Είσφρυση όνυχος

Εάν κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά, ειδικά στις πλαϊνές πλευρές των μεγάλων δακτύλων σας, μπορεί να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση μιας κοινής διαταραχής που λέγεται είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση. Όπως πολλοί άνθρωποι, όταν κόβετε τα νύχια σας, μπορεί να λεπτύνετε τις γωνίες έτσι ώστε το νύχι να καμπυλώνει με το σχήμα του ποδιού σας. Αλλά αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθά το νύχι να μεγαλώνει μέσα στο δέρμα του δαχτύλου σας. Οι πλευρές του νυχιού διπλώνουν και εισχωρούν στο δέρμα σας. Η είσφρυση μπορεί επίσης να συμβεί αν φοράτε παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά ή πολύ μικρά. Οποιοδήποτε από τα νύχια σας μπορεί να εμφανίσει ονυχοκρύπτωση, αλλά το πιθανότερο είναι να προσβάλλει τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας.

Όταν έχετε για πρώτη φορά είσφρυση όνυχος, η περιοχή στο πλάι του νυχιού μπορεί να είναι σκληρή, πρησμένη και ευαίσθητη. Αργότερα, μπορεί να κοκκινίσει και να μολυνθεί, και να είναι επώδυνη. Μπορεί ακόμη να παρατηρήσετε εκροή πύου. Τέλος, το δέρμα σας μπορεί να ξεκινήσει να αναπτύσσεται πάνω από την ονυχοκρύπτωση και να την καλύπτει.

 

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της ονυχοκρύπτωσης, μουλιάστε το πόδι σας σε ζεστό νερό με σαπούνι αρκετές φορές κάθε μέρα. Μπορεί να χρειαστεί να σηκώσετε απαλά την άκρη του νυχιού από την ενσωματωμένη του θέση και να εισάγετε λίγο βαμβάκι ή κερωμένο οδοντικό νήμα μεταξύ του νυχιού και του δέρματος. Χρειάζεται καθημερινές αλλαγές σε αυτού του τύπου την αντιμετώπιση.

Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών. Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτείτε στο πώς να κόβετε τα νύχια σας σωστά. Φορέστε καθαρές κάλτσες και ανοιχτά παπούτσια, όπως σανδάλια.
Εάν πονάτε πολύ ή / και η λοίμωξη συνεχίζει να επιμένει, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει ένα μέρος του νυχιού. Γίνεται έγχυση αναισθητικού στο δάκτυλο και ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ψαλίδι για να κόψει το τμήμα του νυχιού που έχει εισχωρήσει στο δέρμα, προσέχοντας να μην πειράξει την κοίτη του νυχιού από κάτω. Ένα εκτεθειμένο υπονύχιο μπορεί να είναι επώδυνο. Η αφαίρεση ολόκληρου του νυχιού (πλήρης ονυχεκτομή) αυξάνει την πιθανότητα το νέο νύχι να έχει κάποια παραμόρφωση. Μπορεί να χρειαστούν 3-4 μήνες για να ξαναμεγαλώσει το νύχι σας.

Οι ονυχοκρυπτώσεις συχνά επανεμφανίζονται. Εάν έχετε ένα χρόνιο πρόβλημα με την είσφρυση του νυχιού, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια άλλη χειρουργική διαδικασία στην οποία το σημείο που διαμορφώνεται το νύχι του δακτύλου αφαιρείται μόνιμα.

 

Πρόληψη

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης ονυχοκρύπτωσης, κόβοντας τα νύχια σας χωρίς να στρογγυλεύετε τις γωνίες. Το μήκος του νυχιών σας πρέπει να εκτείνεται λίγο πέρα από εκεί που τελειώνει το δέρμα σας. Η κορυφή κάθε νυχιού θα πρέπει να σχηματίζει μια ευθεία γραμμή, επίπεδη με την κορυφή του δαχτύλου σας. Ορισμένες πρόσθετες οδηγίες για την πρόληψη της ονυχοκρύπτωσης περιλαμβάνουν:

  • Μην σκαλίζετε και τραβάτε τα νύχια σας με τα χέρια.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια και οι κάλτσες σας δεν είναι πολύ σφιχτά.
  • Διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά ανά πάσα στιγμή.