διατήρηση της ευθυγράμμισης για αρκετές εβδομάδες. Οι ασθενείς γενικά μπορούν να επιστρέψουν σε κανονικά παπούτσια σε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης αναμένεται να υπάρχει οίδημα, δηλαδή πρήξιμο στο δάκτυλο που μπορεί να επιμείνει για πολλούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Ειδικά για την τενοντομεταφορά των δακτύλων οι επιπλοκές περιλαμβάνουν δυσκαμψία των δακτύλων και πιθανή επανεμφάνιση της παραμόρφωσης

Συχνές ερωτήσεις

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Η επιστροφή στην εργασία ποικίλλει και εξαρτάται από τη φύση του επαγγέλματός σας. Σε γενικές γραμμές, η επιστροφή σε καθιστική εργασία μπορεί να επιτραπεί μέσα σε λίγες ημέρες έως δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Χειρωνακτικές εργασίες και επαγγέλματα με μεγαλύτερες σωματικές απαιτήσεις θα χρειαστούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πότε θα μου επιτραπεί να οδηγήσω;

Αναφορικά με την οδήγηση, μπορεί να μην είστε σε θέση να οδηγήσετε για αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε. Σε περίπτωση που η επέμβαση έγινε στο αριστερό πόδι, η οδήγηση μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να επιτραπεί νωρίτερα εφόσον χρησιμοποιείτε αυτόματο αυτοκίνητο. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας το θέμα της οδήγησης πριν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.