Γαμψοδακτυλία

Οι ασθενείς συχνά αποδίδουν την κοινή παραμόρφωση της γαμψοδακτυλίας στη χρήση υποδημάτων που πιέζουν τα δάχτυλα των ποδιών, όπως παπούτσια που είναι πολύ κοντά ή έχουν ψηλά τακούνια. Ωστόσο, η γαμψοδακτυλία μπορεί συχνά να είναι και το αποτέλεσμα νευρικής βλάβης που προκαλείται από ασθένειες όπως ο διαβήτης ή ο αλκοολισμός, που μπορούν να αποδυναμώσουν τους μύες στο πόδι σας. Όταν έχετε γαμψοδακτυλία σημαίνει πως τα δάκτυλα σας είναι γαμψά σαν ένα ράμφος, πιέζονται ανομοιόμορφα στις σόλες και τη ράχη των παπουτσιών και δημιουργούν οδυνηρούς κάλους. Η γαμψοδακτυλία επιδεινώνεται χωρίς θεραπεία και μπορεί να γίνει μόνιμη παραμόρφωση με την πάροδο του χρόνου.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαμψοδακτυλίας;

  • Τα δάκτυλά σας είναι λυγισμένα προς τα πάνω (έκταση) από τη βάση τους που ενώνεται με τις κεφαλές των μεταταρσίων οστών
  • Τα δάχτυλα των ποδιών σας κάμπτονται προς τα κάτω (κάμψη) στις μεσαίες αρθρώσεις προς το πέλμα του παπουτσιού σας.
  • Μερικές φορές τα δάχτυλα των ποδιών σας λυγίζουν επίσης προς τα κάτω στις αρθρώσεις με το οστό του νυχιού (ονυχοφόρος φάλαγγα), με αποτέλεσμα να συστρέφονται κάτω από το πόδι.
  • Μπορεί να αναπτυχθούν κάλοι πάνω στη ράχη των δακτύλων ή κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων

 

Πως γίνεται η διάγνωση της γαμψοδακτυλίας;

Εάν έχετε ενοχλήσεις από ένα δάχτυλο που γίνεται γαμψό, επισκεφθείτε το γιατρό σας για αξιολόγηση. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ορισμένες εξετάσεις για να αποκλείσετε νευρολογικές διαταραχές που μπορεί να αποδυναμώσουν τους μυς των ποδιών σας, δημιουργώντας ανισορροπίες που κάμπτουν τα δάχτυλα των ποδιών σας. Το τραύμα και η φλεγμονή μπορούν επίσης να προκαλέσουν την παραμόρφωση της γαμψοδακτυλίας.

 

Πως αντιμετωπίζεται η γαμψοδακτυλία;

Η γαμψοδακτυλία αρχικά είναι συνήθως εύκαμπτη παραμόρφωση, δηλαδή μπορεί να διορθωθεί παθητικά. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου τα δάκτυλα γίνονται περισσότερο δύσκαμπτα. Εάν έχετε γαμψοδακτυλία στα πρώτα στάδια, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιου τύπου νάρθηκα ή ταινία για να συγκρατήσει τα δάχτυλα των ποδιών σας στη σωστή θέση.

Πρόσθετες συμβουλές:

  • Φορέστε ευρύχωρα παπούτσια με μαλακό ύφασμα στον χώρο για τα δάκτυλα και αποφύγετε τα στενά παπούτσια και τα ψηλά τακούνια.
  • Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να τεντώνετε τα δάχτυλα των ποδιών σας και τις αρθρώσεις επαναφέροντάς τα στη φυσιολογική τους θέση.
  • Δυναμώστε τα δάχτυλα των ποδιών με ασκήσεις που θα σας υποδείξει ο ειδικός ορθοπαιδικός, όπως να σηκώνετε μπίλιες ή να μαζεύετε μια πετσέτα που βρίσκεται στο πάτωμα.

Εάν έχετε γαμψοδακτυλία σε προχωρημένο στάδιο και τα δάκτυλα των ποδιών είναι αγκυλωμένα στην παραμορφωμένη θέση τους:

  • Ένα ειδικό μαξιλάρι μπορεί να αναδιανείμει το βάρος σας και να ανακουφίσει την πίεση κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων.
  • Δοκιμάστε ειδικά “βαθιά” παπούτσια που έχουν ένα πρόσθετο ύψος γύρω στο 1 εκατοστό στον χώρο των δακτύλων
  • Ζητήστε από έναν τσαγκάρη να δημιουργήσει μια μικρή εσοχή στο επίπεδο των δακτύλων που έχουν γαμψοδακτυλία για να υποδέχεται τη δύσκαμπτη παραμόρφωση.

Εάν αυτές οι θεραπείες δεν βοηθήσουν, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί το πρόβλημα.