Τι είναι οι οστεοχόνδρινες βλάβες του αστραγάλου;
Οι οστεοχόνδρινες βλάβες του αστραγάλου είναι ένας τύπος βλάβης της ποδοκνημικής άρθρωσης που προσβάλει τόσο την επιφάνεια της άρθρωσης (αρθρικός χόνδρος) όσο και το οστό του αστραγάλου. Μια κανονική, υγιής άρθρωση ποδοκνημικής αποτελείται από ομαλό χόνδρο υποστηριζόμενο από κάτω από ισχυρό οστό. Μερικές φορές ένας τραυματισμός ποδοκνημικής οδηγεί σε κατεστραμμένες, τραχείες περιοχές του χόνδρου και του υποκείμενου οστού. Οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί ονομάζουν αυτό τον τύπο τραυματισμού οστεοχόνδρινη βλάβη του αστραγάλου. Δεδομένου ότι η άρθρωση της ποδοκνημικής κινείται ομαλά κατά το περπάτημα, τα τραχιά σημεία μπορεί να προκαλέσουν πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και μειωμένη κίνηση.
Ποιοι είναι οι στόχοι της τεχνικής μωσαϊκού;
Ένας τρόπος θεραπείας του κατεστραμμένου χόνδρου της ποδοκνημικής είναι η χειρουργική επέμβαση. Ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης ονομάζεται τεχνική μωσαϊκού, η οποία είναι η μεταμόσχευση μικρών ποσοτήτων οστού και χόνδρου. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της επέμβασης είναι να εξομαλύνει την επιφάνεια της άρθρωσης της ποδοκνημικής αντικαθιστώντας τα σημεία που έχουν βλάβες με υγιή, ομαλό χόνδρο. Με την ανακατασκευή της επιφάνειας, ο πόνος και άλλα συμπτώματα μειώνονται ή σταματούν εντελώς.
Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;
H επέμβαση με τη χρήση της τεχνικής μωσαϊκού μπορεί να ληφθεί υπόψη εάν συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα μετά από συντηρητική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να εξεταστεί εάν μια οστεοχόνδρινη βλάβη αποκολληθεί εντελώς από το οστό της ποδοκνημικής και / ή αρχίσει να μετακινείται μέσα στον χώρο της άρθρωσης. Επίσης, εάν μία βλάβη είναι πολύ μεγάλη για να θεραπευτεί μόνης της αλλά αρκετά μικρή για να επιτρέψει τη μεταμόσχευση νέου ιστού, η τεχνική μωσαϊκού μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή.
Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;
Δεν πρέπει να προχωρήσετε σε επέμβαση τεχνικής μωσαϊκού εάν το μέγεθος της οστεοχόνδρινης βλάβης είναι υπερβολικά μεγάλο για αυτήν την τεχνική, αν υπάρχει λοίμωξη της άρθρωσης της ποδοκνημικής ή του υποκείμενου οστού ή αν υπάρχει αστάθεια ποδοκνημικής. Οι νεαροί ασθενείς με σκελετό που δεν έχει ακόμη ωριμάσει δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση, όπως επίσης οι ηλικιωμένοι ασθενείς με ιατρικά προβλήματα που θα περιπλέξουν την ανάρρωση. Η προχωρημένη αρθρίτιδα σε όλη την άρθρωση της ποδοκνημικής είναι ακόμη ένας λόγος για την αποφυγή αυτής της χειρουργικής τεχνικής.
Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση
Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του μοσχεύματος ιστού από την άρθρωση του γόνατος στην ίδια πλευρά με την τραυματισμένη ποδοκνημική ή την χρήση μοσχεύματος από έναν δότη. Ο ορθοπαιδικός χειρούργος κάνει τομές στην ποδοκνημική για να έχει πρόσβαση στην τραυματισμένη περιοχή. Ο υγιής ιστός μεταμοσχεύεται στην περιοχή της οστεοχόνδρινης βλάβης. Μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση, ο χειρουργός κλείνει τις τομές με ράμματα και τοποθετείται ένας επίδεσμος ή ένας γύψινος νάρθηκας.
