Σφυροδακτυλία

Τι είναι η σφυροδακτυλία;

Η σφυροδακτυλία είναι μια παραμόρφωση του δεύτερου, τρίτου ή τέταρτου δακτύλου. Σε αυτή την κατάσταση, το δάκτυλο είναι λυγισμένο στη μεσαία άρθρωση, έτσι ώστε να μοιάζει με σφυράκι. Αρχικά, η σφυροδακτυλία είναι εύκαμπτη και μπορεί να διορθωθεί με απλά μέτρα, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να σταθεροποιηθεί και να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

 

Ποια συμπτώματα της σφυροδακτυλίας;

Οι άνθρωποι με σφυροδακτυλία μπορεί να έχουν σκληρίες ή κάλους στην κορυφή της μεσαίας άρθρωσης του δακτύλου ή στην κορυφή του δακτύλου. Μπορεί επίσης να αισθάνονται πόνο στα δάχτυλα και τα πόδια τους και να δυσκολεύονται να βρουν άνετα παπούτσια.

 

Τι προκαλεί την σφυροδακτυλία;

Η σφυροδακτυλία προκύπτει από παπούτσια που δεν ταιριάζουν σωστά ή από μυική ανισορροπία, συνήθως σε συνδυασμό με έναν ή περισσότερους άλλους παράγοντες. Οι μύες εργάζονται σε ζεύγη για να ισιώσουν και να λυγίσουν τα δάχτυλα των ποδιών. Αν το δάκτυλο είναι λυγισμένο και κρατηθεί σε μια λάθος θέση για αρκετό διάστημα, οι μυς σφίγγονται και δεν μπορούν να διαταθούν (=τεντωθούν).

Τα παπούτσια που στενεύουν προς τα δάκτυλα του ποδιού μπορεί να κάνουν το πρόσθιο πόδι να μοιάζει μικρότερο, αλλά και να σπρώχνουν τα μικρότερα δάκτυλα σε μια παραμορφωμένη, λυγισμένη θέση. Τα δάκτυλα τρίβονται στη ράχη του παπουτσιού οδηγώντας στο σχηματισμό τύλων / κάλων, που επιδεινώνουν περαιτέρω την πάθηση. Παπούτσια με ψηλότερο τακούνι πιέζουν το πόδι προς τα κάτω και τα δάκτυλα του ποδιού προς το παπούτσι, αυξάνοντας την κλίση και παραμόρφωση στο δάκτυλο. Τελικά, οι μύες των ποδιών δεν μπορούν να ισιώσουν το δάκτυλο, ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται στενό παπούτσι.

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Η συντηρητική θεραπεία ξεκινά με νέα παπούτσια που έχουν μαλακό ύφασμα και φαρδύ χώρο στα δάκτυλα. Τα παπούτσια πρέπει να ένα εκατοστό μακρύτερα από το μακρύτερο δάκτυλό σας. (Σημείωση: Για πολλούς ανθρώπους, το δεύτερο δάκτυλο είναι μεγαλύτερο από το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού). Αποφύγετε να φοράτε σφιχτά και στενά υποδήματα με ψηλά τακούνια. Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να βρείτε ένα παπούτσι με βάθος στην περιοχή των δακτύλων που υποδέχεται την παραμόρφωση της σφυροδακτυλίας. Ένας τσαγκάρης μπορεί να είναι σε θέση να δημιουργήσει μια εσοχή στο παπούτσι στην περιοχή των δαχτύλων έτσι ώστε να υποδέχεται την προεξοχή του δαχτύλου του ποδιού. Τα σανδάλια μπορούν επίσης να βοηθήσουν, αρκεί να μην πιέζουν ή προκαλούν προστριβή σε άλλες περιοχές του ποδιού.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ορισμένες ασκήσεις για τα δάκτυλα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να διατείνετε και να ενισχύσετε τους μυς. Για παράδειγμα, μπορείτε να τεντώσετε απαλά τα δάκτυλα με το χέρι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας για να πάρετε πράγματα από το πάτωμα. Ενώ βλέπετε τηλεόραση ή διαβάζετε, μπορείτε να βάλετε μια πετσέτα κάτω από τα πόδια σας και να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας για να την μαζεύετε και να την αφήνετε.

Τέλος, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε προϊόντα που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο όπως ταινίες, μαξιλαράκια σιλικόνης ή επιθέματα τύλων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Εάν έχετε διαβήτη, κακή κυκλοφορία ή έλλειψη αίσθησης στα πόδια σας, μιλήστε οπωσδήποτε με το γιατρό σας προτού επιχειρήσετε οποιαδήποτε «αυτοθεραπεία».

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Είναι η χειρουργική επέμβαση μια επιλογή για τη σφυροδακτυλία;

Η σφυροδακτυλία μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση εάν αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα. Συνήθως, η χειρουργική επέμβαση γίνεται σε επίπεδο ημερήσιας νοσηλείας (χωρίς διανυκτέρευση) με τοπική / περιοχική αναισθησία. Ο τύπος της επέμβασης θα εξαρτηθεί από τον τύπο και την έκταση της παραμόρφωσης. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υπάρχει κάποια δυσκαμψία, οίδημα και ερυθρότητα τοπικά και το δάκτυλο του ποδιού μπορεί να είναι ελαφρώς μακρύτερο ή βραχύτερο από πριν. Θα είστε σε θέση να περπατήσετε, αλλά δεν πρέπει να προγραμματίσετε μεγάλες πεζοπορίες ενώ το δάκτυλο επουλώνεται και θα πρέπει να κρατάτε το πόδι σας ανυψωμένο όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Εάν υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης σφυροδακτυλίας;

Είναι πιθανό μετά από τη χειρουργική επέμβαση η σφυροδακτυλία να επανεμφανιστεί. Εάν συμβεί αυτό και έχετε δυσφορία στο δάκτυλο, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του πόνου.