Ποιοι είναι οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης για ρήξη του Αχιλλείου;

Η αποκατάσταση της λειτουργίας του Αχίλλειου τένοντα μετά από τραυματισμό είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία της βάδισης. Ο στόχος της επιδιόρθωσης του Αχιλλείου είναι να επανασυνδεθούν οι μύες τις κνήμης με το οστό της φτέρνας για να αποκατασταθεί η δύναμη ώθησης στην αλλαγή του βήματος.

 

Ποιοι ασθενείς χειρουργούνται για ρήξη του Αχιλλείου τένοντα;

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για χειρουργική αποκατάσταση μιας οξείας ή χρόνιας ρήξης του Αχιλλείου τένοντα περιλαμβάνουν υγιείς και δραστήριους ανθρώπους που θέλουν να επιστρέψουν σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο, ποδηλασία, ομαδικά αθλήματα κλπ. Ακόμα και εκείνοι που είναι λιγότερο δραστήριοι μπορεί να είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή. Η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει συζητηθεί με ορθοπαιδικό χειρουργό σας.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Δεν πρέπει να προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση εάν έχετε ενεργό λοίμωξη ή δερματικές βλάβες στο σημείο ή κοντά στο σημείο της ρήξης του Αχιλλείου ή αν δεν είστε αρκετά υγιείς για να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση. Άλλοι παράγοντες ανησυχίας είναι ο διαβήτης, το κάπνισμα, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η χρήση στεροειδών και η αδυναμία να ακολουθήσετε τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Οποιαδήποτε θέματα υγείας που αντιμετωπίζετε, ακόμα κι αν φαινομενικά φαίνονται άσχετα με τη ρήξη Αχιλλείου, θα πρέπει να συζητηθούν με τον ορθοπαιδικό σας.

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
Πως θα γίνει η διόρθωση της ρήξης από τον ορθοπαιδικό μου;
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Πόσο πιθανή είναι η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης;

Οι άμεσες συρραφές του τένοντα συνήθως λειτουργούν καλά. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμα και μετά από μια επιτυχημένη χειρουργική επιδιόρθωση, η τελική δύναμη του ποδιού θα είναι πιθανόν μικρότερη από ό, τι πριν από τον τραυματισμό.

 

Ποιος είναι ο κίνδυνος να ξανασυμβεί ρήξη του Αχίλλειου τένοντα;

Ο κίνδυνος επαναρρήξης μετά από χειρουργική επέμβαση είναι γενικά μικρότερος από 5%. Εάν παρουσιαστεί ρήξη, ο τένοντας μπορεί να επισκευαστεί και πάλι είτε άμεσα είτε με άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούν άλλους ιστούς και υλικά για να ενισχύσουν την αποκατάσταση. Η αναθεώρηση χειρουργικής επέμβασης είναι πάντα πιο περίπλοκη απ’ ότι η αρχική χειρουργική επέμβαση.