Τι είναι η καταφυτική τενοντίτιδα του Αχιλλείου;

Η καταφυτική τενοντίτιδα είναι μια πάθηση που προοδευτικά επιδεινώνεται και συμβαίνει στο σημείο που ο Αχίλλειος τένοντας συνδέεται με το οστό της πτέρνας. Κάποιοι μπορεί να την αποκαλούν και τενοντοπάθεια. Η τενοντίτιδα αναπτύσσεται όταν υπάρχει κάποιος βαθμός φθοράς.

Ο πόνος στο πίσω μέρος της πτέρνας είναι συνήθως αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους στο γιατρό. Αρχικά μπορεί να υπάρξει εξόγκωμα το οποίο δεν προκαλεί πόνο. Μπορεί να εμφανίζεται πόνος κατά την έναρξη ή στο τέλος των δραστηριοτήτων. Σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να υπάρχει πόνος ακόμη και σε ηρεμία. Ο πόνος μπορεί να μειώνεται φορώντας ένα παπούτσι με ψηλότερο τακούνι ή ανοικτό στο πίσω μέρος. Οι ακτινογραφίες μερικές φορές δείχνουν εξόστωση σαν μυτερό οστεόφυτο στο σημείο όπου ο τένοντας του Αχιλλείου συνδέεται με το οστό της πτέρνας.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της επέμβασης στην καταφυτική τενοντίτιδα του Αχιλλείου;

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η μείωση του πόνου και η διατήρηση της λειτουργικότητας. Ένας δευτερεύων στόχος μπορεί να είναι η καλύτερη εφαρμογή των υποδημάτων.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει σε πόνο που δεν μπορεί να βελτιωθεί με συντηρητική θεραπεία. Μερικές φορές μια μαγνητική τομογραφία ή μία αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στον προγραμματισμό της χειρουργικής επέμβασης.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Εάν έχετε λοιμώξεις ή ανοιχτές πληγές, δεν συνιστάται η χειρουργική επέμβαση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, οι προηγούμενες ενέσεις στεροειδών και τα προβλήματα δέρματος στην περιοχή.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Ο κύριος στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθεί το φθαρμένο τμήμα του Αχιλλείου τένοντα και να διατηρηθεί η προσκόλληση του τένοντα στο οστό της πτέρνας. Μερικές φορές μπορεί να αφαιρεθεί μια μικρή ποσότητα τένοντα, αφήνοντας τον υπόλοιπο Αχίλλειο τένοντα συνδεδεμένο με το οστό της πτέρνας.

Σε περιπτώσεις όπου η βλάβη είναι πιο εκτεταμένη, μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθεί ολόκληρος ο Αχίλλειος τένοντας από το οστό της πτέρνας, να καθαριστεί το προσβεβλημένο μέρος και ο υπόλοιπος υγιής τένοντας να επανασυνδεθεί. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, πρέπει να αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος του Αχιλλείου τένοντα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ένας άλλος τένοντας για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του υγιούς Αχιλλείου τένοντα και του οστού της πτέρνας.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Μπορώ να επιστρέψω σε όλες τις δραστηριότητες που θέλω να κάνω;

Ναι. Μετά την κατάλληλη αποκατάσταση, φυσικοθεραπεία και χρόνο επούλωσης, ο στόχος είναι να μπορέσετε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε. Μπορεί να υπάρχει υπολειπόμενος πόνος χωρίς όμως να σας εμποδίσει να κάνετε κάποιες δραστηριότητες.