Τι είναι το κάταγμα πτέρνας;

Η πτέρνα ή αλλιώς φτέρνα είναι το μεγαλύτερο οστό του ποδιού, που δέχεται όλο το βάρος του σώματος στην αρχή κάθε βήματος. Τα κατάγματα ή τα σπασίματα του οστού της πτέρνας εμφανίζονται συνήθως μετά από πτώση από ύψος ή τροχαίο ατύχημα. Η θεραπεία αυτών των καταγμάτων μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης σε κάταγμα πτέρνας;

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για κάταγμα πτέρνας είναι να αποκατασταθεί το σχήμα της όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό. Η αποκατάσταση της κανονικής ευθυγράμμισης και του περιγράμματος της πτέρνας θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ποδιού και την ελαχιστοποίηση του πόνου μετά το κάταγμα.

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται όταν η σπασμένη πτέρνα έχει χάσει την ευθυγράμμιση και το περίγραμμα της. Η διάγνωση του κατάγματος συνήθως γίνεται μετά από κλινική εξέταση με τη λήψη ακτινογραφιών της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός. Η ταυτοποίηση του συγκεκριμένου τύπου και μορφολογίας του κατάγματος και η ταξινόμησή του επιτυγχάνεται καλύτερα με την αξονική τομογραφία. Ο χειρουργός σας θα ελέγξει τόσο τις ακτινογραφίες όσο και την αξονική τομογραφία για να καθορίσει εάν το κάταγμα σας θα αντιμετωπιστεί καλύτερα με χειρουργική επέμβαση.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην συνιστάται σε κάταγμα πτέρνας. Οι ασθενείς με διαβήτη ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη ή προβλήματα επούλωσης τραύματος. Οι ασθενείς με κακή κυκλοφορία αίματος μπορεί επίσης να έχουν δυσκολίες με την επούλωση. Τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την χειρουργική αποκατάσταση.

Η χειρουργική επέμβαση καθυστερεί συχνά λόγω του οιδήματος που συνοδεύει συνήθως αυτούς τους τραυματισμούς. Το οίδημα, δηλαδή το πρήξιμο της περιοχής, μπορεί να είναι τόσο σοβαρό που να καθυστερήσει τη χειρουργική επέμβαση για εβδομάδες ή και να την εμποδίσει εντελώς. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προχωρήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν το δέρμα στο σημείο που πρόκειται να χειρουργηθεί εμφανίσει λεπτές ρυτίδες, σημείο που υποδεικνύει ότι το επικίνδυνο οίδημα έχει εξαφανιστεί.

Ορισμένα φάρμακα όπως τα ανοσοκατασταλτικά ή τα στεροειδή ενδέχεται να επιβραδύνουν την επούλωση και μπορεί επίσης να αποκλείσουν την χειρουργική επέμβαση. Το κάπνισμα θεωρείται γενικά επιβλαβές για την επούλωση των πληγών και των καταγμάτων. Η διακοπή του καπνίσματος πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει τους κινδύνους αυτούς.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Οι πιο συνηθισμένες χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός κατάγματος πτέρνας περιλαμβάνουν τομή του δέρματος για την τοποθέτηση του οστού στη θέση του και χρήση πλακών και βιδών για τη συγκράτηση της ευθυγράμμισης. Μια κλασική “ανοιχτή” χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει μια τομή πάνω στην έξω πλευρά της πτέρνας. Η τομή παρομοιάζεται με ένα ραβδί χόκεϊ ή με κεφαλαίο “L”.  Το γαστροκνημιαίο νεύρο και οι περονιαίοι τένοντες που βρίσκονται κεντρικά της τομής μετακινούνται προς τα πάνω για να μην εμποδίζουν. Τα θραύσματα του κατάγματος αποκαθίστανται στην καλύτερη δυνατή θέση. Η εσωτερική οστεοσύνθεση αναφέρεται στην τοποθέτηση μιας πλάκας και βιδών για να συγκρατήσει το κάταγμα στη θέση του.

Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η τεχνική της «κλειστής» ανάταξης και της διαδερμικής οστεοσύνθεσης. Πολλές μικρές τομές γίνονται σε στρατηγικά σημεία γύρω από την πτέρνα. Τα σπασμένα κομμάτια μπορούν να ευθυγραμμιστούν χωρίς να δούμε άμεσα το κάταγμα. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια διεγχειρητικών ακτινογραφιών. Στη συνέχεια τοποθετούνται βίδες διαμέσου του δέρματος για να κρατήσουν τη θέση της πτέρνας.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Πρέπει να αφαιρεθούν οι πλάκες και οι βίδες;

Όχι, οι πλάκες και οι βίδες δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Εάν προκαλούν πόνο ή ερεθισμό, ο χειρουργός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να τα αφαιρέσει, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι υπάρχει αρκετή επούλωση του κατάγματος πριν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.