Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Εάν τα πρώτα σας βήματα από το κρεβάτι το πρωί προκαλούν έντονο πόνο στην πτέρνα, μπορεί να έχετε πελματιαία απονευρωσίτιδα, μια βλάβη υπέρχρησης που επηρεάζει το πέλμα του ποδιού. Η διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας σημαίνει ότι έχετε φλεγμονή στη σκληρή, ινώδη περιτονία που συνδέει το οστό της πτέρνας με τη βάση των δακτύλων σας.

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αυτή την πάθηση εάν είστε γυναίκα, έχετε αυξημένο βάρος ή η εργασία σας απαιτεί πολύ περπάτημα ή ορθοστασία σε σκληρές επιφάνειες. Επίσης, κινδυνεύετε όταν περπατάτε ή τρέχετε για άσκηση, ειδικά αν έχετε σφιχτές γαστροκνήμιες που περιορίζουν την ραχιαία έκταση (κάμψη προς τα πάνω) των ποδοκνημικών αρθρώσεων. Άτομα με μεγάλη παραμόρφωση πλατυποδίας ή πολύ υψηλές ποδικές καμάρες είναι επίσης πιο επιρρεπή σε πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η κατάσταση συνήθως ξεκινά σταδιακά με ήπιο πόνο στο οστό της πτέρνας που συχνά αναφέρεται ως επώδυνη κράμπα. Είναι πιο πιθανό να το αισθανθείτε μετά και όχι κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο πόνος κλασικά εμφανίζεται αμέσως μόλις σηκωθείτε το πρωί και μετά από μια περίοδο ανάπαυσης, συνήθως αφού καθίσετε για αρκετή ώρα.

Εάν η πελματιαία απονευρωσίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει χρόνια πάθηση. Μπορεί να μην είστε σε θέση να διατηρήσετε το επίπεδο των δραστηριοτήτων σας και μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στα πόδια, τα γόνατα, τα ισχία, μέχρι και προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, επειδή η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο περπατάτε.

 

Αντιμετώπιση

Οι διατάσεις είναι η καλύτερη θεραπεία για την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Μπορεί να βοηθήσει η αποφόρτιση μέχρι να υποχωρήσει η αρχική φλεγμονή. Επίσης μπορείτε να εφαρμόσετε πάγο στην περιοχή που πονά για 20 λεπτά τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα έτσι ώστε να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας. Συχνά ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η δικλοφαινάκη, η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη. Οι ασκήσεις διατάσεων στο σπίτι για να τεντώσετε τον Αχίλλειο τένοντα και την πελματιαία απονεύρωση είναι η βάση της θεραπείας και μειώνουν την πιθανότητα υποτροπής.

Σε μια άσκηση, κλίνετε προς τα εμπρός ενάντια σε έναν τοίχο με το ένα γόνατο ευθεία και την πτέρνα στο έδαφος. Το άλλο γόνατο είναι λυγισμένο. Ο Αχίλλειος τένοντας και η ποδική καμάρα τεντώνονται καθώς κλίνετε προς τα εμπρός. Μένετε σε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα, χαλαρώστε και ισιώστε. Επαναλάβετε 20 φορές για κάθε πτέρνα. Είναι σημαντικό να κρατάτε το γόνατο σε πλήρη έκταση στην πλευρά που τεντώνεται.

Σε άλλη άσκηση, κλίνετε προς τα εμπρός σε ένα πάγκο, ανοίγοντας τα πόδια σας, με το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Κάμψτε τα γόνατά σας και κάντε κάθισμα, κρατώντας τις πτέρνες σας στο έδαφος όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι Αχίλλειοι τένοντες και η ποδικές καμάρες τεντώνουν καθώς οι πτέρνες ανασηκώνονται. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα, χαλαρώστε και ισιώστε. Επαναλάβετε 20 φορές.

Περίπου το 90% των ανθρώπων με πελματιαία απονευρωσίτιδα έχουν σημαντική βελτίωση μετά από δύο μήνες αρχικής θεραπείας. Μπορεί να γίνει σύσταση χρήσης υποδημάτων με σόλες που απορροφούν τους κραδασμούς ή σόλες ειδικά κατασκευασμένες για το πόδι σας, όπως ένα ειδικό υποπτέρνιο μαξιλαράκι πτέρνας. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν ειδικές ταινίες (taping) στην περιοχή ώστε το πόδι να κρατηθεί σε μια συγκεκριμένη θέση.

Εάν η πελματιαία απονευρωσίτιδα επιμείνει μετά από μερικούς μήνες συντηρητικής θεραπείας, ο γιατρός σας μπορεί να προχωρήσει σε μία μεμονωμένη έγχυση στην πτέρνα με στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα, ίσως χρειαστεί να φορέσετε ένα νάρθηκα για δύο έως τρεις εβδομάδες ή έναν ειδικό νάρθηκα νυκτός (night splint) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τους χρόνια προσβεβλημένους ιστούς.