Τι είναι η πλατυποδία ενηλίκων;

Η πλατυποδία ενηλίκων είναι μια κατάσταση που προκαλεί επιπέδωση και κατάργηση της ποδικής καμάρας.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της χειρουργικής διόρθωσης της πλατυποδίας;

Ο στόχος της χειρουργικής διόρθωσης είναι η βελτίωση της ευθυγράμμισης του ποδιού. Αυτό επιτρέπει περισσότερο φυσιολογικές πιέσεις στο πέλμα κατά τη διάρκεια της ορθοστασίας και της βάδισης. Στην επέμβαση διενεργείται ένας συνδυασμός χειρουργικών τεχνικών για την αποκατάσταση των συνδέσμων και των τενόντων που υποστηρίζουν την καμάρα. Μερικές φορές γίνονται οστεοτομίες για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καμάρας. Η σωστή διόρθωση της παραμορφώσεως της πλατυποδίας μπορεί συχνά να συμβάλει στη βελτίωση του πόνου και της δυνατότητας της βάδισης του ασθενούς.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Οι ασθενείς με πλατυποδία συχνά περιγράφουν πόνο στον αστράγαλο και δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες. Η χειρουργική ανακατασκευή της ποδικής καμάρας πραγματοποιείται σε ασθενείς με πλατυποδία που είναι ακόμα εύκαμπτη, δηλαδή δεν έχει προχωρήσει σε δυσκαμψία / αγκύλωση του ποδιού. Ο ειδικός ορθοπαιδικός πρέπει καταρχήν να κάνει μια πλήρη αξιολόγηση του ποδιού. Αυτή περιλαμβάνει τη λήψη ιατρικού ιστορικού, τη λεπτομερή κλινική εξέταση και ακτινογραφίες. Μια δοκιμαστική περίοδος συντηρητικής θεραπείας θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από οποιαδήποτε απόφαση για χειρουργική επέμβαση. Οι θεραπείες μπορούν να περιλαμβάνουν ξεκούραση, ακινητοποίηση, ορθοπαιδικούς πάτους, ειδικούς νάρθηκες και φυσικοθεραπεία. Εάν αυτά δεν επιτύχουν, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Οι ασθενείς που έχουν διαβήτη ή λαμβάνουν από του στόματος στεροειδή πρέπει να αξιολογούνται πρώτα από τον γιατρό που τους παρακολουθεί. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να σας εμποδίσουν να χειρουργηθείτε με ασφάλεια. Οι παχύσαρκοι ασθενείς και οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβους αίματος και προβλήματα στην επούλωση των πληγών. Η πλήρης αποκατάσταση από την επέμβαση για πλατυποδία μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Οι ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Ένας συνδυασμός χειρουργικών τεχνικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή της παραμόρφωσης της πλατυποδίας. Γενικά, οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να διαχωριστούν σε εκείνες που διορθώνουν τις παραμορφώσεις των οστών και εκείνες που επισκευάζουν τους συνδέσμους και τους τένοντες. Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός θα επιλέξει τον σωστό συνδυασμό επεμβάσεων για το πόδι σας.

Η χειρουργική επέμβαση του ποδιού μπορεί να πραγματοποιηθεί με περιοχική αναισθησία, η οποία προκαλεί μούδιασμα του άκρου ποδός και της ποδοκνημικής με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία, η οποία μπορεί να απαιτεί διασωλήνωση. Ένα νευρικό μπλοκ χρησιμοποιείται συχνά στην περιοχή πίσω από το γόνατο για τη μείωση του πόνου μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Ποιες δραστηριότητες θα μπορέσω να κάνω μετά από μια χειρουργική επέμβαση για πλατυποδία;

 

Με σωστή διόρθωση της θέσης του ποδιού και μετεγχειρητική αποκατάσταση, πολλοί ασθενείς επιστρέφουν σε έναν ενεργό τρόπου ζωής. Οι χειρουργημένοι ασθενείς κατά κανόνα συμμετέχουν άνετα σε δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία και οδήγηση. Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να μπορούν να συμμετέχουν σε πολύ επίπονες δραστηριότητες που απαιτούν τρέξιμο, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης ή άλματα.

 

Η χειρουργική διόρθωση της πλατυποδίας θα βελτιώσει την αισθητική εμφάνιση του ποδιού μου;

Η χειρουργική διόρθωση της πλατυποδίας έχει ως κύριο στόχο τη μείωση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργίας. Αν και η χειρουργική επέμβαση θα βελτιώσει πιθανώς την αισθητική εμφάνιση του ποδιού, δεν αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της θεραπείας.