Τι είναι η κάκωση Lisfranc;

Η κάκωση Lisfranc αφορά έναν σύνδεσμο του ποδιού που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο οστά που ονομάζονται έσω σφηνοειδές και δεύτερο μετατάρσιο. Το όνομα προέρχεται από τον Γάλλο χειρούργο Jacques Lisfranc de St. Martin (1790-1847), ο οποίος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε ειδικά με την μελέτη αυτής της περιοχής του ποδιού.

 

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση για κάκωση Lisfranc;

Η ρήξη του συνδέσμου Lisfranc μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και διαταραχή των αρθρώσεων στο μέσο πόδι. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αποκατασταθεί η φυσιολογική ευθυγράμμιση και σταθερότητα στο πόδι. Είτε ο τραυματισμός έχει ως αποτέλεσμα μια παρεκτόπιση των οστών, είτε μια εμφανή εξάρθρωση των αρθρώσεων του ποδιού, η χειρουργική επέμβαση έχει στόχο να τα επαναφέρει στην αρχική τους θέση.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η χειρουργική επέμβαση για κάκωση Lisfranc ενδείκνυται όταν υπάρχει μετατόπιση των αρθρώσεων του μέσου ποδός και αστάθεια στην περιοχή. Συχνότερα αυτή η μετατόπιση εντοπίζεται στις ακτινογραφίες. Η απεικόνιση με αξονική και μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την επανευθυγράμμιση και τη σταθεροποίηση των αρθρώσεων. Ορισμένοι τραυματισμοί μπορεί να απαιτούν αρθρόδεση, η οποία βοηθά τα οστά να κολλήσουν μεταξύ τους στις περιοχές του κατεστραμμένου χόνδρου.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Δεν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση για κάκωση Lisfranc εάν έχετε διάστρεμμα των συνδέσμων του ποδιού που δεν δημιουργεί αστάθεια. Τέτοιες βλάβες απαιτούν συνήθως να περιορίσετε τη δραστηριότητα και να χρησιμοποιήσετε μία μπότα ή ένα νάρθηκα για τουλάχιστον έξι ή οκτώ εβδομάδες. Άλλοι λόγοι για να μην υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν σημαντικό οίδημα (δηλαδή πρήξιμο) των μαλακών μορίων, σοβαρή περιφερική αγγειακή νόσο ή κάταγμα σε έδαφος διαβητικής νευροπάθειας, που ονομάζεται αρθροπάθεια Charcot. Συζητείστε με τον ορθοπαιδικό σας εάν έχετε αυτές τις παθήσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση για κάκωση Lisfranc.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση πραγματοποιείται με εισαγωγή του ασθενούς στην κλινική. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και ως ημερήσια νοσηλεία. Χρησιμοποιείται γενική αναισθησία. Επίσης συχνά χρησιμοποιείται και περιφερική αναισθησία με τη μορφή ενός νευρικού μπλοκ για να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου μετά την επέμβαση. Τέλος, συνήθως χρησιμοποιείται και ίσχαιμος περίδεση για τη μείωση της αιμορραγίας. Οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν τουλάχιστον μία τομή στην κορυφή του ποδιού. Μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη τομή, ανάλογα με τη σοβαρότητα και το είδος του τραυματισμού.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Οι πλάκες και / ή οι βίδες παραμένουν στο πόδι μου για πάντα;

Τα μεταλλικά υλικά που τοποθετείται κατά τη διάρκεια της εγχείρησης αφαιρούνται μερικές φορές στους τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τα υλικά που τοποθετούνται για αρθρόδεση δεν αφαιρούνται εκτός εάν προκαλούν ενοχλήσεις.

 

Είναι καλύτερα να μπουν στη θέση τους οι πρόσφατα τραυματισμένες αρθρώσεις ή χρειάζεται να γίνει αρθρόδεση;

Αυτό είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα μεταξύ των ορθοπαιδικών. Ένας ασθενής συνήθως θα έχει καλά αποτελέσματα με την επανευθυγράμμιση των οστών και των αρθρώσεων για «απλές» κακώσεις Lisfranc. Πιο σοβαροί τραυματισμοί που οδηγούν σε προφανή μετατόπιση των αρθρώσεων ή κάταγμα που περιλαμβάνει τις επιφάνειες της άρθρωσης ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν καλύτερα με αρθρόδεση. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν την ηλικία του ασθενούς και οποιαδήποτε προϋπάρχουσα αρθρίτιδα στα πόδια. Ο ειδικός ορθοπαιδικός θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές θεραπείας για να προσπαθήσει να βρει την καλύτερη λύση για τον δικό σας τραυματισμό.