Μπορείτε να καταλάβετε αμέσως αν το νεογέννητο σας πάσχει από ραιβοϊπποποδία. Η ραιβοϊπποποδία είναι μία από τις πιο συνηθισμένες συγγενείς ανωμαλίες, αν και δεν ανήκει στις βαριές διαταραχές της γέννησης. Επηρεάζει το πόδι και την ποδοκνημική του παιδιού, στρέφοντας την πτέρνα και τα δάκτυλα προς τα μέσα. Η γαστροκνήμια και το πόδι στα παιδιά με ραιβοϊπποποδία είναι συνήθως μικρότερα και κοντύτερα από το φυσιολογικό. Η ραιβοϊπποποδία δεν είναι επώδυνη, η παραμόρφωση μπορεί να διορθωθεί και το μωρό σας είναι κατά κανόνα εντελώς φυσιολογικό πέρα από τις παραμορφώσεις του ποδιού. Περίπου ένα στα 1.000 νεογέννητα πάσχει από ραιβοϊπποποδία. Από αυτά, ένα στα τρία έχει ραιβοϊπποποδία και στα δύο πόδια. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς την αιτία της παραμόρφωσης, αν και μωρά γεννιούνται με ραιβοϊπποποδία εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Δύο στους τρεις ασθενείς είναι αγόρια. Η ραιβοϊπποποδία έχει διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης αν ο σύζυγός σας ή τα άλλα σας παιδιά έχουν επίσης προσβληθεί. Υπάρχουν και άλλες, λιγότερο σοβαρές παραμορφώσεις στα πόδια των βρεφών, οι οποίες μερικές φορές λανθασμένα χαρακτηρίζονται ραιβοϊπποποδία.
Διατάσεις και ναρθηκοποιήση
Η θεραπεία αρχίζει αμέσως μετά τη διάγνωση. Ο στόχος είναι το πόδι (ή τα πόδια) που έχει προσβληθεί να είναι λειτουργικό, ανώδυνο και σταθερό στη φάση που το παιδί θα είναι έτοιμο να περπατήσει. Οι γιατροί ξεκινούν με ελαφρές διατάσεις και έλξεις του ποδιού του βρέφους σας προς τη διορθωμένη θέση. Τοποθετείται γύψος για να το κρατήσουν στη θέση του. Μια εβδομάδα αργότερα, αφαιρούν τον γύψο και τεντώνουν το πόδι του μωρού σας λίγο περισσότερο, πάντα προς τη σωστή θέση. Εφαρμόζουν ένα νέο γύψο και μια εβδομάδα αργότερα επαναλαμβάνεται η διαδικασία. Αυτή η διαδικασία (διαδοχική ναρθηκοποιήση) μετατοπίζει σιγά-σιγά τα οστά με παραμόρφωση ραιβοϊπποποδίας προς μια κατάλληλη ευθυγράμμιση. Οι γιατροί χρησιμοποιούν ακτινογραφίες για να ελέγξουν την πρόοδο. Η ακινητοποίηση με νάρθηκες σε γενικές γραμμές επαναλαμβάνεται για 6 έως 12 εβδομάδες και μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες. (Σημείωση: Οποτεδήποτε στο μωρό σας εφαρμόζεται ένας γύψος, προσέξτε για αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή τη θερμοκρασία που μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα με την κυκλοφορία.)
Περίπου στις μισές περιπτώσεις η παραμόρφωση ραιβοϊπποποδίας διορθώνεται με τους γύψινους νάρθηκες. Εάν συμβεί αυτό, το παιδί θα εφοδιαστεί με ειδικά παπούτσια ή ορθωτικά για να κρατήσει το πόδι στη σωστή θέση αφού διορθωθεί. Αυτές οι συσκευές συγκράτησης χρειάζονται συνήθως έως ότου το παιδί σας περπατήσει, περίπου για ένα έτος ή λίγο περισσότερο. Οι μύες συχνά προσπαθούν να επαναφέρουν το πόδι στη θέση της ραιβοϊπποποδίας. Αυτό είναι σύνηθες όταν το παιδί σας είναι ηλικίας 2 έως 3 ετών, αλλά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την ηλικία των 7 ετών.
Χειρουργική επέμβαση
Μερικές φορές οι χειρισμοί με έλξεις και διατάσεις, οι νάρθηκες και τα ορθωτικά δεν αρκούν για να διορθώσουν αποτελεσματικά την ραιβοϊπποποδία του μωρού σας. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να προσαρμοστούν οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις στο πόδι και την ποδοκνημική. Αυτό γίνεται συνήθως όταν το βρέφος σας είναι ηλικίας 6 έως 12 μηνών. Η εγχείρηση διορθώνει ταυτόχρονα στην ίδια επέμβαση όλες τις παραμορφώσεις της ραιβοϊπποποδίας. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ένας άλλος τύπος νάρθηκα συγκρατεί το ραιβό πόδι στη σωστή θέση ενώ αυτό επουλώνεται. Είναι ακόμα δυνατό οι μύες στο πόδι του παιδιού σας να προσπαθήσουν να επαναφέρουν το πόδι σε θέση ραιβοϊπποποδίας, παρά την επέμβαση. Έτσι, ειδικά παπούτσια ή ορθωτικά πιθανότατα να χρησιμοποιηθούν έως και ένα χρόνο μετά την εγχείρηση σε αρκετές περιπτώσεις. Είναι πιθανό αλλά όχι βέβαιο, το μωρό σας να μην χρειαστεί άλλη χειρουργική επέμβαση στα πόδια καθώς μεγαλώνει.
Εάν η ραιβοϊπποποδία του παιδιού σας δεν αντιμετωπιστεί, θα έχει σοβαρή λειτουργική αναπηρία. Με τη θεραπεία, το παιδί σας θα έχει ένα σχεδόν φυσιολογικό πόδι. Μπορεί συνήθως να τρέχει και να παίζει χωρίς πόνο και συνήθως μπορεί να φορέσει κανονικά παπούτσια. Ωστόσο, η διόρθωση της ραιβοϊπποποδίας δεν θα είναι τέλεια. Θα πρέπει να περιμένετε να παραμείνει το προσβεβλημένο πόδι 1 έως 1/2 μέγεθος μικρότερο από τα άλλο, και με κάπως μικρότερη λειτουργικότητα σε σχέση με το φυσιολογικό πόδι. Οι γαστροκνημίες (=γάμπες) στα άκρα των παιδιών με ραιβοϊπποποδία θα παραμείνουν επίσης λεπτότερες.