Αρθρίτιδα ποδοκνημικής και άκρου ποδός

Ο πόνος και η δυσκαμψία που αισθάνεστε στα πόδια και τους αστραγάλους καθώς μεγαλώνετε μπορεί να είναι αρθρίτιδα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτός ο ενοχλητικός πόνος μπορεί να επιδεινωθεί και τελικά να γίνει τόσο ανυπόφορος, ώστε να μην μπορείτε να περπατήσετε ακόμη και μικρές αποστάσεις. Η σοβαρή αρθρίτιδα μπορεί να περιορίσει την κινητικότητά σας και να περιορίσει την ποιότητα ζωής σας, αλλά με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να επιβραδύνετε την ανάπτυξη της αρθρίτιδας και να οδηγηθείτε σε μια πιο παραγωγική ζωή.

 

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα είναι ένας ευρύς όρος για μια σειρά από καταστάσεις που καταστρέφουν τη λειτουργία μιας κανονικής άρθρωσης.
Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στην μέση, τον αυχένα, τους γοφούς (ισχία), τα γόνατα, τους ώμους ή τα χέρια σας, αλλά εμφανίζεται και στα πόδια και τους αστραγάλους σας (ποδοκνημικές αρθρώσεις). Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στις ηλικίες των 60 και 70 ετών έχουν αρθρίτιδα του ποδιού και / ή του αστραγάλου που μπορεί όμως να μην προκαλεί συμπτώματα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Ο πιο συνηθισμένος τύπος, η οστεοαρθρίτιδα, προκύπτει από τη φθορά του χόνδρου της άρθρωσης (ο μαλακός ιστός που καλύπτει τα οστά των αρθρώσεων) που επέρχεται με την ηλικία. Το αποτέλεσμα είναι η φλεγμονή, ερυθρότητα, οίδημα (= πρήξιμο) και πόνος στην άρθρωση.
Επίσης, μια οξεία τραυματική βλάβη, όπως ένα σπασμένο οστό, ρήξη συνδέσμου ή ακόμα και ένα μέτριας βαρύτητας διάστρεμμα αστραγάλου μπορεί να προκαλέσει την τραυματισμένη άρθρωση να γίνει αρθριτική στο μέλλον. Μερικές φορές μάλιστα ένας τραυματισμός θα οδηγήσει σε αρθρίτιδα στην τραυματισμένη άρθρωση, παρόλο που η άρθρωση έλαβε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα κατά τη στιγμή του τραυματισμού.

Ένας άλλος κοινός τύπος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλείται από έναν ερεθισμό της εσωτερικής επένδυσης του καλύμματος της άρθρωσης, που ονομάζεται «αρθρικός υμένας». Τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα για τουλάχιστον 10 χρόνια σχεδόν πάντα αναπτύσσουν αρθρίτιδα σε κάποιο μέρος του ποδιού ή του αστραγάλου.
Άλλοι τύποι φλεγμονώδους αρθρίτιδας περιλαμβάνουν την ουρική αρθρίτιδα, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα.

 

Ανατομία του ποδιού

Το πόδι έχει 26 οστά και περισσότερες από 30 αρθρώσεις. Οι δυνατές ταινίες ιστού που ονομάζονται σύνδεσμοι συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους. Οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι της περιοχής λειτουργούν μαζί με τις πολλές αρθρώσεις του ποδιού για τον έλεγχο των κινήσεων. Αυτή η ομαλή κίνηση καθιστά δυνατό για ένα άτομο να βαδίζει σωστά. Όταν έχετε αρθρίτιδα στο πόδι, ο πόνος και η περιορισμένη κίνηση σας εμποδίζουν τελικά να περπατήσετε.

