Τι είναι ο ραιβός πέμπτος δάκτυλος;

Ο ραιβός 5ος δάκτυλος, που διεθνώς ονομάζεται bunionette, είναι μια παραμόρφωση σαν κότσι στη βάση του μικρού δακτύλου. Αναπτύσσεται στην εξωτερική πλάγια πλευρά του ποδιού, στο επίπεδο της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης. Με την πάροδο του χρόνου η ραιβότητα μπορεί να χειροτερεύει καθώς το πέμπτο δάκτυλο κινείται προς τα μέσα και το πέμπτο μετατάρσιο (το οστό που συνδέεται με αυτό) κινείται προς τα έξω. Η τριβή ανάμεσα στο εξόγκωμα και τα σφιχτά παπούτσια μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη σκληρού δέρματος / επώδυνο κάλου πάνω από περιοχή του πέμπτου δακτύλου. Υπάρχουν τρεις τύποι ραιβότητας πέμπτου δακτύλου. Όλοι μπορεί να προκαλέσουν πόνο και πίεση στο εξωτερικό του ποδιού. Διεθνώς η κατάσταση περιγράφεται και ως tailor’s bunion (το κότσι του ράφτη) επειδή παραδοσιακά εμφανιζόταν σε ράφτες που εργαζόταν για πολλές ώρες καθισμένοι οκλαδόν.

Ο ραιβός πέμπτος δάκτυλος (tailor’s bunion) είναι μια οδυνηρή οστέϊνη προεξοχή, ή εξόγκωμα, έξω από το πέμπτο (μικρό) δάκτυλο.

 

Τι είναι η οστεοτομία του πέμπτου μεταταρσίου;

Οστεοτομία είναι ένα ελεγχόμενο κόψιμο στο κόκαλο με στόχο συνήθως την ευθυγράμμισή του. Η οστεοτομία του πέμπτου μεταταρσίου διενεργείται στην κεφαλή, στον αυχένα ή στον άξονα του οστού που λέγεται διάφυση για να γίνει το δάχτυλο πιο ίσιο και η οστέϊνη προεξοχή μικρότερη.

 

Ποιος είναι ο στόχος της οστεοτομίας του πέμπτου μεταταρσίου;

Ο στόχος της οστεοτομίας του πέμπτου μεταταρσίου είναι να ισιώσει την παραμόρφωση στην βάση του μικρού δακτύλου και να μειώσει τον πόνο και το τρίψιμο στην εξωτερική πλευρά του ποδιού. Αυτή η επέμβαση συνδυάζεται συχνά με την αφαίρεση της διόγκωσης που λέγεται κότσι από την κεφαλή του 5ου μεταταρσίου στην εξωτερική πλευρά του ποδιού.

 

Πότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση είναι ενδεδειγμένη αν η παραμόρφωση σε ραιβότητα του πέμπτου δακτύλου είναι επώδυνη, δεν βελτιώνεται με συντηρητική αντιμετώπιση και σας εμποδίζει να φοράτε άνετα παπούτσια. Οι επιλογές για συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνουν τη χρήση φαρδύτερων παπουτσιών, τον καθαρισμό του κάλου στην εξωτερική πλευρά του πέμπτου μεταταρσίου, την κάλυψη της περιοχής με μαλακά επιθέματα (συνήθως από σιλικόνη ή τη χρήση προκατασκευασμένων ή εξατομικευμένων ορθωτικών (ορθοπαιδικοί πάτοι).

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση δεν πρέπει επιλέγεται πριν δοκιμαστούν συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης. Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να αποφεύγεται εάν έχετε μια λοίμωξη στο πέμπτο δάχτυλο του ποδιού ή στην περιοχή της διόγκωσης (κότσι) ή εάν το δάχτυλό σας έχει κακή κυκλοφορία αίματος. Η κακή κυκλοφορία μπορεί να προκληθεί από το κάπνισμα και τον διαβήτη και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα επούλωσης των πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση. Η οστεοτομία του πέμπτου μεταταρσίου δεν είναι απαραίτητη εάν το οστό έχει καλή ευθυγράμμιση.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η οστεοτομία του πέμπτου μεταταρσίου είναι συνήθως μια επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας, που σημαίνει πως οι ασθενείς συνήθως δεν χρειάζεται να μείνουν στο νοσοκομείο για διανυκτέρευση. Το εξόγκωμα στην εξωτερική πλευρά του ποδιού (κότσι) και το πέμπτο μετατάρσιο κόβονται και το οστό επανατοποθετείται στη σωστή θέση. Αυτό διορθώνει την παραμόρφωση και μειώνει τον πόνο.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές