Τι είναι ο ραιβός πέμπτος δάκτυλος;

Ο ραιβός 5ος δάκτυλος, που διεθνώς ονομάζεται bunionette, είναι μια παραμόρφωση σαν κότσι στη βάση του μικρού δακτύλου. Αναπτύσσεται στην εξωτερική πλάγια πλευρά του ποδιού, στο επίπεδο της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να ξεκινήσει ως μικρό και ασυμπτωματικό, αλλά στη συνέχεια να γίνει μεγαλύτερο και πιο επώδυνο με την πάροδο του χρόνου. Η παραμόρφωση διογκώνεται είτε επειδή μεγαλώνει το κότσι, είτε λόγω του προσανατολισμού της άρθρωσης με το πέμπτο μετατάρσιο σε καμπύλη προς τα έξω, είτε και τα δύο. Διεθνώς η κατάσταση περιγράφεται και ως tailor’s bunion (το κότσι του ράφτη) επειδή παραδοσιακά εμφανιζόταν σε ράφτες που εργαζόταν για πολλές ώρες καθισμένοι οκλαδόν.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της αντιμετώπισης του ραιβού πέμπτου δακτύλου – bunionette;

Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται καταρχήν συντηρητικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση διαφορετικών παπουτσιών που είναι πιο ευρύχωρα, μαξιλαράκια από σιλικόνη στο πέμπτο δάκτυλο και εξατομικευμένους ορθοπαιδικούς πάτους. Όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την δυσφορία του πέμπτου δακτύλου ή της πέμπτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης που προεξέχει.

Εάν τα συμπτώματα του ραιβού πέμπτου δακτύλου – bunionette δεν βελτιωθούν με συντηρητική αντιμετώπιση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι να εξαφανιστεί η προεξοχή σαν κότσι, να βελτιωθεί η παραμόρφωση του ραιβού πέμπτου δακτύλου και να μειωθεί ο πόνος.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή εάν έχετε πόνο στο ραιβό πέμπτο δάκτυλο – bunionette, αν δεν μπορείτε να φορέσετε άνετα παπούτσια λόγω του βαθμού της παραμόρφωσης ή εάν συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα μετά από συντηρητική αντιμετώπιση.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική θεραπεία της παραμόρφωσης του ραιβού πέμπτου δακτύλου – bunionette δεν συνιστάται εάν έχετε μια λοίμωξη στο πέμπτο δάκτυλο του ποδιού ή εάν έχετε κακή κυκλοφορία του αίματος στο πόδι σας. Η κακή κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την επούλωση των οστική ή / και των τομών μετά από την χειρουργική επέμβαση.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Τις περισσότερες φορές η χειρουργική επέμβαση για ραιβότητα πέμπτου δακτύλου διενεργείται στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς πηγαίνουν στην κλινική ή το νοσοκομείο και στη συνέχεια αναχωρούν μετά από τη χειρουργική επέμβαση την ίδια ημέρα. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τουλάχιστον την αφαίρεση του προεξέχοντος μαλακού ιστού και των οστών του ραιβού πέμπτου δακτύλου. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να χρειαστούν μια ελεγχόμενη τομή στα οστά του πέμπτου δακτύλου (οστεοτομία)  για να το ισιώσει όταν υπάρχει καμπύλη. Ο χειρουργός σας θα εξηγήσει τι είδους χειρουργική επέμβαση χρειάζεστε και γιατί.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να μην πατάνε το χειρουργημένο πόδι τους για μια περίοδο εβδομάδων. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν κάποιου τύπου ακινητοποίηση στα πόδια τους για να τα προστατεύσουν μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτή η ακινητοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει έναν γύψινο νάρθηκα, μία μπότα ή ένα μετεγχειρητικό παπούτσι με σκληρή σόλα. Ο χρόνος που το πόδι του ασθενούς διατηρείται προστατευμένο μετά τη χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από τον τύπο χειρουργικής επέμβασης και τις επιλογές του ορθοπαιδικού χειρουργού.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Εάν η παραμόρφωση ραιβότητας που έχω αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση, θα μπορώ να φορέσω ψηλά και μυτερά τακούνια;

Να φοράτε στενά παπούτσια όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να φοράτε τέτοιου τύπου παπούτσια. Σημαίνει ότι ο χρόνος που τα φοράτε θα πρέπει να περιοριστεί, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος στο πέμπτο δάκτυλο και η πιθανότητα να επιδεινωθεί η παραμόρφωση.

 

 

Εάν υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση, θα επανεμφανιστεί η παραμόρφωση;

Οι περισσότερες παραμορφώσεις ραιβότητας πέμπτου δακτύλου – bunionette δεν επανέρχονται αφού έχουν αντιμετωπιστεί με σωστή χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση απομακρύνει την υποκείμενη αιτία του προβλήματος. Ωστόσο, όταν φοράτε παπούτσια που είναι πολύ στενά μπορεί να προκληθεί ερεθισμός και φλεγμονή στο χειρουργημένο πέμπτο δάχτυλο.