Κοιλοποδία

Κοιλοποδία – Υψηλές ποδικές καμάρες

Ακριβώς όπως τα πόδια με πλατυποδία – χαμηλή καμάρα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, έτσι μπορούν και τα πόδια με υψηλές καμάρες. Μια υψηλή καμάρα, που ονομάζεται κοιλοποδία, εμφανίζεται μερικές φορές στα παιδιά, αλλά μπορεί να μην παρατηρηθεί μέχρι την ενηλικίωση. Όπως και με την πλατυποδία, οι ψηλές καμάρες είναι μερικές φορές κληρονομικές. Οι άνθρωποι με υψηλές καμάρες είναι ευάλωτοι σε τραυματισμούς υπέρχρησης κατά τη διάρκεια του αθλητισμού και της άσκησης επειδή τα πόδια τους δεν απορροφούν σωστά τους κραδασμούς. Μεγαλύτερο μέρος του ποδιού δεν αγγίζει το έδαφος για να παρέχει στήριξη για το περπάτημα.

Τα ειδικά ένθετα υποδημάτων συστήνονται για τις υψηλές καμάρες. Τα ένθετα τοποθετούν σωστά το πόδι και παρέχουν απορρόφηση κραδασμών.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον ορθοπαιδικό;

Αντίθετα με την πλατυποδία, που συχνά είναι μία φυσιολογική παραλλαγή των ποδιών, οι περισσότερες περιπτώσεις κοιλοποδίας έχουν παθολογικό υπόβαθρο. Συχνά πρόκειται για νευρολογικές παθήσεις που, εκτός από τα πόδια, μπορεί να προσβάλλουν και άλλες περιοχές του σώματος. Για αυτό το λόγο, ασθενείς με κοιλοποδία πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογούνται από νωρίς για να έχουν ολοκληρωμένη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησής τους.