 

Θεραπεία της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός

Η σωστή θεραπεία της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός αντιμετωπίζει τόσο τον πόνο όσο και την παραμόρφωση της άρθρωσης. Ο πόνος αναπτύσσεται όταν τραυματίζεται η άρθρωση. Τέτοιες κακώσεις στην άρθρωση μπορεί να οφείλονται σε οίδημα (= πρήξιμο) που προκαλείται από φλεγμονώδη αρθρίτιδα ή από την απώλεια της επιφάνειας της άρθρωσης (αρθρικός χόνδρος), που συχνά προκαλείται από τραύμα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το πόδι και ο αστράγαλος μπορεί τελικά να παραμορφωθούν.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε αρθρίτιδα του ποδιού και του αστραγάλου, θα σας ζητήσει να έχετε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα γίνει και κλινική εξέταση. Οι απλές ακτινογραφίες και οι εργαστηριακές εξετάσεις συχνά επιβεβαιώνουν τον τύπο και την έκταση της αρθρίτιδας. Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της κατάστασής σας είναι το σπινθηρογράφημα οστών (Bone scan), η αξονική τομογραφία (CT Computed Tomography) και ή μαγνητική τομογραφία (MRI Magnetic Resonance Imaging).

Μόλις ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι πάσχετε από αρθρίτιδα, θα συστήσει ένα θεραπευτικό σχήμα που μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα από το στόμα (αντιφλεγμονώδη), ενέσεις (στεροειδή), φυσικοθεραπεία, απώλεια βάρους ή ορθωτικά, όπως ορθοπαιδικοί πάτοι ή άλλοι εξατομικευμένοι νάρθηκες. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη. Αυτό μπορεί να σημαίνει τον καθαρισμό του αρθριτικής άρθρωσης, εξαλείφοντας την οδυνηρή κίνηση της άρθρωσης (= αρθρόδεση), αντικαθιστώντας την άρθρωση με μια τεχνητή άρθρωση (= αρθροπλαστική) ή συνδυασμό αυτών.

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστείτε μια περίοδο αποθεραπείας, ενώ το πόδι σας μπορεί να χρειαστεί να μπει σε γύψο και ίσως χρειαστεί να φοράτε ειδικά παπούτσια ή ορθωτικά για ένα μικρό διάστημα.

 

Ποιος θα σας αναλάβει για την αρθρίτιδα του ποδιού και της ποδοκνημικής;

Οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί, ιατροί που ειδικεύονται στην συντηρητική και χειρουργική φροντίδα των ποδιών, μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν την αρθρίτιδα. Εκτός από τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας, μπορεί να σας αναλάβουν και άλλοι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, όπως ο ρευματολόγος (παθολόγος ειδικός στις αυτοάνοσες αρθρίτιδες), και ο φυσίατρος (ειδικός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης). Στη θεραπευτική ομάδα συμμετέχουν και φυσικοθεραπευτές, πιστοποιημένοι κατασκευαστές ορθωτικών (pedorthists), εργοθεραπευτές, και εξειδικευμένοι νοσηλευτές.

 

Είστε σημαντικό κομμάτι της θεραπείας

Συχνά σας λένε ότι πρέπει να ζήσετε με την αρθρίτιδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να ζείτε. Θα πρέπει να συμμετέχετε ενεργά στη θεραπεία σας. Ζητήστε θεραπεία για την αρθρίτιδα όσο το δυνατόν νωρίτερα για να βοηθήσετε στον έλεγχο του πόνου και τη μείωση των βλαβών στις αρθρώσεις. Πάρτε τα φάρμακα που σας δίνονται, ασκηθείτε σύμφωνα με τις οδηγίες, ελέγχετε το βάρος σας και προσπαθείτε να συμμετέχετε ενεργά σε όλες τις πτυχές της αντιμετώπισής σας.

Να θυμάστε ότι εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ανάγκη μια ειδικής εξέτασης ή τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας σας, ρωτήστε το γιατρό σας. Ακόμη και με την καλύτερη θεραπεία, η αρθρίτιδα του ποδιού και του αστραγάλου μπορεί να συνεχίσει να σας προκαλεί πόνο ή αλλαγές στις δραστηριότητές σας. Ωστόσο, η σωστή διάγνωση και θεραπεία θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση αυτών των περιορισμών και θα σας επιτρέψει μια παραγωγική ζωή με δραστηριότητες.