Τι είναι η συνδέσμωση;

Τα δύο οστά ανάμεσα στο γόνατο και το πόδι είναι η κνήμη και η περόνη. Το σημείο ακριβώς πάνω από την ποδοκνημική, όπου συναντώνται αυτά τα δύο οστά, ονομάζεται κάτω κνημοπερονιαία συνδέσμωση, αν και συχνά αναφέρεται απλά ως συνδέσμωση. Στην πραγματικότητα είναι κι αυτή μια άρθρωση και έχει χαρακτηριστικά που έχουν και άλλες αρθρώσεις στο σώμα. Ωστόσο, δεν λειτουργεί όπως οι περισσότερες αρθρώσεις καθώς υπάρχει πολύ μικρή κίνηση μεταξύ των δύο οστών. Οι κύριες λειτουργίες της είναι να παρέχει σταθερότητα στην άρθρωση της ποδοκνημικής και ταυτόχρονα να επιτρέπει κάποια μικρή κίνηση στην άρθρωση.

 

Πως τραυματίζεται η συνδέσμωση;

Ο συνηθέστερος τρόπος τραυματισμού της συνδέσμωσης είναι η στροφή της ποδοκνημικής προς τα μέσα με το πόδι σταθερό στο έδαφος. Οι σύνδεσμοι που στηρίζουν την συνδέσμωση χρειάζονται για να την σταθεροποιούν και αυτοί οι σύνδεσμοι τεντώνονται ή σχίζονται όταν συμβαίνει αυτός ο τύπος τραυματισμού. Τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στη συνδέσμωση. Οι σύνδεσμοι μπορούν ακόμα να τραυματιστούν όταν η ποδοκνημική σπάσει, δηλαδή σε περίπτωση κατάγματος. Το λεγόμενο υψηλό διάστρεμμα της ποδοκνημικής (high ankle sprain) που παρατηρείται συνήθως στους ποδοσφαιριστές αναφέρεται επίσης σε τραυματισμό της συνδέσμωσης.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης της συνδέσμωσης;

Η χειρουργική επέμβαση της κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης εφαρμόζεται συνήθως σε τραυματική ρήξη της. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η σωστή ευθυγράμμιση και σταθεροποίηση της άρθρωσης έτσι ώστε οι σύνδεσμοι να μπορούν να επουλωθούν στη σωστή θέση.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Ο χειρουργός σας θα εξετάσει την ποδοκνημική σας. Θα γίνουν ακτινογραφίες οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και ειδικές λήψεις σε φόρτιση ή stress ακτινογραφίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και ακτινογραφίες που λαμβάνονται ενώ ο γιατρός σας περιστρέφει προσεκτικά και πιέζει τον αστράγαλο σας για να ελέγξει τη σταθερότητα της συνδέσμωσης. Εάν η άρθρωση είναι ασταθής, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως απαραίτητη για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα της ποδοκνημικής.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Εάν διαπιστωθεί ότι η κνημοπερονιαία συνδέσμωση είναι σταθερή, συνήθως δεν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Εάν έχετε άλλες ιατρικές καταστάσεις που καθιστούν τη χειρουργική επέμβαση πολύ επικίνδυνη για την υγεία σας, ο χειρουργός σας μπορεί να σας συστήσει συντηρητική θεραπεία. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ενεργές λοιμώξεις ή χρόνιες πληγές γύρω από την ποδοκνημική σας, πρέπει να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται είτε ως ημερήσια νοσηλεία, είτε με διανυκτέρευση στην κλινική. Συνήθως χρησιμοποιείται γενική αναισθησία. Ένα νευρικό μπλοκ – περιοχική αναισθησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης όσο και για να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο μετά από χειρουργείο. Τα οστά που σχηματίζουν την συνδέσμωση επανατοποθετούνται στην σωστή της θέση. Στη θέση αυτή συγκρατείται με βίδες ή ειδικά οστικά ράμματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θέση αυτή μια πλάκα.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Πρέπει να αφαιρεθεί το υλικό;

Τις περισσότερες φορές, το ορθοπαιδικό υλικό δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί. Στην περίπτωση χειρουργικής επέμβασης της κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης, ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει την αφαίρεση των βιδών που πηγαίνουν από την περόνη στην κνήμη. Επειδή υπάρχει φυσιολογική κίνηση μεταξύ αυτών των δύο οστών, οι βίδες μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή να περιορίσουν την κίνηση. Το υλικό δεν αφαιρείται παρά μόνο μετά την επούλωση της συνδέσμωσης. Θα συζητήσετε με τον χειρουργό σας για το τι είναι καλύτερο για σας.