Τι είναι η τενοντομεταφορά του τένοντα του μακρού καμπτήρα τους δακτύλους στον εκτείνοντα?

Αυτή η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εύκαμπτης παραμόρφωσης γαμψοδακτυλίας. Σε μία παραμόρφωση γαμψοδακτυλίας το δάκτυλο είναι λυγισμένο και μπορεί να φαίνεται σαν ράμφος ή αγκίστρι. Μια εύκαμπτη παραμόρφωση είναι αυτή στην οποία το δάκτυλο μπορεί να διορθωθεί σε ευθεία θέση. Αυτή η παραμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία με τα παπούτσια, τον σχηματισμό τύλων δηλαδή κάλων και τον πόνο στη βάδιση.

Η επέμβαση της τενοντομεταφοράς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων στις οποίες το δάκτυλο αποκλίνει ή διασταυρώνεται με τα υπόλοιπα δάκτυλα. Πριν από την επιλογή της χειρουργικής επέμβασης, πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει μια περίοδο συντηρητικής αντιμετώπισης. Κάποιες από τις συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης είναι η τροποποίηση των παπουτσιών, το ειδικό δέσιμο των δακτύλων και ένθετα σιλικόνης που μοιάζουν με μανίκια γύρω από τα παραμορφωμένα δάκτυλα.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της τενοντομεταφοράς του μακρού καμπτήρα τένοντα στον εκτείνοντα;

Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι να βελτιωθεί η ευθυγράμμιση του δακτύλου, να εξαλειφθούν τυχόν προεξοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε σχηματισμό τύλων, δηλαδή κάλων, και να βελτιωθεί  η προσαρμογή του ποδιού σε υποδήματα.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Οι ασθενείς με ιστορικό κυκλοφοριακής ανεπάρκειας και απώλεια αίσθησης στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών έχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και θα πρέπει να συμβουλεύονται κατάλληλα από τον ορθοπαιδικό χειρουργό για την επιλογή της χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση εκτελείται συνήθως στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι την ίδια μέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία ή να πραγματοποιηθεί με φάρμακο που εγχύεται στο πόδι σας, οπότε δεν κοιμάστε στη διάρκεια του χειρουργείου. Για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αίματος εφαρμόζεται στο πόδι σας μία ίσχαιμος περίδεση.

 

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Η επιστροφή στην εργασία ποικίλλει και εξαρτάται από τη φύση του επαγγέλματός σας. Σε γενικές γραμμές, η επιστροφή σε καθιστική εργασία μπορεί να επιτραπεί μέσα σε λίγες ημέρες έως δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Χειρωνακτικές εργασίες και επαγγέλματα με μεγαλύτερες σωματικές απαιτήσεις θα χρειαστούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Πότε θα μου επιτραπεί να οδηγήσω;

Αναφορικά με την οδήγηση, μπορεί να μην είστε σε θέση να οδηγήσετε για αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε. Σε περίπτωση που η επέμβαση έγινε στο αριστερό πόδι, η οδήγηση μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να επιτραπεί νωρίτερα εφόσον χρησιμοποιείτε αυτόματο αυτοκίνητο. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας το θέμα της οδήγησης πριν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.