Τι σημαίνει αποτυχία σε επέμβαση για βλαισό δάκτυλο (κότσι);

Οι περισσότερες περιπτώσεις βλαισού δακτύλου (κότσια) μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς κάποια επέμβαση, αλλά μερικές φορές απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις για την ανακούφιση από τον πόνο και την διόρθωση της παραμόρφωσης. Δυστυχώς, σε μερικές περιπτώσεις η επέμβαση αποτυγχάνει και το κότσι επανεμφανίζεται. Οι εξοστώσεις μπορούν να επανεμφανιστούν λόγω συνοδών παθήσεων, χειρουργικής τεχνικής ή ανεπαρκούς επούλωσης των οστών. Κάποιες φορές τα κότσια επανεμφανίζονται όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν τις μετεγχειρητικές οδηγίες.

 

Τι είναι η διόρθωση της αποτυχημένης επέμβασης σε βλαισό δάκτυλο (κότσι);

Ο στόχος της διόρθωσης μιας αποτυχημένης επέμβασης σε βλαισό δάκτυλο (κότσι) είναι να ανακουφίσει από τον πόνο και την παραμόρφωση του πρώτου δάχτυλου που παραμένουν ή επανεμφανίζονται μετά την πρώτη χειρουργική επέμβαση. Σε αυτήν την περίπτωση η επανεγχείρηση ονομάζεται και χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης. Μερικές φορές, αναπτύσσεται και αρθρίτιδα μετά από την πρώτη χειρουργική επέμβαση διόρθωσης του βλαισού δακτύλου (κότσι). Αυτό μπορεί να απαιτεί μια διαφορετική χειρουργική τεχνική από την πρώτη επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί η πρώτη χειρουργική επέμβαση απέτυχε ώστε να αποτραπεί άλλη μία αποτυχία.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη επανεγχείρησης;

Η επανεγχείρηση, ή χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης είναι για όσους ασθενείς έχουν παραμόρφωση και πόνο μετά από την πρώτη χειρουργική επέμβαση. Ο πόνος μπορεί να είναι ο ίδιος ή και διαφορετικός σε σχέση με το πρώτο χειρουργείο. Θα εξεταστούν οι παραμορφώσεις των οστών και των αρθρώσεων και οι διάφορες γωνίες τους γύρω από το μεγάλο δάκτυλο.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η επανεγχείρηση;

Η χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης (επανεγχείρηση) δεν συνιστάται όταν υπάρχει κακή κυκλοφορία του αίματος ή ορισμένες νευρολογικές καταστάσεις. Τα κότσια δεν πρέπει να ξαναχειρουργούνται αν είναι ανώδυνα και δεν προκαλούν προβλήματα. Δεν θα πρέπει ποτέ να πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση μόνο για αισθητικούς λόγους. Η χειρουργική επέμβαση επίσης αποφεύγεται εάν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τις οδηγίες του χειρουργού μετά το χειρουργείο.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η επανεγχείρηση, ή χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης, μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, επειδή συνήθως είναι πιο περίπλοκη. Οι τομές πραγματοποιούνται συνήθως γύρω από το πρώτο δάκτυλο και από την καμάρα του ποδιού. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη αποφόρτιση για να έχετε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ειδικές οδηγίες μπορεί να περιλαμβάνουν την επίδεση, προστασία με μπότες ή νάρθηκες και περιορισμό των δραστηριοτήτων.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Το κότσι μου έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται, αλλά δεν με ενοχλεί. Χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση;

 

Γενικά όχι. Η χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης ενδείκνυται σε παραμόρφωση με πόνο. Αν αισθάνεστε καλά παρά το κότσι, η επανεγχείρηση δεν ενδείκνυται.