Τι είναι τα κατάγματα του άκρου ποδός;

Υπάρχουν 26 οστά στο πόδι, τα οποία μπορούν να σπάσουν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καταγμάτων. Μερικές φορές ένα οστό σπάει αλλά παραμένει στη θέση του, το λεγόμενο απαρεκτόπιστο κάταγμα. Άλλες φορές ένα οστό σπάει σε δύο κομμάτια που απομακρύνονται μεταξύ τους. Αυτά τα κατάγματα ονομάζονται παρεκτοπισμένα. Άλλοι τύποι καταγμάτων περιλαμβάνουν ένα οστό που σπάει σε πολλαπλά σημεία, που λέγεται συντριπτικό κάταγμα, και ένα οστό που διαπερνά το δέρμα μετά από το κάταγμα, το ανοικτό κάταγμα.

Αν τραυματίσετε το πόδι σας, ο ορθοπαιδικός σας θα ζητήσει ακτινογραφίες για να δει αν έχετε κάταγμα. Οι ακτινογραφίες θα αναγνωρίσουν τα περισσότερα κατάγματα, αλλά μερικά μικρότερα και πιο ήπια κατάγματα μπορεί να απαιτούν αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να διαγνωσθούν. Δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για όλα τα κατάγματα και ο ορθοπαιδικός σας θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τον τρόπο αντιμετώπισης του κατάγματος σας.

Ποιοι είναι οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης σε κάταγμα του άκρου ποδός;

Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση για το κάταγμα του ποδιού σας, οι στόχοι είναι να αποκατασταθεί και να σταθεροποιηθεί το σπασμένο οστό στη σωστή του θέση, να βοηθηθεί η επούλωση, να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα και να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικών προβλημάτων όπως ο επίμονος πόνος, η δυσκαμψία και η αρθρίτιδα.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Όλα τα κατάγματα των ποδιών είναι διαφορετικά, αλλά σε γενικές γραμμές, εάν ένα κάταγμα είναι σημαντικά παρεκτοπισμένο, είναι πιθανό να επωφεληθείτε από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ένα κάταγμα εισέλθει σε μια άρθρωση και η επιφάνεια της άρθρωσης διαταράσσεται και μετατοπίζεται. Αυτά τα κατάγματα ονομάζονται ενδαρθρικά. Η αποκατάσταση της ευθυγράμμισης και η σταθεροποίηση του κατάγματος στην ανατομική του θέση θα μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι κατάλληλη για τα μη παρεκτοπισμένα ή ελάχιστα παρεκτοπισμένα κατάγματα εάν υπάρχει πιθανότητα το κάταγμα να είναι ασταθές. Σε τέτοιες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διατηρήσει την ευθυγράμμιση του οστού και να βοηθήσει την επούλωση του στη σωστή θέση.

Ακόμη και ορισμένα απαρεκτόπιστα και σταθερά κατάγματα μπορεί να ωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση. Ένα τέτοιο κάταγμα, που ονομάζεται κάταγμα του Jones, αντιμετωπίζεται συχνά χειρουργικά σε άτομα ενεργά και αθλητικά, επειδή είναι πιθανό να τα επαναφέρει στις δραστηριότητές τους ταχύτερα απ’ ότι η αντιμετώπιση με συντηρητική θεραπεία.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Πρέπει να αποφύγετε χειρουργική επέμβαση εάν έχετε σημαντικό οίδημα, λοίμωξη, διαβήτη, προβλήματα δέρματος ή αγγείων, μη λειτουργικό άκρο λόγω παράλυσης ή εγκεφαλικού επεισοδίου ή πολλαπλά ιατρικά προβλήματα που θα αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών με την αναισθησία.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση κατάγματος του άκρου ποδός περιλαμβάνει συνήθως τομή του δέρματος στο κέντρο του οστού. Το οστό εκτίθεται έτσι ώστε ο ορθοπαιδικός χειρουργός να μπορεί να δει το κάταγμα. Τα θραυσμένα κομμάτια των οστών ανακατανέμονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανατομικές τους θέσεις και ασφαλίζονται με εμφυτεύματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μεταλλικά. Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται για τη στερέωση του κατάγματος μπορεί να περιλαμβάνουν καρφίδες, σύρματα, βίδες και πλάκες. Μόλις σταθεροποιηθεί το κάταγμα, η τομή κλείνεται με ράμματα, τοποθετείται ένας αποστειρωμένος επίδεσμος και το πόδι ακινητοποιείται σε γύψο, νάρθηκα, μπότα ή μετεγχειρητικό παπούτσι, ανάλογα με την περίπτωση.

Σε μερικές περιπτώσεις και για ορισμένους τύπους κατάγματος, η ευθυγράμμιση του θραυσμένου οστού μπορεί να αποκατασταθεί με κλειστό χειρισμό του ποδιού υπό ακτινογραφικό έλεγχο και μπορεί να μην απαιτείται μεγάλη τομή. Εάν μπορεί να επιτευχθεί καλή ευθυγράμμιση κατάγματος με αυτή τη μέθοδο, το κάταγμα στη συνέχεια στερεώνεται με κατάλληλα εμφυτεύματα μέσω μίας ή περισσότερων μικρών τομών. Αυτή η τεχνική αναφέρεται ως διαδερμική στερέωση κατάγματος και είναι μια μορφή ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής στο πόδι (Minimally Invasive Surgery). Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής περιλαμβάνουν μικρότερες τομές, μειωμένο τραύμα στους ιστούς, μειωμένη διακοπή της παροχής αίματος στο οστό και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Πότε μπορώ να φορτίσω το τραυματισμένο πόδι μου

Για ορισμένα κατάγματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας επιτρέψει τη φόρτιση αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση με τη χρήση γύψου, νάρθηκα ή μετεγχειρητικού υποδήματος. Ωστόσο, για τα περισσότερα κατάγματα, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων έως τριών μηνών ή και περισσότερο για να επιτρέψει την καλή επούλωση του κατάγματος πριν επιτρέψει τη φόρτιση.

 

Θα χρειαστώ φυσικοθεραπεία;

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει για το πότε θα δουλέψετε την ενδυνάμωση και το εύρος της κίνησης του τραυματισμένου ποδιού σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνιστάται φυσιοθεραπεία. Αν ναι, θα συνεργαστείτε με έναν φυσικοθεραπευτή που θα σας βοηθήσει με συγκεκριμένες ασκήσεις για την αποκατάστασή σας.

 

Πότε μπορώ να επιστρέψω σε δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς;

Αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο κατάγματος και τη , καθώς και βαρύτητά του, καθώς και σε τυχόν βλάβη στους μαλακούς ιστούς του ποδιού σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να περιμένετε τρεις έως έξι μήνες ή περισσότερο πριν επιστρέψετε στην πλήρη δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς και μέχρι ένα χρόνο προτού επιτύχετε τη μέγιστη βελτίωση.