Τι είναι το κάταγμα ποδοκνημικής;

Το άνω μέρος της άρθρωσης της ποδοκνημικής προέρχεται από την κνήμη και τη περόνη (εξωτερικό πόδι). Η κνήμη σχηματίζει το εμπρόσθιο, οπίσθιο και εσωτερικό τμήμα της άρθρωσης της ποδοκνημικής. Η κατώτερη περόνη σχηματίζει το εξωτερικό τμήμα της άρθρωσης της ποδοκνημικής. Τα άκρα αυτών των οστών ονομάζονται σφυρά. Υπάρχουν δύο σφυρά στην κνήμη (μέση και οπίσθια) και ένα στη περόνη (πλευρικά).

Τα κατάγματα ποδοκνημικής συμβαίνουν όταν σπάσουν τα σφυρά. Αυτά τα κατάγματα είναι πολύ συνηθισμένα. Τα κατάγματα ποδοκνημικής μπορούν να συμβούν μετά από πτώσεις, τροχαία ατυχήματα ή συστροφή της ποδοκνημικής. Ένα, δύο ή και τα τρία σφυρά μπορούν να σπάσουν.

Τα συμπτώματα του κατάγματος της ποδοκνημικής περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, μώλωπες και προβλήματα με την κίνηση της ποδοκνημικής. Οι ακτινογραφίες βοηθούν να καθοριστεί εάν απαιτείται θεραπεία από ορθοπαιδικό χειρουργό.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης σε κάταγμα ποδοκνημικής;

Ο κύριος στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η άρθρωση της ποδοκνημικής να θεραπευτεί με ένα φυσιολογικό σχήμα. Μόλις η ποδοκνημική επανατοποθετηθεί, το επόμενο βήμα είναι να επανακτήσει φυσιολογική κίνηση. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της επιδιόρθωσης μίας σπασμένης ποδοκνημικής είναι να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας στο μέλλον.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Όταν το κάταγμα της ποδοκνημικής είναι ασταθές ή σε κακή θέση, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οστά της ποδοκνημικής μπορεί να περάσουν μέσα από το δέρμα. Αυτά ονομάζονται ανοικτά κατάγματα ποδοκνημικής και απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση για το κάταγμα της ποδοκνημικής δεν είναι απαραίτητη αν η ποδοκνημική είναι στη θέση της και σταθερή παρά το κάταγμα. Η χειρουργική επέμβαση της ποδοκνημικής μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη όταν οι ασθενείς έχουν σοβαρή ιατρική πάθηση.

 

Τι να περιμένω κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης;
Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Το υλικό της ποδοκνημικής (πλάκα και / ή βίδες) θα πρέπει να αφαιρεθεί μελλοντικά;

Οι πλάκες και οι βίδες που χρησιμοποιούνται για το κάταγμα της ποδοκνημικής δεν αφαιρούνται εφόσον δεν προκαλούν προβλήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν προβλήματα με την πλάκα και τις βίδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η πλάκα και οι βίδες μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή ερεθισμό. Όταν συμβεί αυτό, το υλικό μπορεί να αφαιρεθεί μετά την αποκατάσταση του κατάγματος.

 

Θα έχω τις αισθήσεις μου κατά την επέμβαση;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αναισθησίας για τη χειρουργική επέμβαση κατάγματος ποδοκνημικής. Μερικοί ασθενείς κοιμούνται. Κάποιοι άλλοι μπορούν να εγχυθούν με σκεύασμα που προκαλεί μούδιασμα στο σημείο της ποδοκνημικής. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει ελαφριά μέθη κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ώστε να μην κινηθείτε.