Βλαισός μεγάλος δάκτυλος. Συρραφή αρθρικού θυλάκου

Τι είναι η συρραφή του αρθρικού θυλάκου στον βλαισό δάκτυλο;

Η συρραφή του αρθρικού θυλάκου της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης, που ονομάζεται και θυλακοπλαστική, είναι μια χειρουργική επέμβαση για τη σύσφιξη των μαλακών ιστών που περιβάλλουν την άρθρωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου. Αυτή η επέμβαση γίνεται για να βοηθήσει στη διόρθωση της παραμορφώσεως της εξόστωσης (κότσι). Τα κότσια μπορούν να προκαλέσουν την διάταση του μαλακού ιστού γύρω από την άρθρωση με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που επιτρέπει στο μεγάλο δάκτυλο να στραφεί προς τα μέσα, δηλαδή προς το δεύτερο δάκτυλο.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της θυλακοπλαστικής στον βλαισό δάκτυλο;

Ο στόχος της θυλακοπλαστικής της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης είναι να ανακουφίσει από τον πόνο ενδυναμώνοντας το μεγάλο δάκτυλο. Η επέμβαση συχνά εκτελείται μαζί με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που διορθώνουν το κότσι. Η συρραφή του αρθρικού θυλάκου στον βλαισό δάκτυλο μπορεί επίσης να βελτιώσει και την αισθητική εμφάνιση του ποδιού, ευθυγραμμίζοντας το μεγάλο δάκτυλο, αλλά δεν πρέπει να εκτελείται μόνο για το λόγο αυτό.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ασθενείς πρέπει να χειρουργηθούν είναι να ανακουφιστούν από τον πόνο. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εάν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας έχει επώδυνο κότσι ή έχετε ερεθισμό του δέρματος στο κότσι που οφείλεται στην τριβή από τα παπούτσια. Μπορεί να έχετε ήδη δοκιμάσει μη επεμβατικές θεραπείες, όπως νάρθηκες και φαρδιά παπούτσια, χωρίς όμως ανακούφιση από τον πόνο.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση δεν πρέπει να γίνεται για αισθητικούς λόγους ή αν τα κότσια είναι ανώδυνα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση αν έχετε ενεργό λοίμωξη, κακή κυκλοφορία του αίματος και αρρύθμιστο διαβήτη ή εάν δεν έχετε δοκιμάσει αρκετές επιλογές συντηρητικής θεραπείας. Εάν έχετε σοβαρή παραμόρφωση ή εκτεταμένη αρθρίτιδα στην προσβεβλημένη άρθρωση, η θυλακοπλαστική της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης μπορεί να μην είναι η σωστή επέμβαση για σας.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η θυλακοπλαστική στον βλαισό μεγάλο δάκτυλο μπορεί να εκτελεστεί στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας, που σημαίνει ότι οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν σπίτι λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Το μεγάλο δάκτυλο επανευθυγραμμίζεται και η σύσφιξη του αρθρικού θυλάκου βοηθά για να το κρατήσει στην ευθεία θέση. Τις περισσότερες φορές, το κότσι στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αφαιρείται. Η αφαίρεση αυτής της οστικής προεξοχής και η ενδυνάμωση του δαχτύλου ανακουφίζει γενικά από τον πόνο που συνδέεται με το κότσι και δίνει στο πόδι μια πιο φυσιολογική εμφάνιση. Αυτό συχνά επιτρέπει και την καλύτερη εφαρμογή μεγαλύτερου φάσματος υποδημάτων.

