Ποιος είναι ο στόχος της ανακατασκευής των πλαγίων συνδέσμων της ποδοκνημικής;

Ο στόχος αυτής της χειρουργικής επέμβασης είναι να αποκατασταθεί η φυσιολογική σταθερότητα της ποδοκνημικής. Επίσης διορθώνει την αίσθηση του ασθενούς ότι η ποδοκνημική φεύγει από τη θέση της και κάθε πόνο που σχετίζεται με μία ασταθή ποδοκνημική.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης εξετάζεται όταν έχετε μία ασταθή ποδοκνημική άρθρωση που δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητική θεραπεία. Συνήθως συνιστώνται περίπου έξι μήνες συντηρητικής θεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Μια κλινική εξέταση θα δείξει ότι η ποδοκνημική είναι ασταθής και η χρήση απεικονιστικού ελέγχου μερικές φορές βοηθά στη διάγνωση.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Η γενική κατάσταση της υγείας σας παίζει ρόλο σε οποιαδήποτε απόφαση για χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς με ασθένειες νεύρων ή ειδικές νόσους του κολλαγόνου μπορεί να μην βοηθηθούν από αυτόν τον τύπο χειρουργικής επέμβασης. Άλλες διαγνώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής άρθρωσης, μπορεί να απαιτούν διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης των οστών και των αρθρώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χρόνιος πόνος μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από τη μη χειρουργική αντιμετώπιση σε ειδικό ιατρείο πόνου. Η χειρουργική επέμβαση δεν συνιστάται για τη θεραπεία ενός μεμονωμένου διαστρέμματος της ποδοκνημικής.

 

Γενικές πληροφορίες για τη χειρουργική επέμβαση

Η ανακατασκευή των πλαγίων συνδέσμων της ποδοκνημικής είναι συχνά χειρουργική επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας. Συνήθως γίνεται υπό γενική ή τοπική αναισθησία. Μπορούν να πραγματοποιηθούν και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις ταυτόχρονα. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση της ποδοκνημικής άρθρωσης. Για την ανακατασκευή του συνδέσμου απαιτείται κατά κανόνα τουλάχιστον μία μεγαλύτερη τομή.

Μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες τεχνικές ανάλογα με τον ασθενή. Μια επιλογή είναι να επιδιορθωθούν οι υπάρχοντες σύνδεσμοι του ασθενούς με ράμματα. Αυτή η επισκευή συχνά ενισχύεται με την υποστήριξη άλλων ιστών της περιοχής. Αυτό αναφέρεται ως η τροποποιημένη Bröstrom τεχνική. Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση ενός τένοντα για να αντικατασταθούν οι σχισμένοι σύνδεσμοι. Αυτή η τεχνική είναι παρόμοια με αυτή που γίνεται στις ανακατασκευές συνδέσμων του γόνατος.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Ποιος είναι ο κίνδυνος επαναρρήξης του συνδέσμου μου μετά την επισκευή του;

Η ρήξη ενός συνδέσμου μπορεί να έχει πολλά στάδια και διαφορετικούς βαθμούς. Μπορεί να συμβεί πλήρης ρήξη, αλλά κάτι τέτοιο συνήθως μόνο μετά από επαναλαμβανόμενο τραυματισμό. Ωστόσο, οι επισκευασμένοι σύνδεσμοι μπορεί να διαταθούν (=τεντωθούν) με την πάροδο του χρόνου. Μακροχρόνιες μελέτες που εξετάζουν αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις και την ικανοποίηση των ασθενών από αυτές έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 90% των ασθενών έχουν καλό ή εξαιρετικό αποτέλεσμα.

 

Τι θα συμβεί αν η αστάθεια της ποδοκνημικής μου δεν βελτιωθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού. Το τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει επίσης. Οι ασθενείς που έχουν επίμονη αστάθεια μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορούν να βελτιωθούν με φυσικοθεραπεία ή με τη χρήση ενός ορθωτικού. Μια ακόμα επιλογή είναι πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις για την ανακατασκευή των συνδέσμων. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η αρθρόδεση της ποδοκνημικής άρθρωσης.