Αρθρόδεση πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής

Τι είναι η πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση;

Η πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση είναι η άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού μεταξύ του πρώτου μεταταρσίου και της εγγύς φάλαγγας.

 

Τι είναι η αρθρόδεση της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθωσης;

Η αρθρίτιδα της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία του ασθενούς να φοράει παπούτσια και να εκτελεί ακόμα και ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα. Η αρθρίτιδα αναπτύσσεται όταν ο χόνδρος στην άρθρωση φθείρεται και τα δύο οστά που σχηματίζουν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού τρίβονται μεταξύ τους.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της αρθρόδεσης της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής;

Ο στόχος αυτής της επέμβασης είναι να ενωθούν (δέσουν) μόνιμα τα οστά μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο η άρθρωση καταργείται και μειώνεται ο πόνος της αρθρίτιδας.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η αρθρίτιδα. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται για όσους έχουν πόνο στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού και δυσκαμψία. Μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να φορούν ορισμένους τύπους παπουτσιού (κλειστά επίσημα υποδήματα, παπούτσια με ψηλά τακούνια και μπότες) και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες λόγω του πόνου. Εάν η πάθηση έχει προβάλει και τα δύο πόδια, το πιο επώδυνο πόδι χειρουργείται πρώτο.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός με εξειδίκευση στην ποδοκνημική και το πόδι μπορεί να καθορίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πριν αποφασίσετε τη χειρουργική επέμβαση, πρέπει να ακολουθήσετε για ένα διάστημα τη συντηρητική θεραπεία. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές στις δραστηριότητες και τα υποδήματα ή ενέσεις στεροειδών. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να δοκιμάσουν να φορούν παπούτσια με στρογγυλεμένη μύτη που σηκώνεται σαν τσαρούχι ή ειδικούς πάτους από άνθρακα που περιορίζουν την κίνηση της άρθρωσης.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Θα πρέπει να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση αν έχετε ενεργό λοίμωξη ή σοβαρή στένωση των αρτηριών. Πρέπει να είστε σε θέση να διαχειριστείτε την περίοδο αποκατάστασης της επέμβασης, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως έξι μήνες.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η όλη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται σε περίπου δύο ώρες και συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι την ίδια μέρα.

Χειρουργική τεχνική

Γίνεται μία τομή στην κορυφή του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Ο υπολειπόμενος χόνδρος καθαρίζεται για να επιτρέψει στα δύο οστά να ενωθούν μεταξύ τους. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό εργαλείων για να διαμορφώσει κατάλληλα το κάθε οστό για τέλεια εφαρμογή στην εστία της αρθρόδεσης.

Αφού προετοιμαστούν τα δύο οστά τοποθετούνται στην σωστή θέση και συγκρατούνται μεταξύ τους με μια μεταλλική πλάκα.  Συνήθως μία πρόσθετη βίδα διαπερνά την άρθρωση για επιπλέον σταθερότητα και συμπίεση, που ενεργοποιούν τη διαδικασία της επούλωσης. Εναλλακτικά, μπορούν να τοποθετηθούν δύο βίδες στην άρθρωση χωρίς τη χρήση πλάκας. Μετά την τοποθέτηση του υλικού, η τομή κλείνεται με ράμματα και το πόδι τυλίγεται με ελαστικούς επιδέσμους ή τοποθέτηση νάρθηκα.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Θα εξεταστείτε πιθανώς σε δύο εβδομάδες, έξι εβδομάδες, τρεις μήνες και έξι μήνες μετά την επέμβαση. Σε κάθε επίσκεψη μπορεί να ζητηθούν ακτινογραφίες για να εκτιμηθεί η επούλωση των οστών και η θέση του μεγάλου δακτύλου. Η φόρτιση θα καθοριστεί από το χειρουργό σας. Μετά από αρθρόδεση της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής για δύσκαμπτο δάκτυλο (hallux rigidus), δεν πρέπει να φοράτε παπούτσια που ασκούν πρόσθετη πίεση στην άρθρωση.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Ειδικά για την αρθρόδεση της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής, οι συνήθεις επιπλοκές περιλαμβάνουν την ανεπαρκή ή καθυστερημένη επούλωση των οστών, λοίμωξη στην περιοχή και δυσκαμψία σε γειτονικές αρθρώσεις. Η μεταλλική πλάκα που χρησιμοποιείται κατά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ερεθισμό. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αφαιρεθεί μετά την επούλωση του οστού. Τέλος, οι ουλές της άρθρωσης μπορεί να περιορίσουν την κίνηση στους γειτονικούς τένοντες.

 

Συχνές ερωτήσεις

Εάν προχωρήσω σε αρθρόδεση πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής για τον δύσκαμπτο δάκτυλο (hallux rigidus), θα έχω χωλότητα στη βάδιση;

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε αρθρόδεση πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής δεν έχουν χωλότητα, δηλαδή δεν κουτσαίνουν μετά την πλήρη επούλωση της αρθρόδεσης