Χειρουργική επέμβαση αστάθειας ποδοκνημικής

Ποιος είναι ο στόχος της ανακατασκευής των πλαγίων συνδέσμων της ποδοκνημικής;

Ο στόχος αυτής της χειρουργικής επέμβασης είναι να αποκατασταθεί η φυσιολογική σταθερότητα της ποδοκνημικής. Επίσης διορθώνει την αίσθηση του ασθενούς ότι η ποδοκνημική φεύγει από τη θέση της και κάθε πόνο που σχετίζεται με μία ασταθή ποδοκνημική.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Η πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης εξετάζεται όταν έχετε μία ασταθή ποδοκνημική άρθρωση που δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητική θεραπεία. Συνήθως συνιστώνται περίπου έξι μήνες συντηρητικής θεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Μια κλινική εξέταση θα δείξει ότι η ποδοκνημική είναι ασταθής και η χρήση απεικονιστικού ελέγχου μερικές φορές βοηθά στη διάγνωση.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Η γενική κατάσταση της υγείας σας παίζει ρόλο σε οποιαδήποτε απόφαση για χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς με ασθένειες νεύρων ή ειδικές νόσους του κολλαγόνου μπορεί να μην βοηθηθούν από αυτόν τον τύπο χειρουργικής επέμβασης. Άλλες διαγνώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής άρθρωσης, μπορεί να απαιτούν διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης των οστών και των αρθρώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χρόνιος πόνος μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από τη μη χειρουργική αντιμετώπιση σε ειδικό ιατρείο πόνου. Η χειρουργική επέμβαση δεν συνιστάται για τη θεραπεία ενός μεμονωμένου διαστρέμματος της ποδοκνημικής.

 

Γενικές πληροφορίες για τη χειρουργική επέμβαση

Η ανακατασκευή των πλαγίων συνδέσμων της ποδοκνημικής είναι συχνά χειρουργική επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας. Συνήθως γίνεται υπό γενική ή τοπική αναισθησία. Μπορούν να πραγματοποιηθούν και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις ταυτόχρονα. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση της ποδοκνημικής άρθρωσης. Για την ανακατασκευή του συνδέσμου απαιτείται κατά κανόνα τουλάχιστον μία μεγαλύτερη τομή.

Μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες τεχνικές ανάλογα με τον ασθενή. Μια επιλογή είναι να επιδιορθωθούν οι υπάρχοντες σύνδεσμοι του ασθενούς με ράμματα. Αυτή η επισκευή συχνά ενισχύεται με την υποστήριξη άλλων ιστών της περιοχής. Αυτό αναφέρεται ως η τροποποιημένη Bröstrom τεχνική. Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση ενός τένοντα για να αντικατασταθούν οι σχισμένοι σύνδεσμοι. Αυτή η τεχνική είναι παρόμοια με αυτή που γίνεται στις ανακατασκευές συνδέσμων του γόνατος.

Χειρουργική τεχνική

Η τροποποιημένη χειρουργική επέμβαση Bröstrom είναι η επέμβαση που χρησιμοποιείται συχνότερα για αυτό το πρόβλημα. Ο χειρουργός αρχίζει κάνοντας μια τομή σε σχήμα C ή J στο εξωτερικό τμήμα της ποδοκνημικής άρθρωσης. Οι έξω σύνδεσμοι της ποδοκνημικής που συχνά έχουν επουλωθεί σε χαλαρωμένη θέση εντοπίζονται. Στη συνέχεια αναδιπλώνονται και σφίγγονται χρησιμοποιώντας είτε ράμματα είτε άγκυρες που τοποθετούνται στο έξω οστό της ποδοκνημικής (το οστό της περόνης). Η συρραφή άλλου ιστού της περιοχής (συνήθως ο λεγόμενος καθεκτικός σύνδεσμος των εκτεινόντων) πάνω από τους επισκευασμένους συνδέσμους ενισχύει περαιτέρω την επισκευή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν τένοντες για την αντικατάσταση των συνδέσμων. Ο χειρουργός περιστρέφει έναν τένοντα μέσα από τα οστά της ποδοκνημικής. Ο τένοντας συγκρατείται στη θέση του με ράμματα και πιθανώς μία βίδα μέσα στο οστό. Μία από τις επιλογές είναι η χρήση τένοντα από τον ίδιο τον ασθενή (αυτομόσχευμα). Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ο λεγόμενος ισχνός ή ο ημιτενοντώδης τένοντας, που λαμβάνονται μέσω μιας ξεχωριστής τομής στο εσωτερικό μέρος του γόνατος. Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση πτωματικού παρασκευάσματος. Μια διαφορετική μέθοδος είναι η λήψη ενός τμήματος ενός εκ των τενόντων από την πλευρά της ποδοκνημικής, των λεγόμενων περονιαίων τενόντων, το οποίο περιστρέφεται μέσα από στο οστό της περόνης..

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Μετά το χειρουργείο χρησιμοποιείται νάρθηκας ή γύψος για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες πριν μπορέσετε να βάλετε κανονικό βάρος στην ποδοκνημική. Η φόρτιση του σκέλους προχωρά προοδευτικά με τη χρήση αφαιρούμενης μπότας. Μετά την χρήση της μπότας συνήθως χρησιμοποιείται κάποιος τύπος επιστραγαλίδας.

Περίπου έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση ξεκινούν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης της ποδοκνημικής, σε βαθμό που επιτρέπει ο πόνος. Σε αυτή τη φάση συνήθως ξεκινά και η φυσικοθεραπεία. Το τρέξιμο στην ευθεία επιτρέπεται όταν η ποδοκνημική είναι πλέον αρκετά ισχυρή για να το υποστηρίξει. Στη συνέχεια εφαρμόζεται ειδικό ασκησιολόγιο ανάλογα με το κάθε άθλημα. Ο συνολικός χρόνος αποκατάστασης κυμαίνεται από έξι έως δώδεκα μήνες μετά την επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν γενικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Αυτές περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία, τις λοιμώξεις, τη βλάβη σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, την αιμορραγία και τη δημιουργία θρόμβων.

Οι ασθενείς έχουν συνήθως για κάποιο διάστημα μειωμένη αίσθηση γύρω από την τομή τους. Είναι επίσης συχνή η μείωση της αίσθησης ως τη ράχη του ποδιού. Αυτό συμβαίνει έως και 20% των περιπτώσεων και κυμαίνεται από αυξημένη ευαισθησία τοπικά έως και σε πλήρη απώλεια της αίσθησης. Άλλα λιγότερο συχνά προβλήματα περιλαμβάνουν καθυστερημένη επούλωση των τομών και λοίμωξη. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν θρόμβοι αίματος στις φλέβες του ποδιού.

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Ποιος είναι ο κίνδυνος επαναρρήξης του συνδέσμου μου μετά την επισκευή του;

Η ρήξη ενός συνδέσμου μπορεί να έχει πολλά στάδια και διαφορετικούς βαθμούς. Μπορεί να συμβεί πλήρης ρήξη, αλλά κάτι τέτοιο συνήθως μόνο μετά από επαναλαμβανόμενο τραυματισμό. Ωστόσο, οι επισκευασμένοι σύνδεσμοι μπορεί να διαταθούν (=τεντωθούν) με την πάροδο του χρόνου. Μακροχρόνιες μελέτες που εξετάζουν αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις και την ικανοποίηση των ασθενών από αυτές έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 90% των ασθενών έχουν καλό ή εξαιρετικό αποτέλεσμα.

 

Τι θα συμβεί αν η αστάθεια της ποδοκνημικής μου δεν βελτιωθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού. Το τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει επίσης. Οι ασθενείς που έχουν επίμονη αστάθεια μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορούν να βελτιωθούν με φυσικοθεραπεία ή με τη χρήση ενός ορθωτικού. Μια ακόμα επιλογή είναι πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις για την ανακατασκευή των συνδέσμων. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η αρθρόδεση της ποδοκνημικής άρθρωσης.