Τι είναι η συρραφή του αρθρικού θυλάκου στον βλαισό δάκτυλο;

Η συρραφή του αρθρικού θυλάκου της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης, που ονομάζεται και θυλακοπλαστική, είναι μια χειρουργική επέμβαση για τη σύσφιξη των μαλακών ιστών που περιβάλλουν την άρθρωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου. Αυτή η επέμβαση γίνεται για να βοηθήσει στη διόρθωση της παραμορφώσεως της εξόστωσης (κότσι). Τα κότσια μπορούν να προκαλέσουν την διάταση του μαλακού ιστού γύρω από την άρθρωση με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που επιτρέπει στο μεγάλο δάκτυλο να στραφεί προς τα μέσα, δηλαδή προς το δεύτερο δάκτυλο.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της θυλακοπλαστικής στον βλαισό δάκτυλο;

Ο στόχος της θυλακοπλαστικής της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης είναι να ανακουφίσει από τον πόνο ενδυναμώνοντας το μεγάλο δάκτυλο. Η επέμβαση συχνά εκτελείται μαζί με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που διορθώνουν το κότσι. Η συρραφή του αρθρικού θυλάκου στον βλαισό δάκτυλο μπορεί επίσης να βελτιώσει και την αισθητική εμφάνιση του ποδιού, ευθυγραμμίζοντας το μεγάλο δάκτυλο, αλλά δεν πρέπει να εκτελείται μόνο για το λόγο αυτό.

 

Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης;

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ασθενείς πρέπει να χειρουργηθούν είναι να ανακουφιστούν από τον πόνο. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εάν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας έχει επώδυνο κότσι ή έχετε ερεθισμό του δέρματος στο κότσι που οφείλεται στην τριβή από τα παπούτσια. Μπορεί να έχετε ήδη δοκιμάσει μη επεμβατικές θεραπείες, όπως νάρθηκες και φαρδιά παπούτσια, χωρίς όμως ανακούφιση από τον πόνο.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση δεν πρέπει να γίνεται για αισθητικούς λόγους ή αν τα κότσια είναι ανώδυνα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση αν έχετε ενεργό λοίμωξη, κακή κυκλοφορία του αίματος και αρρύθμιστο διαβήτη ή εάν δεν έχετε δοκιμάσει αρκετές επιλογές συντηρητικής θεραπείας. Εάν έχετε σοβαρή παραμόρφωση ή εκτεταμένη αρθρίτιδα στην προσβεβλημένη άρθρωση, η θυλακοπλαστική της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης μπορεί να μην είναι η σωστή επέμβαση για σας.

 

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική επέμβαση

Η θυλακοπλαστική στον βλαισό μεγάλο δάκτυλο μπορεί να εκτελεστεί στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας, που σημαίνει ότι οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν σπίτι λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Το μεγάλο δάκτυλο επανευθυγραμμίζεται και η σύσφιξη του αρθρικού θυλάκου βοηθά για να το κρατήσει στην ευθεία θέση. Τις περισσότερες φορές, το κότσι στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αφαιρείται. Η αφαίρεση αυτής της οστικής προεξοχής και η ενδυνάμωση του δαχτύλου ανακουφίζει γενικά από τον πόνο που συνδέεται με το κότσι και δίνει στο πόδι μια πιο φυσιολογική εμφάνιση. Αυτό συχνά επιτρέπει και την καλύτερη εφαρμογή μεγαλύτερου φάσματος υποδημάτων.

Χειρουργική τεχνική
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Πιθανές επιπλοκές

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Υπάρχουν μεταλλικές συσκευές ή εμφυτεύματα στο πόδι μου;

Ο στόχος της θυλακοπλαστικής στον βλαισό μεγάλο δάκτυλο είναι να αφαιρέσει το επώδυνο εξόγκωμα και να ισιώσει το μεγάλο δάκτυλο σφίγγοντας το περίβλημα των μαλακών ιστών της άρθρωσης, δηλαδή τον αρθρικό θύλακο. Αυτό μπορεί συχνά να επιτευχθεί και μόνο με τη χρήση ραμμάτων. Ωστόσο, ορισμένοι ορθοπαιδικοί χειρουργοί θα χρησιμοποιήσουν μια μικρή άγκυρα για να συγκρατήσουν τον σφιγμένο θύλακο στο οστό. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η άγκυρα θα παραμείνει στο πόδι σας.

 

Πόσο καιρό θα πρέπει να είμαι σε αποφόρτιση;

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη χειρουργική επέμβαση, δεν πρέπει να φορτίσετε το πόδι σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός σας μπορεί να σας επιτρέψει να περπατήσετε βάζοντας βάρος στην πτέρνα σας.