Απελευθέρωση πελματιαίας απονεύρωσης

Τι είναι η πελματιαία απονεύρωση;

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια παχιά ταινία ιστού σαν ιμάντας που συνδέει το οστό της πτέρνας με τα δάχτυλα των ποδιών σας. Βοηθά στη στήριξη του συνολικού σχήματος του ποδιού σας, ειδικά όταν στέκεστε. Ο ερεθισμός, η φλεγμονή και οι ουλές της πελματιαίας απονεύρωσης, γνωστή ως πελματιαία απονευρωσίτιδα, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πόνου στη βάση του πέλματος.

Συχνά δεν έχει συμβεί κάτι συγκεκριμένο που να πυροδοτεί τον πόνο στο πέλμα. Γενικά, ο πόνος αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να γίνει εξαιρετικά οδυνηρός, ειδικά με τα πρώτα βήματα το πρωί. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες, σε αυτούς που περπατούν πολύ και στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το φυσικό σχήμα του ποδιού σας (επίπεδη ή υψηλή καμάρα), τις δραστηριότητές σας (περπάτημα, τρέξιμο) και τη χρήση ακατάλληλων υποδημάτων.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της απελευθέρωσης της πελματιαίας απονεύρωσης;

Η απελευθέρωση της πελματιαίας απονεύρωσης είναι μια χειρουργική επέμβαση με την οποία αφαιρείται ή απελευθερώνεται το προσβεβλημένο τμήμα του ιστού που είναι υπεύθυνο για τον πόνο. Αυτό ισχύει αποκλειστικά για ασθενείς που έχουν σοβαρό πόνο και ακολούθησαν όλες τις υπόλοιπες θεραπείες χωρίς επιτυχία.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η συντηρητική (μη χειρουργική) θεραπεία είναι σχεδόν πάντα η πρώτη προσέγγιση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τροποποίηση των δραστηριοτήτων, διατάσεις, φάρμακα, ενέσεις, φυσικοθεραπεία, νυχτερινούς νάρθηκες, ορθωτικά και αλλαγή στα παπούτσια. Εάν αποτύχουν όλες αυτές οι επιλογές,  μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως μέσω μιας ανοιχτής τομής ή διαδερμικά με μια βελόνα. Κάθε χειρουργική μέθοδος έχει το στόχο να απελευθερώσει την τάση στο παθολογικό και επώδυνο τμήμα του ιστού.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια ημέρα της χειρουργικής επέμβασης. Ο γιατρός σας μπορεί να τοποθετήσει νάρθηκα, μπότα ή μετεγχειρητικό παπούτσι. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί στην φόρτιση του ποδιού σας. Εάν έχετε ράμματα, μπορεί να αφαιρεθούν δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια μπορείτε να φορτίσετε κανονικά το πόδι σας.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

 

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο επιτυχημένη είναι η χειρουργική επέμβαση απελευθέρωσης της πελματιαίας απονεύρωσης;

Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση θα έχει μειωμένο πόνο και βελτιωμένη λειτουργικότητα. Κατά μέσον όρο οι περισσότεροι ασθενείς θα μπορούν να επιστρέψουν σε φυσιολογική φόρτιση του ποδιού δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι συνεχιζόμενες ασκήσεις διατάσεων, τα καλά υποδήματα και η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο είναι σημαντικές για την επιτυχή αποθεραπεία.