Χειρουργική τεχνική

Γίνεται μία τομή στο εσωτερικό της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου. Συχνά αφαιρείται ένα μέρος από τον πρησμένο ιστό ανάμεσα στο δέρμα και τα οστά που περιέχει παθολογικό υγρό.   Η οστέϊνη προεξοχή στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου ξυρίζεται για να αφαιρέσει το επώδυνο κότσι. Εάν χρειάζεται κάποια άλλη διόρθωση στα οστά, αυτό γίνεται ταυτόχρονα. Αν ο θύλακος που καλύπτει την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου έχει διαταθεί με την πάροδο του χρόνου, θα σφίξει με την θυλακοπλαστική. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός το κάνει αυτό κόβοντας ένα τμήμα του χαλαρού ιστού και ράβοντας τον υπόλοιπο θύλακο πιο σφιχτά.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Θα εφαρμοστεί ένας ελαστικός επίδεσμος από τον ορθοπαιδικό σας στο χειρουργείο και θα σας δοθεί μετεγχειρητικό παπούτσι ή μπότα. Πρέπει να αποφύγετε τη φόρτιση ή να βάζετε βάρος μόνο στην πτέρνα για μια χρονική περίοδο που καθορίζεται από το χειρουργό σας. Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται μετά από δύο εβδομάδες.

Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις στο κότσι απαιτούν τη χρήση κάποιου τύπου νάρθηκα ή ταινίας και ένα μετεγχειρητικό παπούτσι για περίπου 10 έως 12 εβδομάδες. Θα σας ζητηθεί να κρατάτε το πόδι σας ανυψωμένο περίπου στο επίπεδο του θώρακα για τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες ή περπατούρα τις πρώτες ημέρες μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση. Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων θα βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών, καθώς επίσης και του πόνου και οιδήματος (δηλαδή του πρηξίματος) μετά την επέμβαση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ασκήσεις κινητοποίησης (κάμψη του γόνατος, ισχίου ή ποδοκνημικής) για να διατηρήσετε την ευλυγισία των αρθρώσεων και να αποφύγετε τη δυσκαμψία. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε τα χειρουργικά σας επιθέματα στεγνά.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας μπορεί να θεωρήσει σε κάποιο στάδιο ότι πρέπει να κάνετε φυσικοθεραπεία. Επίσης, πρέπει να  έχετε υπόψιν ότι το οίδημα και η δυσκολία χρήσης κανονικού υποδήματος είναι πολύ συχνές μετά από χειρουργική επέμβαση στα πόδια και μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν για τρεις έως έξι μήνες ανάλογα με την πολυπλοκότητα της χειρουργικής επέμβασης. Οι κάλτσες συμπίεσης και η φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Ειδικά αναφορικά με την θυλακοπλαστική, η συρραφή του θυλάκου της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης είναι μια σχετικά ασφαλής χειρουργική επέμβαση με λίγες επιπλοκές. Ωστόσο, ακόμη και όταν η χειρουργική επέμβαση γίνεται σωστά, μερικές φορές η εξόστωση μπορεί να επανεμφανιστεί. Οι πιθανότητες επανεμφάνισης μπορούν να μειωθούν ακολουθώντας τις οδηγίες και φορώντας παπούτσια με αρκετό χώρο για τα δάχτυλα των ποδιών σας

Συχνές ερωτήσεις

Υπάρχουν μεταλλικές συσκευές ή εμφυτεύματα στο πόδι μου;

Ο στόχος της θυλακοπλαστικής στον βλαισό μεγάλο δάκτυλο είναι να αφαιρέσει το επώδυνο εξόγκωμα και να ισιώσει το μεγάλο δάκτυλο σφίγγοντας το περίβλημα των μαλακών ιστών της άρθρωσης, δηλαδή τον αρθρικό θύλακο. Αυτό μπορεί συχνά να επιτευχθεί και μόνο με τη χρήση ραμμάτων. Ωστόσο, ορισμένοι ορθοπαιδικοί χειρουργοί θα χρησιμοποιήσουν μια μικρή άγκυρα για να συγκρατήσουν τον σφιγμένο θύλακο στο οστό. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η άγκυρα θα παραμείνει στο πόδι σας.

 

Πόσο καιρό θα πρέπει να είμαι σε αποφόρτιση;

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη χειρουργική επέμβαση, δεν πρέπει να φορτίσετε το πόδι σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός σας μπορεί να σας επιτρέψει να περπατήσετε βάζοντας βάρος στην πτέρνα σας.