Πελματιαία ινωμάτωση

Τι είναι το πελματιαίο ίνωμα;

Πελματιαίο ίνωμα είναι ένα καλόηθες οζίδιο που αναπτύσσεται στο κάτω μέρος του ποδιού και συνήθως εμφανίζεται στη δεύτερη έως την έκτη δεκαετία της ζωής. Συνήθως αναπτύσσεται αργά και είναι λιγότερο από 2,5 εκατοστά σε μέγεθος. Πιο επιθετικά, ταχέως αναπτυσσόμενα ινώματα που αναπτύσσονται σε πολλές κατευθύνσεις θεωρούνται πελματιαία ινωμάτωση. Και οι δύο είναι καλοήθεις όγκοι που αποτελούνται από κύτταρα που βρίσκονται σε φυσιολογικούς συνδέσμους.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του πελματιαίου ινώματος;

Τα συμπτώματα είναι μια οδυνηρή μάζα στο κάτω μέρος του ποδιού, κατά προσέγγιση στη μέση της καμάρας ή του ταρσού, μεταξύ της πτέρνας και του πέλματος του προσθίου ποδός. Η μάζα θα προκαλέσει μια προεξοχή σαν απαλή καμπύλη στο περίγραμμα του πέλματος του ποδιού που μπορεί να είναι οδυνηρή με την πίεση ή φορώντας παπούτσια.

 

Τι προκαλεί το πελματιαίο ίνωμα;

Η αιτία είναι άγνωστη αλλά πιστεύεται ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο. Το τραύμα στο πόδι δεν φαίνεται να αποτελεί γενεσιουργό παράγοντα.

 

Ανατομία

Τα πελματιαία ινώματα βρίσκονται στην βαθιά περιτονία του ποδιού μεταξύ του δέρματος και των πρώτων (επιφανειακών) στρωμάτων των μυών. Η πιο επιθετική μορφή της πελματιαίας ινωμάτωσης μπορεί να περιλαμβάνει το δέρμα και τις μυικές στιβάδες και μπορεί επίσης να περιτυλίγεται γύρω από τα δακτυλικά νεύρα και αρτηρίες.

 

Πως γίνεται η διάγνωση του πελματιαίου ινώματος;

Υπάρχουν μερικές καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μάζες μαλακών μορίων στο πόδι, που συμπεριλαμβάνουν τις κύστεις, τους πρησμένους τένοντες (τενοντίτιδα – τενοντοελυτρίτιδα) ή ρήξεις τενόντων, και όγκους σε νεύρα (νεύρωμα – νευρίνωμα) ή στον λιπώδη ιστό (λιπώματα). Οι αντιδράσεις ξένου σώματος από προηγούμενο τραύμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μάζα στο πέλμα του ποδιού, καθώς και χρόνια μόλυνση. Ένα πιο σοβαρό, κακόηθες σάρκωμα (συνηθέστερα το λεγόμενο συνοβιοσάρκωμα), συνήθως εμφανίζεται ως επασβέστωση στις απλές ακτινογραφίες αλλά και με μια πιο θορυβώδη εικόνα στη μαγνητική τομογραφία. Η κλινική εξέταση, η ακτινογραφία και μερικές φορές η μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρειαστούν για τη διάγνωση. Η βιοψία για τα πελματιαία ινώματα συνήθως δεν είναι απαραίτητη.

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Η πελματιαία ινωμάτωση μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Τα επώδυνα ινώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενθέματα σιλικόνης ή ορθοπαιδικό πάτο μερικής αποφόρτισης. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται για συμπτωματικά ινώματα όταν η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει να προσφέρει επαρκή ανακούφιση από τον πόνο. Το ποσοστό επανεμφάνισης των ινωμάτων είναι χαμηλό. Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επανεμφάνισης (υποτροπή) υπάρχει στην πελματιαία ινωμάτωση και σε περιπτώσεις επανεγχείρησης. Οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν επιπλοκές τραυμάτων, τραυματισμό σε τοπικές δομές όπως τα δακτυλικά νεύρα και η επανεμφάνιση (υποτροπή).

 

Πόσο διαρκεί η αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση μπορεί να επιταχυνθεί με την ανύψωση του ποδιού και τον επιμελή έλεγχο του οιδήματος για να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων αίματος και η καθυστερημένη επούλωση των τραυμάτων. Η επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες χωρίς κάποιο περιορισμό και στα υποδήματα διαρκούν από έναν έως δύο μήνες.
Η επανεμφάνιση είναι σπάνια για τα ινώματα αλλά είναι πιο συχνή σε πολλαπλές βλάβες ή αν παρατηρούνται εν τω βάθει βλάβες.

 

Πιθανές επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν εκροή από το τραύμα ή λοίμωξη, επουλωμένη αλλά επώδυνη πληγή, επανεμφάνιση της μάζας και χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, ειδικά για τις επιθετικές – διηθητικές βλάβες ή σε επανεγχειρήσεις.

 

Συχνές ερωτήσεις

Πως απέκτησα πελματιαίο ίνωμα;

Είναι κληρονομικό αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο γονίδιο είναι υπεύθυνο.

Πόσο διάστημα θα χρειαστεί να είμαι σε άδεια από την εργασία μου;

Μια έως δύο εβδομάδες, αν μπορείτε να κρατήσετε το πόδι σας ανυψωμένο και να βαδίζετε με πατερίτσες, ή και περισσότερο εάν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό.

Τι θα συμβεί αν περιμένω;

Δεν θα δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα λόγω της αναμονής.