Βάδιση σε έσω στροφή

Η βάδιση σε έσω στροφή σημαίνει ότι τα πόδια κάμπτονται προς τα μέσα αντί να δείχνουν ευθεία μπροστά όταν περπατάτε ή τρέχετε. Εάν το μικρό παιδί σας έχει προβλήματα βάδισης σε έσω στροφή, πιθανότατα θα ξεπεράσει την κατάσταση από μόνο του με την ανάπτυξη. Δεν χρειάζεστε ειδικά παπούτσια, ασκήσεις διατάσεων ή άλλες θεραπείες. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, τα περισσότερα παιδιά πλέον περπατούν με τα πόδια τους στραμμένα προς την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται.

Οι γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας συχνά ανησυχούν για την βάδιση του παιδιού τους σε έσω στροφή. Μπορεί να πιστεύουν ότι το παιδί ή το νεογνό με την βάδιση σε έσω στροφή θα έχει μόνιμες παραμορφώσεις ως ενήλικας. Μπορούν να ζητήσουν από έναν γιατρό να “διορθώσει” το σχήμα των ποδιών ή των σκελών του παιδιού τους. Ωστόσο, η βάδιση σε έσω στροφή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών συνήθως διορθώνεται από μόνη της χωρίς γύψους, νάρθηκες ή χειρουργικές επεμβάσεις. Τα μωρά και τα νήπια που βαδίζουν σε έσω στροφή δεν χρειάζονται υποδήματα παρά μόνο για να διατηρούν τα πόδια τους ζεστά και να προστατεύονται από τραυματισμούς όταν είναι έξω από το σπίτι. Κατά τα άλλα, μπορούν να προχωρούν ελεύθερα ξυπόλητα χωρίς να προκληθούν προβλήματα στα πόδια τους.

Η σοβαρή βάδιση σε έσω στροφή μπορεί να κάνει το παιδί να παραπατά ή να σκοντάφτει. Άλλα σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι:

  • Η βάδιση σε έσω στροφή δεν προκαλεί πόνο στο παιδί.
  • Η βάδιση σε έσω στροφή δεν εμποδίζει τον τρόπο που το παιδί μαθαίνει να περπατά.
  • Η βάδιση σε έσω στροφή δεν συνδέεται με την εκφυλιστική αρθρίτιδα στην ενήλικη ζωή.

 

Παθήσεις βάδισης έσω στροφής

Η κνημιαία έσω στροφή είναι παραμόρφωση του σκέλους όπου το οστό της κνήμης εμφανίζει στροφή προς τα μέσα. Σε αυτή την κατάσταση, συνήθως κατά την εγκυμοσύνη τα κάτω άκρα του εμβρύου βρισκόταν σε περιορισμένη θέση. Η κνημιαία έσω στροφή σημαίνει ότι και μετά τη γέννηση δεν μπόρεσαν οι κνήμες να γυρίσουν προς τα έξω, στη φυσιολογική τους θέση. Η κατάσταση βελτιώνεται χωρίς θεραπεία, συνήθως πριν από την ηλικία των τεσσάρων. Οι νάρθηκες, τα ειδικά παπούτσια και τα προγράμματα άσκησης δεν βοηθούν. Εξετάστε το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης μόνο εάν το παιδί σας είναι τουλάχιστον 8 έως 10 ετών και το πρόβλημα έχει επιμείνει ή προκαλεί σημαντικά προβλήματα στο βάδισμα.

Η μηριαία έσω στροφή είναι η περιστροφή του μηρού του παιδιού σας προς τα μέσα. Είναι πιο εμφανής όταν το παιδί είναι ηλικίας 5 έως 6 ετών. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί σε κάποια παιδιά παρατηρείται η έσω στροφή των μηριαίων. Η κατάσταση βελτιώνεται χωρίς θεραπεία. Τα τροποποιημένα παπούτσια, οι νάρθηκες και οι ασκήσεις δεν βοηθούν. Εξετάστε την επιλογή της χειρουργικής επέμβασης μόνο εάν το παιδί σας είναι ηλικίας άνω των 9 ετών και έχει πολύ σοβαρή πάθηση που προκαλεί πολλές πτώσεις και εμφανή διαταραχή στη βάδιση.

Τα ραιβά και βλαισά γόνατα είναι παραμορφώσεις όπου τα κάτω άκρα είτε ανοίγουν σαν παρένθεση (ραιβότητα) ή τα γόνατα ακουμπάνε μεταξύ τους και τα πόδια βρίσκονται σε απόσταση σαν ανάποδες αγκύλες (βλαισότητα). Συνήθως τα σκέλη ισιώνουν μόνα τους καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. Ένα ευρύ φάσμα παραλλαγών στην ευθυγράμμιση του γόνατος είναι φυσιολογικό στα μικρά παιδιά. Τα ειδικά παπούτσια και οι ορθοπαιδικοί πάτοι δεν βοηθούν καμία από τις παθήσεις. Η πλατυποδία είναι φυσιολογική σε βρέφη και μικρά παιδιά. Η καμάρα αναπτύσσεται στο πόδι του παιδιού σας τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 5. Μέχρι αυτήν την ηλικία δεν χρειάζεστε ειδικούς πάτους, ένθετα ή τακούνια.