Συχνές ερωτήσεις
Θα πρέπει να μείνω μια νύχτα στο νοσοκομείο μετά από τη χειρουργική επέμβαση;
Οι περισσότεροι υγιείς ασθενείς θα μπορέσουν να φύγουν από το νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση εφόσον μπορούν να λάβουν φάρμακα από το στόμα και ο πόνος τους είναι υπό έλεγχο. Οι ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας μπορούν να παραμείνουν στο νοσοκομείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Θα χρειαστώ πατερίτσες;
Δεδομένου ότι δεν θα φέρετε βάρος στο πάσχον πόδι, θα χρειαστείτε πατερίτσες ή κάποια άλλη μέθοδο για να μην πατάτε το πόδι σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε όλο το βάρος μακριά από την ποδοκνημική σας.
Πότε γίνεται η αφαίρεση ραμμάτων;
Τα ράμματα σας θα αφαιρεθούν μόλις μειωθεί το πρήξιμο σε ένα ασφαλές επίπεδο, συνήθως δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
Πόσο σύντομα μπορώ να κάνω μπάνιο και να βρέξω τις τομές;
Μπορείτε να κάνετε μπάνιο μετά τις πρώτες 48 ώρες, αλλά δεν πρέπει να βρέξετε τους επιδέσμους. Οι τομές πρέπει να προστατεύονται για λίγες εβδομάδες πριν να τις βρέξετε.
Πότε μπορώ να οδηγήσω;
Θα επιτραπεί να οδηγήσετε μόλις μπορέσετε να περπατήσετε χωρίς πατερίτσες και είστε σε θέση να αντιδράσετε κατάλληλα χωρίς πόνο στην ποδοκνημική. Δεν μπορείτε να οδηγήσετε αν παίρνετε ισχυρά αναλγητικά που περιέχουν κωδεΐνη, μορφίνη ή άλλες ουσίες που επηρεάζουν τη συγκέντρωση.
Πόσο θα πονέσει αυτή η επέμβαση;
Αυτή η επέμβαση μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία. Ο γιατρός σας θα σας παράσχει το κατάλληλο φάρμακο για τον πόνο. Άλλοι τρόποι για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος περιλαμβάνουν την ανάπαυση, τον πάγο και την ανύψωση του προσβεβλημένου άκρου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, ειδικά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες.
Θα επανακτήσω όλη την αρχική λειτουργία της άρθρωσης της ποδοκνημικής μου;
Μετά την πρώτη περίοδο αποθεραπείας, θα ξεκινήσετε τη φυσικοθεραπεία για το εύρος κίνησης και την ενδυνάμωση της ποδοκνημικής ώστε να ανακτήσετε τη λειτουργία που είχατε πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Από πού προέρχεται μεταμόσχευση τους υγιούς χόνδρου;
Υπάρχουν δύο πηγές μοσχεύματος. Το πρώτο προέρχεται από μια υγιή περιοχή στο σώμα του ασθενούς. Αυτό είναι γνωστό ως αυτομόσχευμα. Το δεύτερο προέρχεται από το σώμα ενός αποθανόντος δότη και ονομάζεται αλλομόσχευμα.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στην άσκηση ή στον αθλητισμό
Παρόλο που η επιστροφή στη δραστηριότητα βασίζεται στην πρόοδο του κάθε ασθενούς καθώς και στην γνώμη του χειρουργού, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να αυξάνουν τη δραστηριότητά τους ανάλογα με στα όρια του πόνου στις 10 έως 12 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Μπορεί η λήψη χόνδρου από άλλες αρθρώσεις στο σώμα να μου προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα;
Το μόσχευμα που συλλέγεται απομακρύνεται από μία υγιή άρθρωση που φέρει λιγότερο βάρος. Αυτό μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων.