Τι είναι η εκτομή οστεοφύτων της ποδοκνημικής άρθρωσης;

Η εκτομή των οστεόφυτων της ποδοκνημικής απομακρύνει τις οστικές προεξοχές από τον αστράγαλο ή την κνήμη, τα οποία είναι κόκαλα της άρθρωσης της ποδοκνημικής.

 

Ποιος είναι ο στόχος της εκτομής των οστεοφύτων;

Ο στόχος της αφαίρεσης των οστεοφύτων της ποδοκνημικής είναι να ανακουφίσει από τον πόνο που προκαλείται από οστική προστριβή και τον εγκλωβισμό των μαλακών μορίων στο πρόσθιο τμήμα της ποδοκνημικής.

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Αν έχετε πόνο στο πρόσθιο τμήμα της ποδοκνημικής που δεν βελτιώνεται με συντηρητική θεραπεία, μπορεί να εξεταστεί η επιλογή της εκτομής των οστεοφύτων. Ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος με την προς τα πάνω κάμψη (ραχιαία κάμψη) της ποδοκνημικής. Ο πόνος συνήθως προκαλείται από οστική προεξοχή.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η χειλεκτομή ποδοκνημικής μπορεί να πραγματοποιηθεί αρθροσκοπικά (ελάχιστα επεμβατική) ή με ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Η επιλογή για ανοικτή ή αρθροσκοπική επέμβαση γίνεται με βάση το μέγεθος της οστικής προεξοχής και την προτίμηση του χειρούργου.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Η εκτομή των οστεοφύτων δεν ενδείκνυται αν πάσχετε από σοβαρή αρθρίτιδα. Η απομάκρυνση των οστικών προεξοχών στις αρθριτικές ποδοκνημικές δεν βελτιώνει συνήθως τον πόνο. Περισσότερο προχωρημένη αρθρίτιδα σημαίνει μικρότερο όφελος από τη χειρουργική επέμβαση.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Θα επανακτήσω το εύρος κίνησης της ποδοκνημικής αν απομακρυνθεί η οστική προεξοχή;

Το εύρος κίνησης μπορεί να αυξηθεί μετά την απομάκρυνση των οστικών προεξοχών. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθώς οι μαλακοί ιστοί όπως οι τένοντες και οι σύνδεσμοι γύρω από την ποδοκνημική μπορεί να είναι ακόμα σφιχτοί και αυτοί οι ιστοί επίσης επηρεάζουν την κίνηση της ποδοκνημικής.