Μυρμηκιές πέλματος

Οι μυρμηκιές πέλματος είναι μια κοινή ιογενής δερματική λοίμωξη στην κάτω (πελματιαία) πλευρά του ποδιού σας. Περίπου το 10% των εφήβων έχουν μυρμηκιές στο πέλμα. Η χρήση των κοινόχρηστων ντους και η βάδιση στα αποδυτήρια με γυμνά πόδια μετά από μια προπόνηση αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη μυρμηκιών πέλματος.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι μυρμηκιές πέλματος προκαλούνται από έναν ιό που εισέρχεται στο σώμα μέσω ενός ανοίγματος σαν μικρό σχίσιμο στο δέρμα. Ο ιός αναπτύσσεται σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, όπως εκείνα που δημιουργούνται σε αποδυτήρια ή στα παπούτσια σας όταν τα πόδια σας ιδρώνουν και η υγρασία παγιδεύεται. Οι μυρμηκιές πέλματος συχνά εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές του ποδιού, αυξάνονται σε μέγεθος και «αναπαράγονται», με αποτέλεσμα ένα σύμπλεγμα που μοιάζει με μωσαϊκό.

Οι μυρμηκιές πέλματος μπορεί να εκδηλωθούν οπουδήποτε στο πέλμα του ποδιού. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση από τους κάλους. Ωστόσο, ίσως μπορείτε να δείτε μικροσκοπικές μαύρες κουκίδες στο επιφανειακό στρώμα των πελματιαίων μυρμηκιών. Αυτά είναι τα άκρα των τριχοειδών αγγείων. Οι κάλοι δεν έχουν αιμοφόρα αγγεία, συνήθως μοιάζουν με κίτρινο κερί και βρίσκονται μόνο πάνω από περιοχές που φέρουν βάρος (φορτιζόμενες περιοχές).

Οι πελματιαίες μυρμηκιές μπορεί να είναι πολύ επώδυνες και ευαίσθητες. Η ορθοστασία και η βάδιση πιέζει τις μυρμηκιές. Αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα, δίνοντας σας την αίσθηση ότι έχετε κάποιο χαλίκι στο παπούτσι σας.

 

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Αν και οι πελματιαίες μυρμηκιές μπορεί τελικά να εξαφανιστούν από μόνες τους, πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία εάν είναι επώδυνες. Ο γιατρός σας μπορεί να αποξέσει προσεκτικά την μυρμηκιά και να εφαρμόσει μια μορφή επίδεσης με ενσωματωμένη φαρμακευτική ουσία. Μπορεί επίσης να σας δώσει οδηγίες πώς να περιποιηθείτε οι ίδιοι το πέλμα. Τα επιθέματα σαλικυλικού οξέος, που εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση, και η καλή υγιεινή των ποδιών, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής χρήσης ελαφρόπετρας, συχνά είναι απαραίτητα. Εντούτοις, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να εξαφανιστούν πλήρως οι μυρμηκιές.

Αν οι μυρμηκιές είναι ανθεκτικές στη θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια διαδικασία για να τις αφαιρέσετε. Μετά την εφαρμογή τοπικού αναισθητικού, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει υγρό άζωτο για να παγώσει την μυρμηκιά και να τη διαλύσει. Για να αποφευχθούν οι ουλές ή οι βλάβες σε άλλους ιστούς, αυτή η μέθοδος αφαιρεί μόνο το ανώτερο τμήμα της μυρμηκιάς. Η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά μέχρις ότου διαλυθεί ολόκληρη η μυρμηκιά. Εναλλακτικά, ο γιατρός μπορεί να κόψει (αφαιρέσει) την μυρμηκιά.

 

Πως μπορώ να αποτρέψω τις πελματιαίες μυρμηκιές;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πελματιαίων μυρμηκιών, βεβαιωθείτε ότι φοράτε σαγιονάρες ή σανδάλια όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο ντους ή αποδυτήρια. Χρησιμοποιήστε αντιιδρωτικές σκόνες για τα πόδια και αλλάζετε συχνά τις κάλτσες σας για να διατηρήσετε τα πόδια στεγνά.