Νεύρωμα Morton

Εάν μερικές φορές αισθάνεστε ότι “πατάτε πάνω σε ένα βότσαλο” και έχετε επίμονο πόνο κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων, μπορεί να έχετε μια κατάσταση που ονομάζεται νεύρωμα Morton.

 

Τι είναι το νεύρωμα Morton;

Νεύρωμα είναι ένας καλοήθης όγκος του νεύρου. Το νεύρωμα του Morton δεν είναι στην πραγματικότητα ένας όγκος, αλλά μία πάχυνση του ιστού που περιβάλλει ένα αισθητικό νεύρο που καταλήγει στα δάκτυλα των ποδιών. Εμφανίζεται καθώς το νεύρο περνά κάτω από τον σύνδεσμο που συνδέει τα μετατάρσια οστά στο πρόσθιο τμήμα του ποδιού.

Το νεύρωμα του Morton αναπτύσσεται συχνότερα μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δακτύλου. Συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό, τραυματισμό ή την υπερβολική πίεση στην περιοχή. Η εμφάνιση του νευρώματος του Morton είναι οκτώ έως δέκα φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό, τι στους άνδρες.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του νευρώματος Morton;

Κανονικά, δεν υπάρχουν εξωτερικές ενδείξεις, όπως ένα τοπικό εξόγκωμα, γιατί το νεύρωμα Morton δεν είναι όγκος με την κλασική έννοια του όρου. Υπάρχει αίσθηση καψίματος κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων το οποίο μπορεί να αντανακλά προς τα δάκτυλα των ποδιών. Ο πόνος γενικά εντείνεται με τη δραστηριότητα ή φορώντας παπούτσια. Ο πόνος τη νύχτα είναι σπάνιος. Μπορεί επίσης να υπάρχει μούδιασμα ή δυσάρεστη αίσθηση στα δάχτυλα των ποδιών.

Οι δρομείς μπορεί να αισθάνονται πόνο καθώς πιέζουν τον βατήρα κατά την εκκίνηση ή την ώρα που αλλάζουν βήμα. Τα παπούτσια με ψηλό τακούνι, τα οποία τοποθετούν το πόδι σε παρόμοια θέση με τη θέση αλλαγής βήματος, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση. Στενά και σφιχτά υποδήματα επίσης επιδεινώνουν την πάθηση συμπιέζοντας τα οστά των ποδιών και πιέζοντας το νεύρο.

 

Ποια είναι θεραπεία;

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα αναζητήσει μία ψηλαφητή μάζα ή την αίσθηση ενός «κλικ» μεταξύ των οστών. Θα ασκήσει πίεση στους χώρους μεταξύ των οστών των δαχτύλων για να προσπαθήσει να αναπαράγει τον πόνο και να αναζητήσει κάλους ή ενδείξεις καταγμάτων καταπόνησης στα οστά που μπορεί να είναι η αιτία του πόνου. Οι δοκιμές για το εύρος κίνησης στα δάκτυλα θα αποκλείσουν την ύπαρξη αρθρίτιδας ή την φλεγμονή των αρθρώσεων. Απαιτούνται ακτινογραφίες για να αποκλειστεί ένα κάταγμα καταπόνησης ή αρθρίτιδα των αρθρώσεων που ενώνουν τα δάκτυλα με το πόδι.

Οι αρχικές θεραπείες είναι μη χειρουργικές και σχετικά απλές. Μπορούν να περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες:

  • Αλλαγές στα υποδήματα. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια ή τα σφιχτά παπούτσια και φορέστε φαρδιά παπούτσια με χαμηλότερα τακούνια και μαλακή σόλα. Αυτό επιτρέπει στα οστά να απλωθούν και μπορεί να μειώσει την πίεση στο νεύρο, δίνοντάς του χρόνο να θεραπευτεί.
  • Ορθωτικά. Τα ειδικά προσαρμοσμένα ένθετα και τα μαξιλαράκια υποδημάτων βοηθούν επίσης στην ανακούφιση του ερεθισμού ανυψώνοντας και διαχωρίζοντας τα οστά, μειώνοντας την πίεση στο νεύρο.
  • Έγχυση. Μία ή περισσότερες εγχύσεις ενός φαρμάκου από την κατηγορία των κορτικοστεροειδών μπορούν να μειώσουν το οίδημα και τη φλεγμονή του νεύρου, φέρνοντας κάποια ανακούφιση.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας συνδυασμός πιο ευρύχωρων και πιο άνετων παπουτσιών, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ειδικά ορθωτικά και εγχύσεις κορτιζόνης παρέχουν ανακούφιση σε πάνω από το 80% των ανθρώπων με νεύρωμα Morton. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν σας απαλλάσσει από τα συμπτώματά, ο ειδικός ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να συζητήσει μαζί σας τις επιλογές χειρουργικής θεραπείας. Με την χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει εκτομή ενός μικρού τμήματος του νεύρου ή να γίνει απελευθέρωση του ιστού γύρω από το νεύρο. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει γενικά μια σύντομη περίοδο ανάρρωσης.